MotorNyheter

Tuff helg för Joel Eriksson i Formel 3-EM

Joel Eriksson gick in i helgens tävlingar för Formel 3-EM på tyska Norisring som ledare av mästerskapet, men fick nöja sig med en fjärdeplats som bästa resultat i de tre race som kördes på den snabba stadsbanan i Nürnberg och är nu tvåa totalt.

Erikssons helg präglades av en rad tekniska problem, där en trasig stötdämpare till att börja med föranledde en blygsam 17:e plats i kvalet till lördagens inledande race. Väl där stod den 19-årige BMW-junioren dock för en massiv upphämtning, när han avancerade hela vägen till fjärde plats – bara två sekunder från pallen.

I det andra tidskvalet, som formerar gridden till Race 2 och Race 3, stötte Eriksson sedan ånyo på problem – den här gången i form av kraftig understyrning. Tomelilla-pågen noterades förvisso för en tid bara tre tiondelar från pole position, men i ett rekordjämnt kval med samtliga 18 bilar åtskilda av bara en halv sekund tvingades Eriksson ändå ta plats som tia i starten av båda söndagens två heat.

I Race 2 slutade Eriksson sedan just tia, innan han avrundade helgen med en sjundeplats i Race 3 – där farten dock var mer konkurrenskraftig och där Eriksson noterades för tredje bästa varvtid.

Helgens resultat innebär att Eriksson nu tappar den sammanlagda EM-ledningen, som istället tagits över av tyske Maximilian Günther (som beträdde pallen i samtliga tre race på sin hemmabana i Nürnberg). Günthers ledning över Eriksson, som nu är tvåa totalt, skrivs till 34 poäng.

– Det har varit en tuff helg här. Vi har haft för mycket tekniska problem och inte fått till inställningarna på bilen, och helt enkelt saknat den där sista farten. Jag var riktigt nöjd med det första racet och uppkörningen där, men i övrigt får vi lägga det här bakom oss och blicka framåt. Vi kommer att lära oss av detta och se till att göra ett betydligt bättre jobb nästa gång, säger Joel Eriksson i ett pressmeddelande.

Formel 3-EM 2017 har nu nått halvtid, och fortsätter närmast på belgiska Spa-Francorchamps – där Joel Eriksson förra säsongen tog karriärens allra första F3-seger – den 28-29 juli.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication

RESULTAT (topp fem)

FIA F3 European Championship | Rd. 5
 Norisring, Tyskland

Race 1
1: Maximilian Günther (GER), 38 varv
2: Pedro Piquet (BRA), +1.507s
3: Guan Yu Zhou (CHN), +2.134s
4: Joel Eriksson (SWE), +4.421s
5: Harrison Newey (GBR), +15.640s

Race 2
1: Lando Norris (GBR), 42 varv
2: Jake Hughes (GBR), +1.134s
3: Maximilian Günther (GER), +2.176s
4: Jehan Daruvala (IND), +3.378s
5: Ralf Aron (EST), +4.167s

10: Joel Eriksson (SWE), +7.848s

Race 3
1: Jehan Daruvala (IND), 39 varv
2: Maximilian Günther (GER), +0.458s
3: Lando Norris (GBR), +3.088s
4: Ralf Aron (EST), +4.021s
5: Jake Hughes (GBR), +4.548s

7: Joel Eriksson (SWE), +5.753s

 

POÄNGSTÄLLNING (topp fem)
Efter 15 av 30 race

1: Maximilian Günther (GER), 236 p.
2: Joel Eriksson (SWE), 202 p.
3: Lando Norris (GBR), 198 p.
4: Callum Ilott (GBR), 166 p.
5: Jehan Daruvala (IND), 106 p.

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close