skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

De tre största MFF-skalperna i Europa

En ny het sommar med Europaspel väntar för MFF och förhoppningsvis en lång fortsättning under hösten och in på det nya året.

Klart att det kittlar.

Minnet av de två raka Champions League-starterna och framförallt de gyllene kval- och play off-matcherna är färskast. Men MFF har en tradition av spel i de Europeiska cuperna som gör att det går att hitta klassiska ögonblick ända från 1960-talet och framåt.

Här är min ranking över de tre bästa lagen MFF besegrat i en Europacup-match:

 

Nummer ett: Bayern München hemma 22 oktober 1975

Sepp Maier, Georg Schwarzenbeck, Jupp Kapellmann, Udo Horsmann, Franz Beckenbauer, Ludwig Schuster, Rainer Zobel, Franz Roth, Bernd Dürnberger, Klaus Wunder, Karl-Heinz Rummenigge. Coach Dettmar Cramer.

Resultat: 1-0 till MFF, Tommy Andersson (25).

MFF:s lag: Jan Möller – Magnus Andersson, Krister Kristensson, Roy Andersson, Harry Jönsson – Staffan Tapper, Anders Ljungberg, Bo Larsson – Conny Andersson, Tommy Andersson, Tore Cervin. Tränare: Bob Houghton.

Titta på Bayern Münchens laguppställning och begrunda faktumet att MFF var närmare 3-0 än tyskarna en kvittering. 13-1 i hörnor säger det mesta! Första 20 minuterna satte MFF agendan för matchen genom att inleda i högt tempo och dominera. Tommy Andersson gjorde målet, stolpe in efter snyggt förarbete av Tore Cervin, men matchens lirare blev Tommy när han tunnlade Franz Beckenbauer.

 

Nummer två: Ajax hemma 4 mars 1987

Stanley Menzo, Ronald Spelbos, Sonny Silooy, Danny Blind, Frank Rijkaard, Arnold Mühren, Jan Wouters, Aron Winter, Johnny Bosman, Johnny van´t Schip, Marco van Basten plus inhopparen Dennis Bergkamp. Coach Johan Cruyff.

Resultat: 1-0 till MFF, Torbjörn Persson (straff 43).

MFF:s lag: Jan Möller – Magnus Andersson, Kent Jönsson, Hasse Borg, Torbjörn Persson – Anders Palmér, Leif Engqvist, Ingemar Erlandsson, Jonas Thern – Lasse Larsson, Mats Magnusson. Tränare: Roy Hodgson.

Först var det matchen som inte blev av. En intensiv snöstorm gjorde att den fick flyttas fram. Och det var delvis domaren GB Smiths fel. Fritid Malmö hade täckt planen med presenningar och blåst in varmluft under dem. När Smith skulle inspektera beordrade han bort övertäckningen och gick och åt lunch. Då kom ett nytt snöfall. Beskedet kom dessutom så sent att publiken redan börjat gå in på Stadion. Ett par dagar senare gick det att spela och MFF tog för sig mot den gyllene Ajax-årgången med bland andra Van Basten och Rijkaard som sedan vann returen med 3-1 och till slut hela turneringen. På grund av snöfallet blev det bara fyra dagar mellan match ett och två i kvartsfinalen och i returen var Mats Magnusson avstängd sedan han snackat till sig en varning.

 

Nummer tre: Inter hemma 13 september 1989

Walter Zenga, Corrado Verdelli, Ricardo Ferri, Andreas Brehme, Giuseppe Bergomi, Lothar Matthäus, Gianfranco Matteoli, Andreas Mandorlini, Allesandro Bianchi, Jürgen Klinsmann, Aldo Serena. Coach: Giovanni Trapattoni.

Resultat; 1-0 till MFF, Håkan Lindman (76).

MFF:s lag: Jonnie Fedel – Peter Jönsson, Per Ågren, Jean-Paul Vonderburg, Stefan Schwarz – Niclas Nylén, Patrick ”Trelleborg” Andersson, Håkan Lindman, Joakim Nilsson – Martin Dahlin, Leif Engqvist. Tränare Roy Hodgson.

Inters laguppställning talar för att den här matchen lika gärna kunde legat etta på listan. Borde kanske till och med varit så. Men Bayern München och Ajax vände till sammanlagd seger i hemmareturen. Det gjorde inte Inter. I Malmö nickade Håkan Lindman in 1-0 på en Jocke Nilsson-frispark, i Milano var det Leif Engqvist som nickade in slutresultatet 1-1. MFF var det bästa laget i båda matcherna. En smått otrolig prestation. Lite mindre än ett halvår senare var Jürgen Klinsmann, Andreas Brehme och Lothar Matthäus med och vann VM för Västtyskland. Hur mycket kraft och koncentration det krävdes av MFF kan man se en antydan om i facit av lagens insatser direkt efter matchen i Italien. Inter slog Roma med 3-0, MFF förlorade med 0-2 mot Västra Frölunda.

Bubblare: Milan 12 september 1968

William Vecchi, Karl-Heinz Schnellinger, Roberto Rosato, Angelo Anquilletti, Giovanni Trapattoni, Gianni Rivera, Saul Malatrasi, Lino Golin, Pierino Prati, Giovanni Lodetti, Kurt Hamrin. Coach Nereo Rocco.

Resultat: 2-1 till MFF, Curt Olsberg (45), Bertil Elmstedt (50), Gianni Rivera (58).

MFF.s lag: Nils Hult – Roland Löwegren, Krister Kristensson, Bertil Elmstedt, Rolf Björklund – Roy Andersson, Lars Granström, Anders Ljungberg – Curt Olsberg, Dag Szepanski, Staffan Tapper. Tränare Antonio Duran.

Den första riktigt stora segern, som banade väg för alla de senare.

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close