FotbollMalmö FFNyheter

Johan Wiland: Intresset är helt sjukt

Gång på gång har MFF inför kvällens match mot FK Vardar tryckt på betydelsen att inte släppa in något mål på hemmaplan. En stor del av ansvaret i jakten på den målsättningen faller på målvakten Johan Wiland.

– Så är det ju, man står där längst bak. Men som det sett ut har vi gjort det jäkligt bra med spelare som täckt skott och offrat sig. Givetvis är det en lagmässig prestation som gör att vi även defensivt är ett bra lag.

– Fast kommer det igenom något så ska jag ju vara där och ta bort det, det är så det fungerar, säger Johan Wiland.

Han älskar situationen med många journalister på plats på sista träningen, ett hett uppskruvat intresse och biljetter till matchen som säljs i en rasande fart.

– Om man går tillbaka har intresset för den här omgången inte varit så här stort någon gång. Att vi nu drar fullt hus till den här matchen är helt fantastiskt. Det är helt sjukt. Vi såg när de kom in och monterade stolar kring bortasektionen för att få rum med ännu fler. Verkligen häftigt.

– Sedan ger inramningen en pusch. Vi kommer ju ihåg hur det var när vi mötte Celtic och Salzburg när nästan alla åskådarna är på plats redan när vi värmer upp. Det blir magiskt och en extra hjälp, betonar han.

Hur länge den 36-årige MFF-målvakten ska få uppleva kvalstämningen under hösten beror dock inte bara på om laget går vidare. Som bekant ryktas det hej vilt om att han är på väg att lämna klubben och flytta till familjen i Stockholm.

– Mycket spekulationer är det. Jag har dock varit med så länge att jag vet hur branschen fungerar. Så länge jag är i Malmö FF koncentrerar jag mig på det och ger allt och som det ser ut nu har jag kontrakt december ut.

– Jag älskar att spela för MFF, något annat har jag aldrig sagt. Självklart är det också en oerhört rolig höst vi har framför oss. Johan Dahlin är en skön kille och vi har kul på träningarna. Presterar jag får vi se vad som händer. Jag har inga problem med andra målvakter eller andra människor. Vi måste vara flera stycken i ett lag, annars går det inte. Eftersom mitt kontrakt löper ut i december fattar jag ju att MFF agerade, att de ville ha en målvakt klar för 2018 så att de inte stod utan i januari.

Så länge han är kvar i MFF tänker Johan Wiland heller inte ge upp platsen som förstemålvakt, men han betonar att om han skulle behöva sitta på bänken kommer han att ge full stöttning till den som får stå..

– Konkurrenssituationen är på en annan nivå, Fredrik Andersson har också tagit stora kliv framåt och han vill säkert inte sitta som trea. Vi kommer att få slåss hårt på träningarna för att få vara de där två som får åka på matcherna.

– I alla klubbar jag varit i har jag alltid gjort allt för lagets bästa och det vill jag fortsätta att göra. Skulle det vara så att mitt spel inte räcker får jag backa upp den som får stå till mitt kontrakt löper ut. Det är så det fungerar. Fotboll är ett lagspel. Annars kunde jag ju spelat tennis, varit arg på mig själv och gått och tjurat.

Att alternera tror Johan Wiland inte riktigt på.

– Jag har alltid tyckt att det är bra för en målvakt att veta att man är det uttalade förstavalet. Att tränaren sedan väljer att spela någon annan om det till exempel är tre matcher på sju dagar är en annan sak. Det är upp till tränaren att avgöra om man behöver vila. Men då måste det kommuniceras så att man inte behöver fundera på om han bytte mig för att han tyckte jag var dålig eller för att han tyckte att jag behövde stå över.

– Det är en viktig detalj för psyket hos en målvakt att veta att det inte ska räcka med en dålig match för att bli borttagen.

Ole Törner

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close