FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Enkelt recept för MFF – och spela Sarfo

Just nu finns det ett väldigt enkelt recept för MFF.

Lördag först, efter det tisdag.

Magnus Pehrsson var extremt tydlig på pressträffen inför Siriusmatchen. Inga framåtblickar mot FK Vardar på tisdag och ännu mindre på det som väntar om det blir avancemang från Q2. Det var ju lottfredag idag också och vinnaren Vardar/MFF drogs mot FC Köpenhamn, som knappast kan missa att gå vidare i sitt dubbelmöte.

Bra givetvis.

Om inte tränaren ska gå före och poängtera fokus på rätt saker-behovet, vem ska då göra det?

Därför köper jag att han först även sorterade in en fråga från mig i icke-svara-kategorin.

Jag frågade om fördelen i att MFF den här gången möter Sirius hemma på gräs istället för en bortamatch på plast inför en CL-kvalmatch. 2015 inför Zalgiris Vilnius borta spelade MFF borta mot Örebro SK på konstgräs. Året före spelade MFF till exempel borta i Gävle på konstgräs tre dagar innan hemmamatchen mot Red Bull Salzburg.

Det var sämre.

Vilket Magnus Pehrsson också – efter ett tag – höll med om.

Kingsley Sarfo är med i MFF-truppen mot Sirius. Johan Dahlin är det inte. I och med att Sarfo är en nationell övergång är det givet att han är spelklar och att alla papper är klara och på plats. Med Johan Dahlin hade MFF troligen fått vänta till matchdagen med att få ett slutgiltigt klartecken. Onödigt när truppen utan problem kunde tas ut idag.

Jag hoppas att Sarfo startar.

Av flera skäl. Dels för att jag och säkert många andra är väldigt nyfiken och ivrig över att se honom i MFF-tröjan och att en debut mot hans förra klubb Sirius kittlar lite extra. Men framförallt för att det vore bra för MFF att snabbt få ett besked på hur mycket han påverkar – och helst förbättrar – lagets anfallsspel.

Om det blir i starta på kanten gå in centralt-rollen på högersidan eller som den något släpande anfallaren återstår att se. Magnus Pehrsson var ju tidigt tydlig med att det är de två positionerna han främst vill använda Kingsley Sarfo i.

Oavsett vilket har han hittills inte varit spelaren som gör många mål eller assist. Han är den som får de övriga offensiva pjäserna att göra det. Men det finns ett snabbt behov av att veta hur hans medverkan påverkar offensiven och effektiviteten. MFF måste nämligen snart ta ett beslut om man ska köpa in ytterligare en anfallare redan till hösten.

Givetvis har returen mot FK Vardar stor betydelse där. Fast inte så stor som folk tror. En höst med Europaspel innebär att det måste förstärkas. En höst utan Europaspel innebär att Malmö FF kan påbörja truppbetyget för 2018 redan nu. Men då kommer fler spelare att släppas/säljas och då behövs det också köpas in en anfallare. Då känns det som en klar fördel att ha nyförvärvet på plats redan i sommarfönstret.

Som jag ser det är Kingsley Sarfo nyckeln till att inte behöva ge sig ut på nyförvärvsjakt på forwardssidan redan i sommar. Jo Inge Bergets kontrakt går ut, men jag är rätt säker på att han fått beskedet att MFF inte släpper honom om det blir avancemang mot FK Vardar. Markus Rosenberg, Pawel Cibicki, Jo Inge Berget, Alexander Jeremejeff plus Teddy Bergqvist så länge han inte blir utlånad, är egentligen en för bra uppsättning anfallsalternativ för att inte MFF oftare ska göra fler mål och ta fler klara segrar i Allsvenskan.

Den behöver förlösas.

Gör Sarfo det kan MFF avvakta till dess att de riktigt stora namnen på finhyllan (typ Ola Toivonen) är tillgängliga.

Gör han inte det måste MFF agera nu.

Och då tror jag att enda chansen är att låna in en spelare. De få som finns tillgängliga i Allsvenskan och är på nivån att kunna lyfta MFF är dyra. Mycket dyra till och med. Att det går att hitta lånespelare med både rätt klass och attityd behöver man inte gå längre tillbaka än till Nikola Djurdjic för att bevisa. Innan han tyvärr rätt snabbt fick problem med ljumskarna var han riktigt vass och samspelet mellan honom och Markus Rosenberg klickade direkt. Han känns inte som rätt alternativ idag. Men det är den typen av spelare MFF borde leta efter.

På tal om Markus Rosenberg är det helt omöjligt att undvika att till 100 procent hålla fokus på Sirius och inte blicka framåt mot Vardar. Det medicinska teamet har nu gett klartecken för full träning. Ett pass på söndag och ett matchförberedande i Makedonien på måndag kväll och har bör vara redo för spel också.

Jag är övertygad om att han är med i truppen mot Vardar och antingen sitter på bänken för att vara beredd på ett inhopp om det skulle behövas eller till och med startar. Den som inte förstår hur mycket det förbättrar Malmö FF:s chanser att gå vidare har sovit i en håla de senaste åren…

ole1

 

Relaterade artiklar

Close