FotbollNyheter

En ljus framtid för det svenska herrlandslaget i fotboll

En era har tagit slut inom den svenska landslagsfotbollen. Zlatan meddelade efter EM i Frankrike att han inte längre tänkte spela för landslaget. Detsamma gjorde Kim Källström och Andreas Isaksson. Istället för att endast en spelare försvann, försvann en trio som tillsammans har spelet över 300 landskamper och därmed uppstod ett stort frågetecken för framtiden. Till råga på allt byttes förbundskaptenen Erik Hamrén ut mot Janne Andersson. Framtiden är oviss, men inte helt mörk.

Jakten på de bästa spelarna

Det var många som förutspådde det svenska landslagets undergång efter EM, och många undrade vilka som skulle axla ansvaret efter att så rutinerade spelare försvann. Men den som tror att det inte finns unga hungriga spelare i Sverige har fel, det gäller bara att hitta dem och sätta ihop laget. I Premier League har några klubbar börjat använda sig av statistisk analys för att lättare avgöra vilka spelare de ska ta in och vilka som ska spela i kommande matcher. På samma sätt som en pokerspelare analyserar sina vinstchanser, och därmed maximerar sina vinster samt minimerar sina förluster, kan en förbundskapten använda samma tänk för att sätta ihop sitt lag. Genom att analysera sina chanser kan man ta fram sannolikheten för att spelet kommer att gå som man vill, vare sig man är pokerspelare eller förbundskapten. 

Det finns nya stjärnor  

Stjärntrions frånvaro från landslaget har däremot inte lett till att landslaget har fallerat, och det är många som tror på en framtid efter Zlatan. I VM-kvalmatchen mot Frankrike i början av juni vann Sverige med 2–1 på Friends Arena och av publikjublet att döma har de nya, samt nygamla, spelarna fortfarande svenskarnas förtroende. Ola Toivonen hyllades för sitt avgörande mål i de sista minuterna och både svenska som franska experter gav Jakob Johansson och Albin Ekdal högsta betyg för sitt spel i innermittfältet.

En och en halv miljon människor ska även ha tittat på matchen, och framför allt andra halvlek, på tv – det är de bästa tittarsiffrorna sedan Zlatan lämnade laget. 

soccer-training

 

 

 

 

 

 

 

 

Fostra bättre spelare

Förutom att använda sig av nya sätt att hitta de bästa spelarna har det svenska fotbollsförbundet lagt fram som förslag att man ska ändra spelformerna för barn och ungdomar. Målet är att få fler att börja spela fotboll, och på samma gång fostra bättre spelare. Förslaget, som inte är ett krav utan en riktlinje, är att man ska ha olika spelformer för att främja de unga spelarnas fotbollsutveckling och att det först är i de högre åldrarna som man ska börja att spela fullskalig 11-mannafotboll. Beroende på spelarnas ålder kommer bland annat målen att vara mindre, några åldersgrupper kommer att spela matcher med sarg och matchtiden kommer att variera från 3 x 15 minuter och uppåt. Om förslaget går igenom kommer det att träda i kraft redan nästa år. 

Första bilden heter “Zlatan Ibrahimovic” (CC BY 2.0) och är tagen av Doha Stadium Plus.
Andra bilden heter “Soccer training” (CC BY 2.0) och är tagen av Håkan Dahlström.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close