skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Har MFF blivit för likt Red Bull?

MFF har en lång och stark vinnartradition.

Det är därför man blivit Sveriges mesta mästare.

I en sådan tradition ingår förmågan att resa sig från bakslag – för sådana blir det alltid – och komma igen. Hur tuffa och bittra käftsmällarna än känns när de kommer. Den förmågan har MFF haft åtminstone sedan diskningen och tvångsdegraderingen i början av 1930-talet. Bästa sättet att skaka av sig kollapsen i Strumica är givetvis att vinna SM-guld och utan protester kunna sy på den andra stjärnan ovanför klubbskölden. I den jakten blir lördagens match mot Jönköping Södra den hittills viktigaste på hela den allsvenska säsongen.

En annan vital detalj är naturligtvis att analysera misstagen och lära sig av dem.

För det första är det för många som inte förstår att man kan vinna Allsvenskan och ändå inte räcka till för – eller vara byggt för – Champions League-avancemang.

Jag står fast vid det jag skrev igår att 2014 års trupp var bättre lämpad för Europaspel än årets, trots alla pengarna som började rasa in först när 2014-truppen presterade nu fyller kassakistorna.

Varför blev det så?

Här är två saker som måste diskuteras:

1.) Effektiviteten!

Generellt finns det en sak som förenar många framgångsrika lag i Europa oavsett kvalitetsnivå. De är effektiva och hugger som kobror när chanserna kommer.

På de två matcherna mot MFF hade FK Vardar sammanlagt sju skott på mål. Fyra gick in! MFF hade 20 hörnor. Få var farliga, inga gav mål. Vardar hade fem och gjorde mål på en av dem. Skillnaden var tydligast i den första matchen på Swedbank stadion, när MFF borde avgjort. Då hade MFF 28 avslut, fem prickade mål, ett blev mål. FK Vardar hade fyra, ett prickade mål och det gick in.

Ställ det mot när Malmö FF slog ut Red Bull Salzburg 2014. I hemmamatchen vann MFF med 3-0 efter att ha nätat på alla avsluten man träffade målet med. Alla! Totalt hade MFF sex avslut i den matchen, Rödbullarna hade 18. I Salzburg hade hemmalaget 27 avslut. På sammanlagt 45 avslut gjorde Red Bull två mål. MFF gjorde fyra på 18. MFF var effektiva 2014. I 1-0-segern borta mot Ventspils hade man tre avslut på mål, i 2-4-förlusten borta mot Sparta Prag hade man fyra.

Men det är inte bara framgångsrika underdogs – MFF 2014 och Vardar 2017 – som är effektiva. De allra största och bästa lagen är det också. Pratet om att det inte går att göra misstag mot dem är inte bara snack. Gör man det smäller det. I MFF:s kanske bästa internationella match någonsin spelmässigt, hemma mot Atletico Madrid blev det förlust 0-2. MFF spelade lysande och med samma kvalitet hade man strimlat Vardar sönder och samman. Men Atletico var också bra och framförallt effektivt och vann med 2-0 efter att ha haft totalt fyra avslut på mål (plus två utanför och tre blockade).

Små lag som slår ut större och bättre är nästan alltid effektiva.

Stora lag som försvarar sin position och går vidare gör det ofta tack vare sin effektivitet.

MFF, som var en underdog, ville bli större, tappade sin effektivitet och åkte ut.

Och kom inte och säg att inte varningslamporna blinkade ilsket redan i Allsvenskan. Det var länge sedan MFF konsekvent brände så mycket och var så dåligt på att stänga matcher som i år.

2.) Balansen i truppen!

Jag saknar spelare som Magnus Eriksson, Markus Halsti och Erik Friberg, eller för den delen Guillermo Molins. Bolltrillare är bra, men det behövs karaktärsspelare också. MFF har satsat på snabbhet och bollskicklighet och det är en bra grund att bygga en trupp och ett lag på. Men det behövs elakhet, cynism, smartness och tyngd också. Och en förmåga och vilja att om motståndaren får en match att bli smutsig och ful acceptera det och kunna spela den på de villkoren också.

Man kan heller inte bara prioritera det offensiva. Det trista jobbet behöver göras också. FK Vardar hade till exempel scoutat hur svårt MFF har att försvara sig på fasta situationer. Därför sökte man hela tiden frisparkslägen på MFF:s planhalva. Maska och fördröja tid skrek många, men det var ju precis lika mycket ett sätt att söka frisparkar för att såra MFF i defensiven och ta extra god tid på sig för att öka precisionen varje gång man fick chansen.

Visst har MFF ett par spelare av sorten jag efterlyser. Markus Rosenberg, Behrang Safari, Franz Brorsson är tre. Men där hade MFF oturen att Safari var skadad, Rosenberg borta första matchen och inte 100 procent okej efter skadan den andra och att Brorsson gjorde sin kanske sämsta insats någonsin första 45 innan han blev utbytt. Dessutom fick Brorsson ersättas av Rasmus Bengtsson, som har ett par veckor kvar till matchform.

Lätt att säga nu, men tusan vet om inte det varit bättre att chansa med Dennis Hadzikadunic. Han kunde gjort det Marko Johansson gjorde i Ventspils.

På sikt är dessutom behovet av de saknade karaktärsspelarna enormt. Rosenberg ska sluta, Safari är skadad lite för mycket och Brorsson behöver lyfta sig en nivå om han ska försvara sin plats.

Därför måste det späs på med den spelartypen i truppen. Rejält!

Oscar Lewicki då? Tänk om han kunnat driva på som han gjorde i det långa inhoppet mot AFC Eskilstuna som svängde matchen i Malmö FF:s riktning. Lewicki har viljan. Men jag är rädd för att han är spelaren som mest driver på sig själv, inte andra. Dessutom saknar jag hans kompromisslöshet. Hans spel har blivit mil bättre i år än förra året. Jag skulle väldigt gärna se att han plockade fram den fina gamla elakheten också. Han är bäst när han ligger på gränsen. Men han fick kanske så mycket skit efter utvisningen i cupfinalen mot Häcken att han inte på nytt törs fullt ut ta fram spelet som svider i motståndarkropparna?

Känns heller inte som att MFF visar tillräckligt mycket vilja att förlänga hans kontrakt och då lämnar han.

Att MFF släppt/inte plockat tillbaka de elaka karaktärsspelarna jag nämnde kan det finnas två förklaringar till. Man vill helt enkelt inte ha den typen i truppen utan bara vackert bolltrillande possession-spelare som kan dominera i Allsvenskan. I så fall tror jag att det kommer att lyckas i den serien, men bli rutschkana rakt ner i ravinen i Europaspelet. Eller så anser man att den typen behövs, men att istället för att satsa på det gamla ska man värva nytt och ännu vassare. Men gör då det!

Jag ogillar allt som klubbar som Red Bull Salzburg står för. Därför var det härligt att MFF två år i rad lyckades slå ut dem. Fast jag kan inte fly känslan av att Red Bull på sätt och vis fått sin hämnd genom att MFF börjat bli allt mer likt Red Bull Salzburg.

Inte i bristen på föreningsdemokrati tack och lov.

Men i valet av spelsätt och rekrytering av spelare.

Är det Red Bull, MFF eller båda jag beskriver här?

Väldigt hög och intensiv press.

Stenhård prioritering av det offensiva.

Dåligt på att utnyttja chanserna man skapar.

Många spelare som viker ner sig när det gäller.

Jag är orolig. Därför är jag också allergisk mot alla uttalanden om att det inte räcker med att vinna. Det krävs lite mer. Tro mig. Det gör det inte alls!

ole1

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close