FotbollMalmö FFNyheter

Håkan Jeppsson om Europamissen och guldjakten

När MFF åkte ut mot FK Vardar i Champions League-kvalet var det en stor sportslig motgång. Klubben gick också miste om massor med miljoner. Ordföranden Håkan Jeppsson tonar dock ner det ekonomiska bakslaget och betonar att det sportsliga svider mycket mer.

– Vi räknar inte med intäkterna från att gå långt i Europaspelet. Det blir en bonus. Ur ekonomisk synpunkt påverkar det oss därför väldigt lite, på kort sikt inte alls. Där skiljer vi oss från många andra klubbar som fått framgångar i de europeiska cuperna, både i Sverige och utomlands.

– På lång sikt betyder det dock att vi gick miste om inkomster som vi kunnat bygga vidare på. Men vi har redan en sund och mycket stark ekonomi, poängterar MFF-ordföranden.

Hur kommer det att påverka årets resultat?

– Vi dallrar på strecket där och risken finns att det blir ett litet minus. Det finns dock fortfarande mycket som kan påverka. Publiksiffran hemma mot Vardar var betydligt högre än tidigare år i Q2 och därmed även inkomsten. Vi påverkas också mycket av lösbiljetterna, det vill säga det vi säljer till matcherna förutom årskort och liknande. Om intresset inte dippar efter Europa-besvikelsen utan vi håller oss nära de 20 000 åskådarna i snitt blir det stor skillnad mot om vi tappar 4-5000. Ett SM-guld ger också vissa intäkter.

Påverkar de uteblivna inkomsterna från Europa-avancemanget beslutet att göra ytterligare en stor amortering på lånen för Swedbank stadion?

– Nej, där händer ingenting. Vi har räknat in det.

Hur mycket har spelarbudgeten ökat från det första Champions League-året 2014 till 2017?

– Bra fråga. Jag har inte den exakta siffran. Men om vi tittar på truppen och den sportsliga organisationen handlar det om cirka 25 procent.

Tycker du att laget har blivit ungefär så mycket bättre också?

– Om vi tittar på förhållandet till våra konkurrenter känns det som att vi fått betalt för satsningen. Vi kan ju vara på väg mot fyra SM-guld på fem år. Sedan ska vi veta att det finns inga lätta lag längre, varken nationellt eller internationellt. FK Vardar var betydligt bättre än Ventspils och Zalgiris Vilnius, som vi hade rätt stora problem med att besegra.

Är det istället så att ni varit för försiktiga med alla era pengar och att 25 procent kanske borde varit 50?

– Vi tycker att det är viktigt med en årsekonomi i balans. MFF har redan Allsvenskans dyraste trupp och sportorganisation. Satsningen kunde varit större, men det är våghalsigt att göra på det viset också. Det kan lätt bära iväg mot 30, 40, kanske 50 miljoner i förlust. Vår bedömning är att Daniel Andersson fick tillräckligt med pengar och jag tror att han är överens med oss i den bedömningen.

I en intervju med Sydsvenskan tog han på sig ansvaret för att det i år bara blev två matcher i kvalet. Håller du med?

– Jag såg det och det hedrar honom. Men vi har ett gemensamt ansvar, från styrelse, vd, sportchef, tränare till spelare och jag som ordförande givetvis det yttersta. Vi är besvikna, det var en missräkning, men nu går vi för guldet och givetvis måste vi se till att det som hände mot Landskrona BoIS i cupen förra året inte händer igen. Vi ska ha kvar chansen till cupseger nästa år och det finns inget annat än bästa laget och 100 procent rätt inställning i höstens cupomgång.

Med tanke på att ni visste att det inte i det här fönstret gick att göra nyförvärv till den första kvalomgången Q2 i Europaspelet, gjorde ni för lite i vinterfönstret?

– Med facit i hand. Men tittar man på truppen ska den räcka till för avancemang. Det är en trupp för ett bra nordiskt fotbollslag. Vi har haft problem att göra mål, men vi hade ändå anfallare som Markus Rosenberg, Pawel Cibicki, Jo Inge Berget och Alexander Jeremejeff. Med tanke på det var det svårt att förutsäga de svårigheterna.

Skattereglerna gör det mycket dyrare att behålla de utländska spelarna efter tre år. Hur mycket påverkar det i truppbygget?

– Problemet finns, fast det är ingen huvudfråga. Skälet att söka sig vidare kommer ändå oftast att vara att det finns ett intresse från andra mer resursstarka ligor som kan betala mycket mer. Den risken att förlora spelare är större.

2015 lånade ni in Nikola Djurdjic för att stärka truppen i Europaspelet. Kan ni jobba mer med tillfälliga lån för att få in högklassiga spelare?

– I grunden vill vi alltid ha ett sätt att bygga truppen med långa kontrakt för spelare vi tror på. Det är en tydlig strategi vi jobbar efter. Med det sagt kan det alltid uppstå situationer och tillfällen när vi kan göra undantag, men i så fall enstaka sådana.

Är truppen lagom stor?

– Ambitionen var att ha en mindre trupp än 2015-2016. Där har vi lyckats. I höst kan den möjligen bli något för stor igen, men vi är överens om att den aldrig får vara på 30 man, inte 25-26 heller. De unga spelarna från de egna leden ska känna att de har en möjlighet att slå sig fram. Idealet ligger kanske på 18-19 utespelare plus målvakter.

Håller du med om att det saknas karaktärsspelare i truppen, som till exempel Magnus Eriksson och Markus Halsti?

– Det gör jag inte. Vi har Markus Rosenberg, Anders Christiansen, Anton Tinnerholm, Jo Inge Berget och Behrang Safari, även om ”Berra” kanske kokar över lite ibland.

Men Rosenberg slutar och Tinnerholm och Berget har utgående kontrakt. Även om du inte tycker att det är ett problem nu innebär det väl att det riskerar att bli det?

– Jo och det får vi titta på. Överhuvudtaget måste vi i det här fönstret sätta mer fokus på 2018 än normalt i ett sommarfönster. Det är även en effekt av förlusten mot Vardar.

MFF har valt ett sätt att spela med bland annat hög backlinje, possession och hög press. På vilken nivå bestäms spelsättet, är det i styrelsen eller i den sportsliga ledningen?

– Sedan länge jobbar vi med den himmelsblå tråden som ska gälla i alla åldersklasser från ungdomslagen till A-laget. Den har utarbetats av många i klubben på flera olika sätt och fastställts av styrelsen.

Allan Kuhn fick gå och Magnus Pehrsson kom in. Tycker du att årets ledning är bättre på att följa den himmelsblå tråden?

– Jag vill helst inte gå in på vårt beslut om Kuhn. Det var många samverkande faktorer som gjorde att vi bedömde att beslutet var nödvändigt för att bli ännu bättre och ta nästa steg. Men ja, jag tycker att helheten blivit bättre. Vi lyckas förändra matchbilder, utnyttjar spelarmaterialet bättre, bygger spelsättet och fysiskt har spelarna blivit bättre över 90, eller snarare 95 minuter. Vi åkte ur Champions League-kvalet, men måste ge det längre tid än så, säger Håkan Jeppsson.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close