FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Pa Konate lämnar sin kvartersklubb

Dags att säga adjö till Pa Konate.

Det har ju blivit ett utdraget farväl med tanke på att ryktet om Serie A-nykomlingen Spal började surra för ett bra tag sedan. Men nu när allt är klart är det även hög tid att hylla, tacka och önska lycka till.

Han är värd allting.

Och har en speciell anknytning till klubben han nu lämnar.

Jag har skrivit om det tidigare, men vi tar det en gång till.

MFF är inte bara hans moderklubb, det är hans kvartersklubb. Hittills har i stort sett hela hans liv kretsat kring Stadionområdet. När han var liten flyttade familjen in på Vendelsfridsgatan på Lorensborg ett hundratal meter från Malmö stadion, som femåring började han spela i MFF:s knattefotboll, han gick på Lorensborgsskolan och senare på idrottsgymnasiet på Swedbank stadion. Det var där han satt och skrev det nationella provet i svenska innan han tillsammans med Pawel Cibicki och Alexander Blomqvist i november 2012 i samma byggnad fick skriva på kontrakten som innebar att de blev lärlingar i MFF:s A-trupp.

Han var dessutom bollkalle på Malmö stadion, bland annat i Markus Rosenbergs avskedsmatch mot BK Häcken 2005.

För något år sedan flyttade han dock till en egen lägenhet på Gamla Väster och nu rycker han upp rötterna rejält och satsar Spal.

Det finns säkert många som tycker att han borde gjort det tidigare.

Det finns garanterat många fler som ser honom som bänkspelare och inget mer.

För mig är det dubbelt snömos.

Han har tre SM-guld, 2013, 2014 och 2016.

Sent i höst talar mycket för att han han åka hem och hämta sitt fjärde.

Han har spelat tre 90-minutersmatcher i Champions League, hemma mot Sjachtar och PSG och borta mot Juventus.

Redan 2014 ersatte han Ricardinho i den klassiska CL-kvalmatchen mot Red Bull Salzburg. Det var då Åge Hareide sa ”det är bara att kasta ut Pa på djupt vatten och se om han kan simma”. Det kunde han.

Han har spelat 56 matcher i Allsvenskan, varav 37 från start.

Det är inte ett facit för en spelare som ”alltid sitter på bänken”. Han har heller aldrig gnällt eller pratat om hur bråttom han har iväg någon annanstans.

På läktaren har det funnits folk som gnällt åt honom. Men då glömmer dom att Pa i MFF varit med om matcher och framgångar han inte fått i någon annan svensk klubb och att det har funnits tre väldigt bra anledningar till att han inte fått spela ännu mer. De heter Ricardinho, Yoshimar Yotún och Behrang Safari.

Jag tycker att tajmingen med övergången är perfekt.

Om han lämnat tidigare hade han missat rätt mycket. Med längre än ett halvår kvar på kontraktet hade han troligen varit för dyr för klubbar som Spal, med en övergång den 1 januari när kontraktet löpt ut hade han blivit Bosman och för gammal för att MFF skulle få utbildningsbidrag. Nu uppger pålitliga källor i Italien att MFF får motsvarande 2,9 miljoner kronor. Ett bra pris.

Jag tror dessutom att Pa Konate behöver en ny miljö och utmaning för att ta nästa steg i karriären. Mycket ofta är sådant klyschor och tomma ord. Här tror jag att de passar perfekt. Pas chanser att ta en fast plats i ett serie A-lag är mycket större nu än om han – som så många andra talanger – stuckit dit som 17-18-åring.

Det finns faktiskt bara en sak jag retar mig på:

Att matchen mot Jönköping Södra senast inte kunde blivit hans avskedsmatch. Förhoppningsvis kan han hyllas av hemmapubliken en annan gång, men den hade i så fall även blivit hans kliv in på listan över spelarna som gjort 100 eller fler A-lagsmatcher i Malmö FF.

Jag hoppas att jag räknat fel, men är rätt säker på att jag inte gjort det.

Pa Konate gick in i säsongen med 84 matcher. I år har han spelat i 15. Det blir 99 matcher.

ole1

Relaterade artiklar

Back to top button
Close