FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Alla rätt för MFF på målvaktssidan

Normalt sett hade det varit ett gigantiskt tapp att förlora Johan Wiland.

Tror inte många fullt ut förstår hur klokt agerat det är av MFF att se till att det inte blir så.

Ska man släppa Allsvenskans bäste målvakt är bästa metoden givetvis att ersätta honom med en spelare som kan konkurrera om den tätpositionen. Det kan Johan Dahlin.

Om MFF skulle värvat i Sverige hade det bästa alternativet för att hamna på – nästan – samma nivå varit att ta Kevin Stuhr Ellegaard från Elfsborg. Men jag tror att det varit olösligt. Så när chansen att få tillbaka Johan Dahlin dök upp gjorde MFF helt rätt som tog den. Dessutom med perfekt tajming. När Johan Wiland nu lämnar för Hammarby IF har Johan Dahlin redan ingått i truppen ett tag, tränat, hittat synken med sättet MFF spelar på numera och är redo.

Därmed är det bara personen Wiland som kommer att saknas.

Varken på eller utanför planen är han den som syns mest. Men hans erfarenhet, mognad, lugn och stabilitet har varit guld värd.

Fast jag gillar Dahlin precis lika mycket och han är på väg att växa in i exakt samma kravbild.

Glöm heller inte att Wiland är 36 år, Ellegaard 34 och Dahlin 30.

I Hammarby har Johan Wiland fått ett 2,5-årskontrakt. Det var aldrig aktuellt i MFF. Att ha familjen i Stockholm har frestat på redan tidigare. Hans beslut att prioritera den säger mycket om hans person. När MFF fick möjligheten att göra klart med Dahlin och behovet av en bättre förstemålvakt uppstod i Hammarby blev det också självklart att genomföra flytten så snart som överhuvudtaget möjligt.

Att Wiland i Hammarby vinner kampen mot Ögmundur Kristinsson tar jag för givet, både på kort och lång sikt. Kristinsson har gjort för många misstag i år.

För MFF återstår en del jobb inför 2018.

På kort sikt är det klart. MFF ska ha tre målvakter på träningarna. Innan Dahlin kom till klubben var det Mathias Nilsson från U19 som fyllde ut kvoten. Efter det har han fått nöja sig med U19. Nu gör han comeback på seniorträningarna. Dessutom kan MFF när som helst hämta tillbaka Jakob Tånnander som spelar i division  2 med Österlen FF.

På lång sikt är det en annan sak. Johan Dahlin har kontrakt till och med 2020. Nuvarande andremålvakten Fredrik Andersson har utgående kontrakt, till Trelleborgs FF utlånade Marko Johansson – som inte kan plockas tillbaka – har det också. Just nu är det bara Sixten Mohlin, som varit utlånad så länge att få minns honom, som utöver Dahlin är kontrakterad 2018.

Där kan och behöver det snart hända saker.

Att Johan Dahlin kommer att stå i MFF-målet redan mot GIF Sundsvall utgår jag från. Vore ju bara dumt att inte använda det bästa alternativet. Därmed lär det bli två ändringar i startelvan. Markus Rosenberg är tillbaka från start och ersätter Kingsley Sarfo, som varit ledig hela veckan på grund av personliga skäl och är det även över matchen.

Det vill säga: Johan Dahlin – Andreas Vindheim, Lasse Nielsen, Franz Brorsson, Anton Tinnerholm – Pawel Cibicki, Anders Christiansen, Yoshimar Yotún, Mattias Svanberg – Markus Rosenberg, Jo Inge Berget.

Vindheim var bäst på plan i 2-0-segern mot Jönköping Södra och det känns naturligt att behålla samma backlinje. Erdal Rakip och Oscar Lewicki är tillbaka efter avstängningarna senast, men AC petar man inte och Yotún spelade ojämnt, men väldigt lovande som central mittfältare senast. Med utgående kontrakt på Rakip, Lewicki och Yotún känns det som man bara måste se mer av Yotún på mitten för att ha det med i beslutsunderlaget.

Och chansa med Behrang Safari och Alexander Jeremejeff efter skadeuppehållen känns heller inte aktuellt.

Erdal Rakip kan dock vara ett alternativ på kanten istället för Pawel Cibicki och om MFF – som senast man mötte GIF Sundsvall – överväger att starta med en ren trebackslinje kommer Lewicki med i bilden.

Konstgräset är som vanligt inga problem, eller ursäkt för att inte vinna. Malmö FF är Allsvenskans bästa konstgräslag.

ole1

Relaterade artiklar

Back to top button
Close