Nyheter

Dubbla pallplatser för Joel Eriksson

Joel Eriksson levererade en vändning av stora mått när han efter ett par tunga tidskval slog sig tillbaka hela vägen till pallen vid helgens EM-tävlingar för Formel 3 på Spa-banan i Belgien – inte bara en, utan två gånger.

Eriksson drogs inledningsvis med inställningsproblem på sin Team Motopark-bil på den tekniskt krävande F1-banan i de belgiska Ardennerna, och fick nöja sig med startpositioner i mitten av fältet efter två tunga kval.

En niondeplats från 12:e startruta resulterade förvisso i två värdefulla mästerskapspoäng i Race 1 – icke att förringa i Erikssons roll som en av årets stora titelaspiranter – men det var i helgens två avslutande heat som Tomelillaföraren på riktigt visade vad han är gjord av.

Stora förbättringar i bilens set-up inför det andra racet gav Eriksson en helt annan fart, och möjliggjorde ett avancemang som fick stora delar av depån att höja på ögonbrynen. Eriksson startade liksom i Race 1 som 12:a, men kunde den här gången slå sig fram med massiv effektivitet – och när målflaggan föll hade han smått sensationellt tagit sig hela vägen till andra plats.

Eriksson upprepade sedan bedriften i Race 3, denna gång från ruta tio, med ytterligare en andraplats. 19-åringen underströk dessutom sin fart genom att notera det tredje heatets absolut bästa varvtid.

Den dubbla comebacken innebär att Eriksson, högst oväntat mot bakgrund av kvalutgången, faktiskt reducerat avståndet till mästerskapsledande Maximilian Günther under helgens tävlingar. Luckan till den tyske Prema Powerteam-chauffören skrevs inför besöket i Belgien till 34 poäng, men är nu nere i 26.

Joel Eriksson ligger på tredje plats i totalsammandraget, åtta poäng bakom tvåan Lando Norris (GBR) – den ende som lyckades hålla undan för svensken under den massiva anstormningen i helgens avslutande race.

– Jag trodde verkligen inte att jag skulle stå på pallen i två av tre race den här helgen efter problemen vi hade med bilen i kvalen. Jag hade väldigt dåligt grepp och balansen fanns inte alls där, så jag var inställd på en tuff helg. Sedan lyckades teamet träffa precis rätt med set-upen inför Race 2, och då vände allt. Det här är nog den häftigaste vändningen jag gjort i min karriär, säger Joel Eriksson i ett pressmeddelande.

Eriksson tar särskilt med sig känslan från det sista racet, där han var den ende föraren att notera en tid på under 2 minuter och 12 sekunder runt det 7.004 km långa varvet.

– Det känns verkligen bra att åka härifrån med den känslan i kroppen; vetskapen om att vi hade en riktigt snabb bil. Det är väldigt viktigt för moralen i teamet. Även om det i slutändan löste sig rätt bra här i helgen måste vi se till att sluta kvala så här dåligt nu. Nästa lopp går på Zandvoort, och där är det mycket svårare att köra om. Det brukar vara årets mest statiska race. Vi måste vara tillbaka med rätt kvalfart där.

F3-EM fortsätter närmast den 18-20 augusti, då fältet alltså når sanddynerna i holländska Zandvoort. Joel Eriksson firade sin karriärs hittills största triumf på den kuperade banan utanför Amsterdam förra säsongen, när han vann storloppet Masters of Formula 3 på sitt första försök.

Foto: Thomas Suer / FIA F3.

RESULTAT (topp fem)

FIA F3 European Championship | Rd. 6
 Spa-Francorchamps, Belgien

Race 1
1: Lando Norris (GBR), 15 varv
2: Nikita Mazepin (RUS), +2.807s
3: Maximilian Günther (GER), +6.665s
4: Jehan Daruvala (IND), +9.593s
5: Joey Mawson (AUS), +10.014s

9: Joel Eriksson (SWE), +19.387s

Race 2
1: Ferdinand Habsburg (AUT), 16 varv
2: Joel Eriksson (SWE), +2.117s
3: Maximilian Günther (GER), +3.557s
4: Jake Hughes (GBR), +4.321s
5: Jehan Daruvala (IND), +7.920s

Race 3
1: Lando Norris (GBR), 15 varv
2: Joel Eriksson (SWE), +2.393s
3: Guan Yu Zhou (CHN), +4.142s
4: Callum Ilott (GBR), +4.701s
5: Jehan Daruvala (IND), +7.890s

POÄNGSTÄLLNING (topp fem)
Efter 18 av 30 race

1: Maximilian Günther (GER), 266 p.
2: Lando Norris (GBR), 248 p.
3: Joel Eriksson (SWE), 240 p.
4: Callum Ilott (GBR), 186 p.
5: Jehan Daruvala (IND), 138 p.

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close