MotorNyheter

Tekniska problem störde Gustav Malja

Gustav Malja fick inte med sig några poäng från helgens Formel 2-tävlingar på ungerska Hungaroring, men blickar nu istället framåt mot tisdagens Formel 1-test på samma bana.

Malja låg väl placerad för ett topp sex-resultat i det första av de två F2-lopp som kördes utanför Budapest, men fick se möjligheten spolieras av en oläglig säkerhetsbilsperiod och slutade istället på 13:e plats.

I söndagens andra och avslutande heat drabbades Malja sedan av tekniska problem, när Mecachrome-motorn i hans Racing Engineering-bil tappade effekt direkt efter start – något som ursprungligen manifesterat sig i mindre utsträckning redan i lördagens race.

Malja gick i depå två gånger under loppet i försöken att åtgärda problemet, som dock bestod, och klassificerades till slut på 18:e plats – fem varv efter segrande Nobuharu Matsushita (Japan).

Efter en tung helg i Ungern, där ett skadat chassi dessutom fick bytas ut efter fredagens tidskval, är Malja fortsatt kvar på 11:e plats i det sammanlagda förarmästerskapet.

– Vi hade en bra chans på poäng i det första loppet, men tyvärr hade vi otur den här gången och fick en säkerhetsbilsperiod i precis fel läge. Det förstörde hela vår strategi. Det är klart att det är tråkigt, men det är en del av sporten. Ibland blir det till ens fördel, ibland nackdel. Fartmässigt såg det ändå riktigt bra ut fram till dess, så det är något jag definitivt tar med mig. I det andra racet hade jag helt enkelt ett motorproblem som gjorde det omöjligt att konkurrera. Teamet håller på att analysera problemet nu, säger Gustav Malja i ett pressmeddelande.

För Gustav Malja väntar nu något mycket spännande – en chans som ytterst få förare får. Nu på tisdag (den 1 augusti) tar skåningen för första gången i karriären plats i en Formel 1-bil, när han deltar i de officiella testerna på just Hungaroring tillsammans med schweiziska Sauber F1 Team.

– Det har varit fullt fokus på Formel 2 i helgen, men nu börjar F1-känslorna smyga sig på,avslutar Malja. Man känner att det börjar bli dags. Jag har varit nere hos Sauber vid ett par tillfällen för att förbereda mig så noggrant som möjligt, och snart ska det äntligen bli verklighet. Det blir intressant att se hur allt fungerar och hur nära, eller långt ifrån, Formel 2 det egentligen ligger rent körmässigt.

Efter ett intensivt juliprogram går FIA F2 Championship nu in i ett månadslångt uppehåll. Nästa deltävling avgörs på belgiska Spa-Francorchamps – där Gustav Malja förra året körde hem sin första pallplats i det mästerskap som då gick under namnet GP2 (nuvarande F2) – den sista helgen i augusti.

Foto: FIA Formula 2

 

RESULTAT

FIA F2 Championship – Rd. 7
Hungaroring

RACE 1
1: Oliver Rowland (GBR), 36 varv
2: Nicholas Latifi (CAN), +0.235s
3: Nyck de Vries (NED), +0.673s
4: Charles Leclerc (MON), +1.405s
5: Nobuharu Matsushita (JPN), +1.633s

13: Gustav Malja (SWE), +9.462s

RACE 2
1: Nobuharu Matsushita (JPN), 28 varv
2: Oliver Rowland (GBR), +4.307s
3: Nyck de Vries (NED), +7.143s
4: Charles Leclerc (MON), +11.635s
5: Norman Nato (FRA), +12.458s

18: Gustav Malja (SWE), +5 varv

MÄSTERSKAPSTABELL

FIA F2 Championship
Efter 14/22 race

1: Charles Leclerc (MON), 208 p.
2: Oliver Rowland (GBR), 158 p.
3: Artem Markelov (RUS), 123 p.
4: Nicholas Latifi (CAN), 115 p.
5: Luca Ghiotto (ITA), 95 p.

11: Gustav Malja (SWE), 28 p.

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close