MotorNyheter

Våldsam krasch tvingade Jimmy Eriksson att bryta

Jimmy Erikssons första Spa 24-timmars fick en frustrerande utgång, när skåningen från Tomelilla tvingades bryta från tredje plats efter en våldsam krasch i ökända Eau Rouge. 

Eriksson tog sig den här helgen an det beryktade 24-timmarsloppet i de belgiska Ardennerna för första gången i karriären, och fick tillsammans med teamkamraterna Maximilian Buhk och Franck Perera en lovande inledning i HTP Motorsports #84 Mercedes-AMG GT3.

Trion kvalade in som sexa i det hela 63 bilar stora startfältet, som enda Mercedes-ekipage i topp tio, och marscherade sedan stadigt mot täten under inledningen av racet.

Ungefär sex timmar in i loppet låg man trea, och fortsatte – med Eriksson bakom ratten – att leverera några av tävlingens allra snabbaste varv i Blancpain GT Series-säsongens stora höjdpunkt.

Strax efter det att mörkret lagt sig över Spa gjorde Eriksson dock ett litet men ödesdigert misstag i ultrasnabba Eau Rouge; banans mest ökända passage som i en GT3-bil tas i farter på runt 250 km/h. HTP-bilen slungades med våldsam kraft in i räcket på toppen av den branta uppförsbacken – och tävlingen var över.

– Väldigt tråkigt att behöva avsluta det viktigaste loppet för året på det här sättet, säger Jimmy Eriksson i ett pressmeddelande.

Jag tog lite för mycket kerb på insidan och fick ett kast, och därifrån var jag bara en passagerare. Jag är extremt ledsen och lider med hela teamet. Det här var loppet vi verkligen satsade på. Allt jag kan göra är att be om ursäkt, lära mig av det här och gå vidare.

Eriksson hade vid ögonblicket för kraschen en hastighet på cirka 200 km/h, men klarade sig undan utan allvarligare skador.

– Jag är OK, bekräftar Eriksson. Vänsterfoten fick sig en smäll och jag är lite öm i nacken, men inget allvarligt. Det här var nog den största kraschen jag varit med om i min karriär och man kan verkligen konstatera att säkerheten i de här bilarna är extremt hög. Det är jag tacksam för. Motorsporten gör ett kanonjobb på det området.

2017 års upplaga av Spa 24-timmars vanns av Audi-trion Christopher Haase, Markus Winkelhock och Jules Gounon.

Nästa deltävling i Blancpain GT Series avgörs på ungerska Hungaroring, som för övrigt arrangerade sitt årliga Formel 1-lopp under den gångna helgen, den 25-27 augusti.

Foto: SRO och Mercedes-AMG.

RESULTAT (topp fem)

Blancpain GT Series | Rd. 7
Endurance Cup | Rd. 4
 Spa 24-timmars, Belgien

1: C.Haase/M.Winkelhock/J.Gounon, 546 varv
Sainteloc, Audi R8 GT3

2: A.Soucek/M.Soulet/V.Abril, 546 varv
M-Sport, Bentley Continental GT3

3: R.Marciello/M.Meadows/E.Mortara, 546 varv
AKKA-ASP, Mercedes-AMG GT3

4: K.Estre/M.Christensen/L.Vanthoor, 546 varv
KÜS Team75 Bernhard, Porsche 991 GT3 R

5: F.Vervisch/C.Mies/C.De Phillippi, 546 varv
Team WRT, Audi R8 GT3


52 (DNF): J.Eriksson/M.Buhk/F.Perera, 142 varv
HTP Motorsport, Mercedes-AMG GT3

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close