FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

En värvning i rätt tid – som bör bli fler

Det absolut bästa med MFF:s värvning av Bonke Innocent är att den sker nu. Näst bäst är att kontraktet är långt, 4,5 år.

Jag har skrivit det tidigare och det tål att upprepas. För ett tag sedan hade MFF 13 utgående kontrakt i truppen. Då går det inte att avvakta till vinterfönstret med att bygga nytt. Jobbet måste starta redan under det just nu öppna sommarfönstret och inte bara med enstaka affärer. Det som kan göras de här veckorna ska också göras.

I en verklighet där det är omöjligt för alla utom de allra rikaste och största klubbarna att bygga med kontinuitet måste den sportsliga ledningen klara att anpassa sig.

Spelare över talangnivån värvas för att prestera. Om de gör det blir de intressanta för större och mer resursstarka klubbar. När de blir det ska de helst ha hyfsat lång tid kvar på kontraktet. Samma gäller för utländska spelare som plockas in och efter tre år på grund av skattereglerna blir betydligt dyrare att skriva nya kontrakt med. De blir precis lika dyra efter tre år med ett 4,5-årskontrakt som med ett på tre år. Skillnaden är att prislappen blir betydligt högre när de ska säljas.

Magnus Wolff Eikrem, Jo Inge Berget och Yoshimar Yotún skrev på för tre år när de kom till MFF. Om mindre än ett halvår går kontrakten ut. Säljs de nu blir det inte i närheten av några stora pengar, spelar de 2017 års säsong ut går de gratis och ska MFF förlänga blir det mycket dyrare än när de kom.

Om tre år har Bonke Innocent 1,5 år kvar på kontraktet. Do the math.

Risken är att sitta med långa kontrakt om spelarna inte presterar.

Men den risken får man ta. Alla värvningar görs ju med utgångspunkt i att klubben är övertygad om att spelaren är bra nog.

Och om det visar sig att det trots allt slår fel måste man bli lite mer cynisk. Tobias Sana trivdes i MFF och ledningen hoppades säkert in i det sista att det skulle dyka upp en klubb villig att betala hyfsat för att värva honom. Men det var helt rätt att bryta kontraktet. Fråga är om det inte skulle skett tidigare?

Kontinuitet är en ouppnåbar dröm.

I Malmö FF:s konkurrenssituation och nivå i näringskedjan gäller det istället att hela tiden jobba med truppen.

Nyförvärv sätter dessutom press på spelarna som redan finns i truppen.

Dels av det uppenbara skälet att konkurrensen ökar.

Men även som ett led i förhandlingsspelet.

I år har MFF använt fyra spelare med utgående kontrakt på det centrala mittfältet. Erdal Rakip och Oscar Lewicki har spelat mest, den senaste tiden har Yoshimar Yotún fått ta klivet in där och under försäsongen fick Magnus Wolff Eikrem sin vilja igenom att bli testad på den positionen.

Lewicki och Rakip har säkert bud att ta ställning till. Yotún och Eikrem är kanske inte förlorade.

Med värvningen av Bonke Innocent sänder MFF en tydlig signal; fundera inte för länge!

Allt det jag skrivit utesluter inte att MFF även ska jobba med kontinuitet.

Men kontinuiteten ska finnas i helt andra saker:

…Sättet att spela.

…I ledarstaben.

…Och i viljan att lyfta upp och satsa på de egna talangerna, plus satsa på återvändare med MFF-hjärta som kommet tillbaka och avslutar karriären i Malmö.

…………………………………….

Något dåligt med värvningen av Bonke Innocent då?

Nja, skulle vara att den kommer en vecka där i alla fall jag hoppats på en anfallsvärvning.

Men Sportbladets uppgifter om att MFF är intresserat av Carlos Strandberg känns positiva.

Faktiskt oavsett om man lyckas lösa Strandberg eller inte.

För det säger ändå tre saker: att MFF letar efter en anfallare, att MFF gör det nu i det här fönstret och att MFF dessutom letar efter rätt typ av anfallare.

ole1

Relaterade artiklar

Back to top button
Close