Nyheter

Kenneth vill ta IFK Ystad tillbaka – balkanstylée

När IFK Ystad förra säsongen åkte ur Handbollsligan gjorde man det med en relativt oortodox spelstil, framför allt var det 7-6-spelet som karaktäriserade laget.
Nu står IFK inför en annan utmaning som ett förmodat topplag i Allsvenskan – men spelstilen består och blir ännu mer osvensk.
– 7-6-spelet hänger kvar och defensivt kommer vi förmodligen att nyttja ett väldigt utgrupperat försvar, säger tränare Kenneth Andersson.

IFK Ystad förlorade onsdagens träningsmatch mot HK Malmö med 25-22 (14-11) En sömnig tillställning som främst gav ett kvitto på att spelarna i de båda lagen fortfarande tillbringar med tid i gymet än på planen.
För IFK Ystad var det första riktiga genomköraren tillsammans. Ett nytt lag där den interna målsättningen tycks vara att ta sig tillbaka till Handbollsligan omgående.

Träningsmatchen mot HK Malmö, i Halörhallen i Höllviken, var som en träningsmatch inför en träningsmatch. Kenneth var dock sig lik, någorlunda åtminstone, med mycket ”input” till spelare och domare under matchen sgång.
Det fanns lite känslor med?
– Njae. Jag var den ende i laget som blev varnad – ingen av spelarna fick ens varning eller utvisning så det finns mer att utav på den fronten?
Det såg trögt ut på många håll. Hur ligger ni till i försäsongsschemat?
– Vi är fortfarande mitt i gristräningen. Medvetet har jag valt att starta handbollsbiten senare nu jämfört med de tidigare åren.
Varför?
– Dels för att vi spelar i Allsvenskan som startar någon vecka senare än Handbollsligan. Sedan var det framförallt på den fysiska biten som vi inte ens var nära att räcka till på förra säsongen och om vi nu ska ta oss dit igen så gäller det att vara förberedda. Därför har vi valt att träna två veckor mer med fys den här sommaren. Detta var faktiskt vår första träningsmatch.

Det här med 7-6-spel som IFK Ystad blev ”fanbärare” för i fjor… Vad rör sig i din skalle nu beträffande det, med tanke på byte av serietillhörighet och en del nytt i truppen?
– Vi kommer absolut att spela 7-6 den här säsongen också. Just när det gäller 7-6 så hade vi en spelartyp i Henrik Dahlberg (som lämnat för IFK Slövde, reds. anm.) som var tre meter lång och kunde sjuta från tolv meter. Han lockade ut motståndarförsvaret som gjorde att det blev ytor för bland annat Mattias Kvick (nu i HK Malmö) och de två spelarna var som gjorde för 7-6-spel. Liksom Henrik Knudsen (som spelar kvar). Trots de två tappen tror jag ändå att vi kan hitta en nyttig variant.
Så folk kommer att förknippa IFK Ystad som ett 7-6-lag även i fortsättningen.
– Vi kommer att träna på det ja. Det viktigaste är att de förknippar IFK med ett lag som vinner handbollsmatcher – då är jag nöjd.
– Vi känner att vi var duktiga på det ifjor. Samtidigt är det många nya spelare som ska in. Sex nya har kommit in och 13 har lämnat.

Det är uppenbart att Andersson inte bara har säsongen 17/18 i beaktande när han formar dagens IFK Ystad. Han ritar samtidigt upp kartan för hur laget ska klara sig bättre i en återkomst i Handbollsligan inom något eller några år. Även lagets försvarsprofil kommer att förändras under temat ”Kan man inte konkurrera på traditionella metoder får man ta till andra”.
– Eftersom klubben tappat längd och kraft så måste man även förstå sin plats i näringskedjan. Vi kommer inte att ha, eller att få, spelartyper med jättefysik. Därför har vi redan nu börjat titta på olika varianter av offensivt försvar. Jag är faktiskt positivt överraskad hur snabbt killarna har hittat sina roller i det.
Ni blir ett balkangäng helt enkelt?
– Ja, det kan vi väl säga.
3-2-1 eller 3-3 eller vad snackar vi om? Ystads IF verkar ju bli ett bra 5-1-lag med Anton Hallbäck som gasell en bit upp i banan?
– Vi har provar olika former av 5-1, mest ”sned 5-1” och en del annat. YIF spelar mer traditionell 5-1, vi kommer att spela andra former. Jag tror det kommer att passa oss bättre med de spelartyper som finns tillgängliga.
Du trampar nya stigar som svensk elittränare?
– Ja, det är kul. Efter att ha gått mastercoachutbildningen i Danmark så lär man sig att tänka annorlunda och lite osvenskt.

Sedan i vintras har Kenneth Andersson dubbla roller i IFK Ystad som både sportchef och A-lagstränare.
Vad innebär det att vara sportchef? Är det matchplanering för ungdomslagen och sådant där?
– Sådant sker också. Jag är inblandad i mycket, utan att jag gör allt.
Avslutningsvis. Allsvenskan 2017 – vilka lag gör upp i toppen?
– Topp sex blir: IFK Ystad, Hallby, Alstermo, Önnered, Skånela och Tyresö. Många lag har satsat. Vår målsättning är att ta minst en kvalplats trots att de lag som åkt ner från högsta serien de senaste åren har fått stora problem. Västerås och Drott åkte ner i division ett och Rimbo blev ett bottenlag. Förhoppningsvis kan vi bryta den trenden, säger Andersson.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close