HandbollHK MalmöNyheter

Aziz plan: Idag HK Malmö – imorgon Wall Street

Hårdsatsande HK Malmö har i sommar värvat Binai Aziz från norska Bodö. Handplockad av tränare Stian Tönnesen för att styra Malmös spel som mittnia.
– Jag tror verkligen att vi kan gå till SM-final, så bra är det här laget, säger Aziz efter bara några veckors träning.
Men Aziz har större planer än så…

Inom elitidrotten är det relativt ovanligt att en spelare under 15 år bara tillhört två föreningar. I binai Aziz fall är det så.
Först tio år i Lindesberg, hälften i Elitserien och hälften i Allsvenskan. Sedan fem år i norska Bodö. Trots att det funnits erbjudanden och en agent som jagat provision med i bilden.
– Agenter… Det värsta de vet är lojala spelare, garvar Aziz.
– Jag håller med om att det ändå är anmärkningsvärt. Min enda ursäkt till att det blev tio år i Lindesberg var nog för att jag var för bekväm. Jag hade det bra socialt med familj och vänner och trivdes som nyckelspelare i klubben. Jag trivdes för gott helt enkelt.
– Det fanns erbjudanden, men jag tog tag i det först när vi åkte ur Elitserien. och då hade jag ett år kvar på mitt kontrakt. För att fortsätta min satsning så blev det Bodö. Jag provtränade för en del andra klubbar och det var snack om Österrike och Schweiz.

Fem år blev det i Bodö. Ett litet samhälle med knappt 50 000 invånare några mil norr om polcirkeln. Staden är inte direkt otillgänglig, men samtliga bortamatcher i den norska ligan innebar flygresa förra säsongen. Vägarna till Bodö är smala, dyra att köra för fort på och fulla med lastbilar omöjliga att kör om.
– I Bodö har jag nått mina största sportsliga framgångar. Men jag började även en utbildning där, träffade min flickvän där och vi fick vårat första barn där. Vi vann cupen, gick till slutspelsfinal och jag kom med i ll star-laget.
Bodö ville förlänga det utgående kontraktet, men.
– Jag ville se vart jag kunde ta handbollen mina sista år, men jag ville även satsa på skolan och den utbildning som jag är mitt inne i. Eftersom jag kom in i Köpenhamn, en masterutbildning inom ekonomi som kompletterar min kandidatutbildning.¨

Efter de två sista åren i Köpenhamn. Vad blir man då?`
– Jag vill till Wall Street.
Jaså!?
– Ja. Jag har verkligen satsat på den här utbildningen för att bli vass på ekonomi.
Inom börsen?
– Finansanalytiker, investment banking och annat liknande.
Sorry, men jag får bara upp Michael Douglas och Charlie Sheen rollfigurer Gordon Gekko och Bud Fox i huvudet nu…
– Eller hur? Men det är nog inte lika glassigt som i Wall Street-filmerna. Det är mycket jobb som inte går att kombinera med handboll. Därför ska jag satsa hårt på handbollen de här två närmsta åren innan jag tar tag i allt annat.

Så det blev HK Malmö för att du kom in på skolan i Köpenhamn?
– Precis. Det fanns tre skolor med i bilden som kunde ge mig bättre chanser att en dag få jobba i Nordamerika. Då var det Norska handelshögskolan, Stockholms Handelshögskola eller Copenhagen Business School. Jag kom in i både Oslo och Köpenhamn och hade kontakt med Elverum och Haslum i Oslo samt HK Malmö och förklarade att jag skulle välja lag beroende på vilken skola jag kom in på. Och Köpenhamn var förstahandsvalet.

Jämför den norska ligan med den svenska?
– Elverum är det enda laget i Norge som kan stå sig mot toppen i Handbollsligan. Resten är sämre. Den svenska ligan är bredare… Norska spelare är inte sklade på samma sätt som svenska. De kan vara grymma på en sak, men kan inte fånga en boll…
På tal om norrmän, vad har du för relation till er nya målvakt Kristian Sæverås från Bækkelaget?
– Inte så mycket – mer än att jag var med och slog ut honom i kvartsfinal i ett slutspel. I Bodö var jag straffläggare och på första träningen tillsammans skulle jag lägga en straff på Kristian. Straffen gick i mål och efteråt frågade han mig varför jag inte satte den i mitt favorithörn. Då fick jag förklara “att jag visste att du visste”…
Ohhh, härliga mindgames!
– Exakt, hahaha.

Nu är Binai Aziz på plats i en lägenhet i Kulladal tillsammans med flickvän och bebis.
– Hittills känns allt super. Jag bor nära Jim (Andersson) och Anton (Blickhammar) i laget och det är smidigt att snabbt ta sig ner till Baltiskan.
Absurt nog hyllar Aziz den svenska sommaren – vilket tydligt förklarar de väderförhållanden han tvingades utstå i en fiskeby längs med den norska Atlantkusten…
– Jag har verkligen inte varit bortskämd med bra väder, men under mina första veckor i Malmö har det varit kanon. En annan fördel med flytten hit.
Beskriv vädret i Bodö utan att använda orden regn och blåst?
– Surt.
Vad jobbar din tjej med förresten?
– Hon kommer från Vancouver i Kanada och är marinbiolog. Hon älskar det livet och forskar på en speciell typ av manet. Kronmaneter på 400 meters djup som bara finns i de norska fjordarna. Det har hon vigt sitt liv åt.
Kronmaneter alltså…? Varför forskas det om dem?
– Ja, herregud. Hon kan allt om dem. Som alltid med forskning så finns det kommersiella värden, i det här fallet handlar det om en lösning för kosmetiska produkter.
Så en dag när hon kommer hem från jobbet och ni käkar middag så kanske hon berättar om ett genombrott med manetforskningen. Då måste du väl tänka insidebusiness med en gång?
– Precis, då kanske det är läge att köpa aktier.
Du ÄR ju Gordon Gekko!?
– Haha, inte riktigt så…

Över till allvaret. Hur många falaflar har du fått i dig ännu?
– Ingen! Killarna i laget har förklarat att jag ska till ett ställe som heter Falafel No 1, men det har inte blivit av ännu.
Du kommer att gilla den här stan.. Bra falafel för 29 spänn istället för fiskpizza för en tvåhundring.
– Det låter bra. Jag pratade nyss med Kristian Sæverås om Malmö och han är helt lyriskt över hur billigt allting är. Han är helt till sig. För 29 spänn i Norge får man inte ens en chokladboll. I Bodö lagade man mat hemma. Det var för dyrt för att äta ute. Nyss var jag och klippte mig – det kostade 150 spänn och snubben var riktigt riktigt bra.
– Nu har ändå den norska kronan svagare jämfört med den svenska, för att oljepriserna gått ner.
Haha – gott åt dem.
– Eller hur? Det var på tiden. Det första de sa i Bodö när jag kom dit var att de hade monolpolpengar, så det var skönt att oljepriset gick ner.

Vad har du för relation till ditt nya lag då? Du är 32, men det är ändå ett gränsfall om du hamnar i unga eller gamla laget på fotbollsuppvärmningen.
– Det finns en härlig dynamik i gänget. Och framför allt – inga grupperingar. Alla bidrar med sitt och alla har en roll. Det är en perfekt miljö för att vinna i.
Du och Stian då?
– Jag har tidigare spelat med Konrad Rasmussen, den assisterande tränaren, så vi har pratat en del genom åren. I höstas tog jag ett snack med Stian som sa att han ville ha mig här. När jag kom in på skolan var det inget snack.

Avslutningsvis, beskriv din roll på planen?
– Jag är en klassisk spelfördelare som tycker om schackspelet på planen och hanterar varandras drag. Antingen försöker jag sätta mina medspelare i så bra lägen som möjligt, men när motståndarna fuskar lite så tar jag gärna lägena själv.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close