Nyheter

Helzzzingborgs IF tappade mark i toppen

Motlägg, felpass, fantasibefriat och svaga avslut.
Där har ni matchen Helsingborgs IF mot Åtvidabergs FF i en förskönande mening.
Allt annat än 0-0 hade varit helt orimligt i en lam ursäkt till fotbollsmatch.

0-0 i paus var det rimligtvis Helsingborgs IF som var mest nöjda med. Under första halvtimmen hade Åtvidaberg de klart hetaste målchanserna – samtidigt var det signikativt för ett lag som ligger på kvalplats neråt att inte sätta dem. Helsingborgs IF, där afallsparet bestod av juniorerna Max Svensson (19 år) och Alex Timossi Andersson (16 år), hade väldigt svårt att etablera ett eget spel.

Det enda konkreta i HIF:s spelidé som verkligen syntes var ett någorlunda intensivt presspel – som sällan gav någon utdelning. Försvaret darrade, bolltempot var lågt och absolut ingenting talade för att klackens mantra “Vi ska tillbaka” (till Allsvenskan) är en rimlig förväntning. Den ende som egentligen vann boll i HIF var Johan Persson, men när han väl störtade framåt var forceringarna underbemannade och lättlästa.
Tvärtom så syntes HIF:s tabellplacering i Superettan (fyra) om något smickrande.
Åtvidabergs tränare Roar Hansen tycktes ha full kontroll på sitt gamla lag.
– Vi hade bra balans i försvaret och uppträdde som ett lag rakt igenom med vårdat passningsspel, summerade han första 45.

Bortalaget inledde även andra halvlek bäst. 0-1 låg i luften flera gånger om under de första minuterna.
HIF höll dock rent och efter dryga timmen började matchbilden att vända en gnutta. Helsingborg lyckades etablera ett anfallsspel värt namnet under lite längre perioder och när Max Svensson drog två bra avslutslägen (en kontring och en frispark) strax över ribban började 042-land få nytt hopp. Ralani följde upp med att bränna från nära håll och Åtvidabergs ork tröt uppenbart.

Vad som gjordes från bänken för att förändra matchbilden i övrigt?
Tja.
Första och enda HIF-bytet kom efter 79 (!) minuter. Monday samuel studsade in på pigga ben och hemmalagets “slutforcering” gav Adam Eriksson en bra chans på vänsterkanten, men skottet gick utanför.
Kapten Peter Larsson deppade efteråt.
– Det är klart att det är en stor besvikelse att det inte blev tre poäng. Det var för dåligt helt enkelt – vi kom aldrig upp i standard, sa han i C More-sändningen.
– Det är svårt att peka på en speciell orsak, men vi slarvar mycket och får ingen bra uppbyggnad.

Publiksiffran: 6422 – att jämföra med 12 766 i premiären mot Trelleborgs FF. När slutsignalen ljöd busvisslades det åter.
Helsingborgs IF är nu åtta poäng ifrån en direktplats till Allsvenskan och en poäng upp till kvalplats (med överlägset sämst målskillnad av inblandade lag). Men framför allt: spelmässigt längre ifrån än så.

Tabellen:

1 BP 18 14 1 3 42-12 43
2 Dalkurd 18 12 3 3 39-13 39
————————————–
3 Öster 18 9 4 5 33-25 31
—————————————¨
4 Helsingborg 18 8 7 3 27-26 31
5 Falkenberg 18 8 6 4 32-23 30
6 Trelleborg 18 8 5 5 31-21 29

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Close
Close