HandbollNyheter

OV Helsingborg har satsat på fysiken

OV Helsingborg har börjar forma sitt lag på allvar inför återkomsten i den högsta ligan.
När laget nu tvingas slå underifrån i princip i varje match så kommer ett nytt försvarsspel att sättas i bruk.
– Vi har provat flera varianter av offensivt försvarsspel, säger tränre Ulf Sivertsson

OV Helsingborg har städat av två träningsmatcher under försäsongen. Först mot Varberg och sedan mot Nordsjälland. Stabila segrar i båda matcherna och förutom att nyförvärven blivit varma i kläderna så har även en gammal trotjänare som Emil Lindqvist gjort comeback efter sin korsbandsskada.
– Segern mot Nordsjälland var jag riktigt nöjd med. Det är lite speciellt att möta danskar och framför allt ett motstånd man inte gjort någon som helst kartläggning kring. Jag brukar annars alltid vara väldigt noga med att läsa på om motståndarlaget eftersom det gör skillnad på fem-sex mål i en normal match. Nu fick vi anpassa oss efterhand. Vi ledde med 16-12 i paus och det såg stabilt ut hela vägen för att sluta med 32-29-seger.
Det var er andra träningsmatch, men det smälldes på ganska rejält?
– Ja. Det var en hård match, men inte ful. Ribban var lagd ganska lågt, så det blev många utvisningar.
Vad har du fått för generella besked i träningsmatcherna?
– Att vi har en bred trupp med många väldigt duktiga spelare – det ska gynna oss över lång tid när skadorna kommer. Jag har 18 man som kan gå in och göra det bra.

Utvisningsspelet ja. Vad är plan A när OV Helsingborg får en spelare utvisad?
– I Allsvenskan tog vi alltid ut målvakten och satte in en utespelare istället. Det fick vi bra utdelning på och kommer att fortsätta med det även i handbollsligan.
IFK Ystad spelade som nykomlingslag förra säsongen 7-6-spel mer eller mindre konstant. Varför får vi en känsla av att du inte kommer att anamma det…?
– Personligen är jag en stor motståndare till 7-6-grejen. Förra säsongen förlorade vi fyra matcher på hela säsongen och spelade 7-6 sammanlagt sju anfall på 22 matcher. Visst, om vi inte räcker till inledningsvis i Handbollsligan så får vi titta på alternativa lösningar, men jag tror inte att det blir så.

När Allsvenskan och Handbollsligan brukar jämföras så nämns alltid den stora skillnaden kring det fysiska spelet. Hur står sig den här säsongens OV i det sammanhanget?
– Det finns många skillnader. Fysiken är en, men även de vanliga praktiska momeneten är en stor del – misstag straffar sig hårdare.
– Gällande fysiken blir det spännande att se vart vi står. Jag tror och hoppas står bra bakåt.
Vad kommer att känneteckna OV på planen?
– Jag tror vi är ett lag som kommer att kontra mycket. Inte toktrycka med avslut inom 10 sekunder, inte så. Men jag vill ha högt tempo i matcherna och bra tryckspel.
Högt tempo? Tempo är väl någonting som nykomlingslag vill dra ner på?
– Jo, visst, ibland så. Möter man exempelvis Alingsås och andra kontrngsstarka lag så gäller det verkligen att hålla i bollen.
– En annan sak gällande fysiken så har det satsats hårt i klubben eftersom OV anställt en fystränare och ökat hans timmar. Från och med april har en kille som heter Johan Pettersson haft fem pass i veckan och det har gett jättebra resultat. Många spelare är under utveckling och de mår verkligen bra av att bygga upp sin fysik. Nästa steg i att bli mer professionella blir att öka på biten med näringslära.

OV förknippas den här säsongen med ett mer offensivt försvar än föregående år – hur är det att träna in och hur har den biten gått?
– Jag hade problem i fjor på det sättet att jag inte hade någon passande center som spets i ett 5-1-försvar. Någon fysisk stark med bra blick. Men nu är Emil Lindqvist tillbaka, en kille som spelat tvåa mycket. Vi testade honom som etta i 5-1 försvar eller spetsen i 3-2-1-försvar och det fungerade jättebra. Vi har haft sned 5-1 med Stridsberg tidigare vilket är nyttigt mot exempelvis skyttestarka vänsternior, men har annars mest stått stbila i klassiskt 6-0, säger Sivertsson.

Den 8 september smäller det i Helsingborg Arena. Då spelas premiären mot LUGI.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close