HandbollNyheter

Schefvert om första tiden i KHK

Kristianstad HK har förhoppningar om att nå en semifinalplats säsongen 17/18.
Grunden läggs just nu med gristräning á la Ulf Schefvert.
– Jag kör hårt med tjejerna. Bryter ner dem för att sedan bygga upp dem, som man brukar säga inom hockeyn…

I fjor inledde Kristianstad handboll bra – men hade uppenbara problem med orken i slutet av många matcher.
Med Ulf Schefvert vid rodret brukar förluster sällan beror på kondistionsbrist. Slutsatsen kan därför dras att Kristianstads handbollsdamer befinner sig i en tung träningsperiod.
– Så kan man nog uttrycka det, säger Schefvert en liten stund efter lagets träningsmatch mot H65 Höör som förlorades med 16-23. Det stod 9-9 i paus, så “raset” skedde i den senare halvan av matchen.
Kristianstad spelar för övrigt två träningsmatcher mot de svenska mästarrinnorna från Höör.
Var det inte du som lanserade en filosofi som damlandslagscoach där det gällde att få in en vinnarkultur – och därför valde att möte så enkelt motstånd som möjligt? Nu har ni matchat mot svårast tänkbara?
– Jo jo… Men jag vill ogärna att vi reser omkring en massa också. Det ska vi göra tids nog ändå, i Challenge Cup, och det är mycket ekonomi med i sammanhanget.
– Å andra sidan mötte vi danska division ett-laget Lyngby som vi vann mot med stora siffror.

Vad har du fått för uppfattning av ditt nya lag?
– De är ambitiösa och träningsvillga. Jag har kört rätt hårt med dem.
Träningsvillighet torde vara en god egenskap under din ledning?
– Ja, de har sprungit och lyft mycket. Spelmässigt har vi främst jobbat med defensiven. Den delen börjar se någorlunda bra ut och det gäller att bygga vidare på det.
Har du fått några reaktioner från laget?
– Njae, de har inte sagt så mycket. Många av dem gillar hård träning och de har inte kommit med några klagomål ännu.
– Samtidigt får inte träna så det blir kraft UR kroppen – den ska IN i kroppen.
Där gör många kanske fel?
– Säkert. Men du vet… Jag har ju fått lite erfarenhet efter 30 år. När det blir tandläkarsteg, där det går mer runt än framåt, så ger det inte så mycket. Då får man ta det lite lugnare. Vår fystränare Modou Colley är till stor hjälp och känner ju dessutom tjejerna sedan tidigare. Har är en gammal friidrottare som har en bra känsla för att ändra i detaljer när det behövs.
– Nu kan jag faktiskt märka på en del spelare att det kanske varit för hårt. De börjar få ont i fotleder och benhinnor…
Schefvert hade gärna tagit fysträningen ett steg längre.
– Jag vill gärna ha mer tester och blodprover som visar trötthetshormoner och så vidare, men de resurserna har vi inte.

Det har ryktats i media om nyförvärv och Sten Ravhed har lämnat “dörren öppen”. Men inget händer.
Eller?
– Vi har inte varit så mycket folk på träningarna alltid, men nu börjar det att bli bättre. Men visst. Klubben håller på att titta runt på fler spelare och det kan hända att vi har något på gång. Men jag är noga med att vi enbart vill ha folk som verkligen tillför något i truppen – annars är det bättre att vi lyfter upp lokala spelare.
Schefvert är inte den stressade typen. Han vet om att det är i vår som laget verkligen ska vara som bäst – då det vankas slutspel. Ta H65 som exempel – fyra i grundserien men likväl SM-guldmedaljörer.
– Precis. Numera kan klubbarna dessutom köpa spelare ända in i februari. Man kan klura lite under tiden och se över marknaden. Även om det hade varit bra om vi haft folk på plats tidigare.

Sofia Ravhed är ny assisterande tränare och du förklarade redan innan du tog tränarjobbet i KHK att en kvinna i den rollen var önskvärd. Hur har den biten landat?
– Sofia på det jobbet är passande av flera olika skäl. Det är en ung tjej som var väldigt duktig själv, selade med ett par tjejer i laget och dessutom tränar ett bra F03-lag i klubben. Hon är ambitiös och vill mycket. Jag har ju inte jobbat så mycket med damer och om jag skulle bli lite sur kan hon hålla balansen i gruppen. Men framför allt får vi en naturlig koppling med U-sektionen i Kristianstad Handboll. Sofia är duktig och klurig och tar allt mer plats – hon kommer att växa in i det.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close