FotbollMalmö FFNyheter

Zia Sakirovski byter AZ Alkmaar mot Österlen FF

Hela hösten ska före detta Hollandsproffset Zia Sakirovski spela division 2-fotboll för Österlen FF.

Det gör han för att hålla igång matchformen och visa att han bör få chansen i en större förening. Att Österlen FF:s tränare Mladen Blagojevic känner den 20-årige anfallarens agent Fabio Alho hade också en viss betydelse.

– jag känner agenten och är väl bekant med Zia som spelare. Nu kommer han att spela med oss säsongen ut och sedan får vi se vad som händer. Han borde spela mycket högre upp, men det finns tyvärr många tränare och sportchefer som bara tittar på att han är liten till växten och inte ger honom chansen att visa att det inte alls behöver vara någon nackdel, säger Mladen Blagojevic.

Zia Sakirovski är uppväxt på Rosengård och öste in mål i MFF olika pojklag. Han fick även utmärkelsen till klubbens bästa 15-åring. Två år senare valde han dock att flytta till Nederländerna för spel i AZ Alkmaar.

Nu är han tillbaka i Skåne och med bland annat två U17- och elva U19-landskamper på meritlistan kommer förväntningarna på honom i Österlen FF att bli rätt stora. I AZ Alkmaar hade han dessutom ett tag legendaren Marco van Basten som tränare.

– Zia är en väldigt duktig spelare och vi hoppas givetvis få stor nytta av honom. Bäst nytta gör han givetvis i offensiven och när det gäller positionen ser jag honom främst som en central spelare, säger Mladen Blagojevic.

Övergången är klar och Zia Sakirovski har redan klarat av debuten. Det blev mål direkt när Österlen FF mötte seriekonkurrenten Hässleholms IF i en DM-kvartsfinal och förlorade med 2-6.

Men Mladen Blagojevic hade bytt ut i stort sett hela startelvan för att ta chansen att hålla igång hela truppen. Fem minuter in på den andra halvleken reducerade Zia – med nummer 48 på ryggen – till 2-4 och med tanke på att han då bara hade en dags träning med sin nya klubb i kroppen gjorde han en stark insats.

– Han kommer rätt snabbt att vara ikapp med fysiken och att spela med oss istället för att gå och vänta på en ny klubb kommer att göra honom gott, säger Mladen Blagojevic.

Innan Zia Sakirovski hamnade i Österlen FF pratade han bland annat med division 1-topplaget Landskrona BoIS.

2012 när Zia fick vandringspriset till bäste 15-åring i MFF, där han startat redan som femåring i fotbollsskolan, var han även med i truppen som vann SM för P17-lag. I det laget ingick även spelare som Erdal Rakip och Franz Brorsson. På grund av att han var två år yngre än de flesta av de övriga spelarna blev det inte så många matchminuter, men han blev svensk mästare. Målfacit var dessutom snyggt. I U17 gjorde han 24 mål på 34 matcher och i U15 16 på 18.

I Alkmaar tillhörde han klubbens andralag som spelar i tredjedivisionen.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close