Nyheter

Framgång för ridsporten i Skåne

Det går bra för svensk, och framför allt, skånsk ridsport. Både i grenar som fälttävlan, hopp och dressyr hittar man flera duktiga stjärnskott och erfarna ryttare. Den 16 juli avslutades Falsterbo Horse Show med en sprakande final och redan nu är datumen satta för nästa års upplaga. I augusti stundar flera internationella mästerskap, både på hemmaplan och utomlands, och det finns ingen brist på tävlingar för den som är intresserad av att följa ridsport.

I augusti är det EM i dressyr (i Göteborg) och i fälttävlan (i Polen) och till båda mästerskapen kommer skånska ryttare och hästar. Framtidens ryttare finns inte endast i de klassiska ridnationerna, de finns även i Sverige och kanske på skånsk mark.
Mot EM och OS

Trots flera framstående internationella ryttare har ridsportsgrenar som bland annat dressyr och galopp inte slagit igenom lika stort i Sverige som t.ex. trav. Den som har varit intresserad av dessa grenar har fått vända sig till länder som Storbritannien och Frankrike, där några av världens mest prestigefyllda ridsportstävlingar arrangeras. Redan nu kan de som gillar fransk ridsport jämföra oddsen i den klassiska tävlingen Chantilly – Prix de l’Arc de Triomphe i kategorin för betting online hos William Hill. Tävlingen hålls den 1 oktober och allt pekar mot att det är hästen Almanzor (5,00) som kommer att vinna.

Men än är det långt till oktober och innan dess kan man följa Malin Josefsson, tillika ryttarinnan som blev utsedd som ”Dagens morgonstjärna” på Ryttargalan. I slutet av augusti debuterar hon i EM i fälttävlan i Polen och efter det är siktet riktat mot OS i Tokyo 2020.

Tillsammans med hästen Allan V ställer Malin upp i den individuella kategorin. Hon har tidigare tävlat i VM för unga hästar men det är först nu som den 28-åriga veterinärstudenten från Vesslarp gör debut i seniorlandslaget. Målet på EM är att komma upp på topp 10.

ribbon

Ingen vinst i Falsterbo för Fredricson

Falsterbo Horse Show är slut för den här gången och det som en gång kallades för en ”skånsk bonnatävling” har fått internationell standard och lockar såväl den internationella rideliten som attraktiva sponsorer. Men årets upplaga gav ingen vinst för OS-medaljören och vinnaren av Jerringpriset, Peder Fredricson.

Som bäst kom han på en andraplats i Falsterbo Grand Prix. Fredricson och hästen H&M All In hade chansen att ta hem förstapriset, men efter ett starkt språng flög ryttaren upp ur sadeln. Som tur var lyckades han landa i den igen, men med endast en fot i stigbygeln och paret kom in på tiden 44,46. Vinnaren red på 44,00.

Inte heller i Nations Cup blev det en vinst för det svenska laget, med Fredricson i spetsen. Tyvärr gick det inte alls som svenskarna hade hoppats och de slutade på en femteplats. Vann gjorde Nederländerna, vars förbundskapten skämtade och sa att det inte var mer än rättvist. Sverige vann nämligen lagtävlingen i Rotterdam under midsommarhelgen.

(Första bilden heter “Falsterbo Horseshow” (CC BY 2.0) och är tagen a vHoby_.)

(Andra bilden heter “ribbon” (CC BY-SA 2.0) och är tagen av anniejay.)

Relaterade artiklar

Back to top button
Close