FotbollMalmö FFNyheter

Fyra MFF-spelare flyttas upp från U17 till U19

MFF U17 toppar tabellen i pojkallsvenskan. Men nu tappar laget fyra spelare som resten av säsongen istället flyttas upp i MFF U19.

Direkt efter 3-1-segern över Mjällby AIF i söndags gjordes uppflyttningen och resten av säsongen ska Melker Nilsson (bilden, Foto: Bildbyrån), Victor Larsson, Amel Mujanic och Amel Crnalic istället spela och träna med U19.

Mujanic är 16 år gammal, de tre övriga 17. Men de bedöms redan vara mogna för U19 och numera är det kvalitén och utvecklingen som är avgörande för vilken trupp talangerna i MFF ska tillhöra och vilka matcher de ska spela, inte åldern.

Beslutet har även påverkats av att belastningen på U19-spelarna blivit stor sedan den truppen även fått ta huvudansvaret för U21-matcherna.

– Det är ett helhetsbeslut. U19 behöver avlastas och spelarna som till exempel ska visa att att de klarar att vara tongivande i U21 för att bli aktuella för en lärlingsplats i A-truppen ska kunna koncentrera sig mer på det. Samtidigt är det så att är man tillräckligt bra för att flyttas upp ska det vara det naturliga valet och bedömningen är att de fyra som nu får chansen är det.

– Fler spelare i U17 håller hög klass och kan därför ibland kan få chansen i U19. Vi låter inte resultaten styra utan det viktigaste är spelarens utveckling, säger Andreas Georgson, som är scoutingansvarig på ungdomssidan i MFF.

Policyn innebär också att MFF medvetet minskar chanserna att nå SM-slutspel och eventuellt vinna SM för U19 och U17. De två första lagen i den södra U17-allsvenskan går till slutspelet. MFF leder alltså serien, men väljer alltså att med nio omgångar kvar att spela plocka bort fyra av sina absolut bästa spelare ur truppen. Om laget håller undan och kvalar in till SM-slutspelet är det heller inte alls säkert att man låter de fyra vara med och få chansen att vinna guld.

– I det här fallet är det lite annorlunda eftersom de spelat så länge och det bara är åtta-nio veckor kvar på säsongen. Därför kan det bli mer aktuellt här. Men det är lagets tränare som avgör om man ska använda spelarna som flyttats upp och lämnat truppen eller prioritera dem som varit med och tränat. Och om en SM-slutspelsmatch kolliderar med till exempel en U21-match och bedömningen är att U21 i det skedet är bättre för spelarens utveckling är det där han ska spela, konstaterar Andreas Georgson.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close