HandbollHandbollsbloggenNyheter

Så slutar SHE 17/18

Med en knapp månad kvar till SHE-premiären är det intressant att gå igenom de olika lagens IN- och UT-listor. Dra slutsatser, jämföra med tidigare år och placera dem i fack.
För ett drygt år sedan, eller två år sedan om vi ska vara sådana, kunde vi konstatera att glappet mellan Sävehof och klabbet har minskat.

Nu mer än någonsin.

Att kalla det generationsväxling är att ta i, men mesta mästarinnorna tappar mer eller mindre ett helt lag. Tappen är blytunga.
UT: Loui Sand (Brest Bretagne, Frankrike), Johanna Bundsen (Köpenhamn, Danmark), Rikke Jensen (BK Heid), Elin Enhörning (slutar), Hanna Eriksson (Önnereds HK), Anna Ståhlberg (Skara HF), Louise Karlsson (Önnereds HK), Malin Sandberg (Önnereds HK), Jamina Roberts (Érdi VSE, Ungern).
(Sammanställningen från Handbollskanalen)

Vad IK Sävehof släppt in? En 22-årig dansk målvakt i Christina Ellm, mittsexan Johanna Forsberg som varit en sväng i BK Heid, lovande skytten Filippa Nyman från Skövde, juniorlandslagskeepern Wilma Andersson från Skara – och – 18-åriga mittnian Amelia Lundbäck som återvänder efter en runda i Kungälv och Heid.

Det känns som att Sävehof har lämnat in en Merca och fått tillbaka en Fiat. Visst har Partillelaget fortfarande en bra grund att stå på och det kan vara en stor fördel för laget att för en gångs skull jaga andra istället för att vara jagade. Men favoriter ska de inte vara. Trots att de “bara” har ligan att fokusera på. Och glöm inte att en Fiat kan göra 180 på motorvägen den också. I nedförsbacke och medvind visserligen, men likväl…

***

Liksom de senaste åren är det LUGI, H65 Höör och Skuru som förväntas hota. Möjligtvis, eventuellt, kanske även Skövde.

Skuru?

Nja…. Tappen på Hanna Daglund, Linnéa Claeson, Angelica Wallén, Madeleine Östlund och Sandra Wrede har inte i närheten vägts upp på IN-sidan.

Skövde?

Nja… Flera, för dem, tunga namn har tappats och de två norskorna som förstärkt vet jag absolut ingenting om. Syn.

Så. Då har vi mina finallag kvar. LUGI och H65 Höör.

LUGI har också tappat tunga namn och inte alls fått in samma kvalitet i nya spelare (tre egna juniorer), men det är ekvation som Brljevic funnit svaret på tidigare. Anna Lagerquist och Hanna Blomstrand har försvunnit och in har Hanna Flodman från Västerås kommit, en av de mest lovande spelarna svensk damhandboll fått fram de senaste åren.

I den här säsongens LUGI kommer fler spelare att ta ansvar, och då brukar de utvecklas i takt med det. Och talangen i LUGI är stor. Jag vill se aningen vassare målvaktsspel och ännu mer tryck – då tror jag att LUGI kommer att spela final igen.

***

H65 Höör har en titel och försvara och kommer att vara extra jagade i varje match. Det blir en ny aspekt att ta hänsyn till. Klubben har ju per definition spelat uppstickarens roll i flera år. Nu är det slut med den saken. Nu är kravbilden högre. Å andra sidan var det ju i år som klubben siktade på att ta SM-guld. I våras var det bara genrepet som gick bättre än förväntat.

Klubben har, liksom LUGI, tappat två av sina bästa spelare. Jessica Ryde i mål och Cassandra Tollbring som playmaker. De har ersatts av Gry Bergdahl från OV som helt saknar erfarenhet på den här nivån – och Anna Bardis som varit poängmaskin i Eslöv. Sammantaget där – ett minus.

Men övriga namn som trillat in är riktigt bra. Evelina Källhage kommer in på den position H65 var som svagast på förra säsongen, högersex, och på nio meter förstärker jättelöftet Kristin Thorleifsdottir.

Med ett litet frågetecken för målvaktssituationen, det är ju alltid känsligt att ha en väldigt tydligt uttalad förstemålvakt, så skulle jag faktiskt hålla H65 som knappa favoriter till SM-guldet. Både seriesegern och SM-guldet.

***

Sedan har vi Kristianstad och Eslöv. Eslöv är lite starkare på papperet och utan skador kan de möjligtvis vara ett slutspelslag igen. Men jag ser inte att de ska lyfta från samma region de tillhörde senast. Risken för kval är uppenbar och även i år finns frågetecken för målvaktsbesttningen.
Schefverts roll i Kristianstad inbillar jag mig blir betydelsefull – på sikt. I dagsläget har de tappat viktiga spelare som inte ersatts – ännu. Jag tror de får det jobbigt första halvan på säsongen, för att sedan kunna bli en flammande våreld och en riktig slutspelsjoker.

Ska vi försöka tippa hela serien? Well, here goes nothing (och det är aptrista tips):
1. H65 Höör
2. LUGI
3. IK Sävehof
4. Skuru
5. Skövde HF
6. Kristianstad Handboll
7. Västerås Irsta
8. Boden Handboll
————————-
9. Team Eslöv
10. BK Heid
11. Skara HF
————————-
12. Önnered

Västerås eller Boden är väl lagen med störst uppstickarmöjligheter. Fältet är jämnare i år och förhoppningsvis kan något av lagen ta sig in i topp-fyra-bubblan.

Allt avslutas med en helskånsk final som avgörs åt något håll i förlängningen.
Så. Där har ni facit*.
* Med reserevaton för att spelare, tränare, lag och domare under- och överpresterar, att bollar är för hårt eller för dåligt pumpade, att golvet är för halt, att någon blir sjuk, skadad eller trött – samt att små marginaler ibland kan gå emot.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close