Nyheter

Stor cykelsatsning: Fokus på att bli bäst i Sverige

Cykling blir en allt populärare sport, och ett populärare transportmedel, i Sverige. Så här en bra bit in på sommaren pågår det cykeltävlingarna nästan varje helg, både nationellt och internationellt. Den 23 juli cyklade svenska som danska cyklister Trampenlinjet i norra Lund och i Frankrike avgjordes herrarnas Tour de France. Samtidigt storsatsar Region Skåne på att de ska bli det cykelvänligaste landskapet i hela Sverige.

Framgång för Kristianstadtjej

En av världens största cykeltävlingar är slut för den här gången. Det blev återigen, och för fjärde gången, Sky-cyklisten Chris Froome som vann den gula ledartröjan i Tour de France 2017. Som vanligt avslutades den klassiska tävlingen med pompa och ståt på Champs Elysée i Paris. Nästa stora treveckorstävling för herrarna är La Vuelta i Spanien. Froome har tidigare försökt att vinna både touren och vueltan men har ännu inte lyckats. Enligt bet365 är oddsen för att engelsmannen lyckas 1,66 och det återstår att se om han kommer att orka prestera lika starkt som i Frankrike. Tävlingen drar igång den 19 augusti.

Under juli har man även diskuterat om det är dags att återinföra damernas version av Tour de France. Istället för en treveckorstävling kör de i dagsläget La course by Le tour, som tidigare år också har avgjorts på Paris kända paradgata. Men i år var upplägget annorlunda och man körde istället den första etappen upp för Col d’Izoard och avslutade med ett tempolopp i Marseille. Kristianstadtjejen Hanna Nilsson presterade riktigt bra under båda etapperna och slutade allt som allt på en elfte plats. Efter klättringen låg hon på en 10:e plats, men tappade en placering under tempoloppet. Nilsson är nöjd med sitt resultat och säger att det är hennes bästa hittills i år. Och då lyckades hon både ta hem ett SM-brons i juni och hamna på en 14:e plats i årets upplaga av damernas Giro d’Italia.

giro-ditalia

Över 300 cyklister tävlade i Lund

Samma dag som avslutningen i Tour de France gjorde svenska och danska cyklister upp på historisk mark. Det var nämligen den sista deltävlingen i Öresundscupen. Cyklister från 10 år upp till 69 år gjorde upp längs olika banor, varav den längsta var 14 mil. Tävlingen arrangerades av cykelklubben FK Trampen i norra Lund och det var en tuff bana som mötte cyklisterna. Vinden låg på hårt över slätterna, men enligt några av cyklisterna var det inget som störde dem. Både de skånska och danska cyklisterna är vana vid pinande vind och tufft väder.

Intresset för cykling ökar i Skåne. Både på tävlingsnivå men även som transportmedel. Nu har Region Skåne gått ut med att de ska storsatsa på att göra det sydliga landskapet till det mest cykelvänliga. Förutom att gör det mer framkomligt för cyklister på de vanliga vägarna vill man göra särskilda cykelfiler för snabbcykling och bättre samordna kollektivtrafiken och bygga cykelgarage. Initiativet är en satsning för att både främja miljö samt invånarnas hälsa.

(Första bilden heter “Tour De France/Le Tour Yorkshire” (CC BY-ND 2.0) och är tagen av Jason M Parrish.)
(Andra bilden heter “Giro_d’_Italia” (CC BY 2.0) och är tagen av campdarby.)

Relaterade artiklar

Back to top button
Close