Nyheter

Efterlyses: föreningar till skånskt pojkfotbollsnätverk

Fotbollen, och de flesta andra idrotter för den delen, lider svårt av att tappa väldigt många utövare när de når tonåren.
“Skånsk pojkfotboll” är ett privat projekt startat av Henrik Albertsson och Freddy Hallin, båda ungdomsledare i Trollenäs IF, ämnat att ge ungdomsfotbollen större uppmärksamhet.

I dagarna har ett nytt projekt sjösatts i syfte att synliggöra skånska fotbollsföreningar med pojklag i kategorin 13-16 år. https://pojkfotboll.wordpress.com/
Bakom initiativet står Henrik Albertsson och Freddy Hallin som båda tränar var sitt ungdomslag i berörd kategori. Deras klubb, Trollenäs IF, har dock inget med projektet att göra.

– Lagen får inte mycket uppmärksamhet i vanliga tidningar, det ville vi göra någonting åt. Det finns oerhört många lag i Skåne och hos oss finns det utrymme för alla, säger Henrik.
– Vi driver sidan helt och hållet ideellt. Vi kommer att lyfta fram enskilda matcher, cuper, individer och även lgga upp olika trningstips och annat. Det ska bli ett samlat forum för saker som annars är utspritt på massa olika serier, förklarar Freddy.

Siten har varit igång en månad.
– Sedan har vi ett instagramkonto och vi finns även på Facebook. Speciellt spelarna håller till på instagram.
Vad är tanken på sikt – ni klarar ju inte att göra det själva för all framtid.
– Vi kommer att göra det vi orkar. Det kommer att bli axplock här och där. Ökar intresset så får vi hantera det då genom att höra sig för efter fler som kan vara med, säger Freddy.

– Klubbarna kan ta hjälp av oss och på så sätt kan vi hjälpa varandra. En del föreningar har föräldrar och morföräldrar som fotograferar på matcher och sedan skickar in bilderna till oss. Det får gärna fler göra.
– Instagram är ett fantastiskt verktyg. Killarna i de olika lagen håller koll på varandra genom det forumet och kan fler klubbar inse att spelarna i lagen inte bara se varandra som motståndare så är det bra för samtliga parter.
För att det ska bli kontinuitet och hög kvalitet på sidan så krävs det en delaktighet från fler föreningar.
– Vi samarbetar med företag som producerar filmer med träningsmoment så det kommer att dyka upp.

Varför inte ungdomsfoboll i Skåne? Varför är inte flickfotbollen med?
– Flickfotbollen kräver mycket mer uppmärksamhet än vad de får, men det finns inte en chans att vi två kommer att ges tid med att hantera det. Därför hoppas vi att någon eller några som läser detta vill vara med och starta ett sidoprojekt som heter Skånsk Flickfotboll. Den som känner sig sugen får hemskt gärna kontakta oss så kan vi hjälpa till att starta upp projektet. Men det måste finnas eldsjälar i föreningarna som är beredda att driva det och delta aktivt i nätverket. Det hade varit lysande!

Pojkfotboll i Skåne har snabbt växt till sig i sociala medier och klubbar i alla olika delar av Skåne har hakat på. Österlensidan är aningen underrepresenterad så här långt, men så är sidan också väldigt ny.
– Responsen har varit väldigt mycket bättre vad vi vågat hoppas på. Även om vi saknar lag i sydost som inte är från Ystad. Många av föreningarna där är grymma – men har det väldigt tufft att behålla sina spelare.
Ni riktar in er mot den åldersgrupper då flest ungdomar lämnar föreningslivet och idrottandet. Finns det en baktanke med det?
– Självklart, säger Freddy och Henrik i kör.
– Finns det ett större intresse för sporten så tror vi att det ökar chanserna att man stannar kvar. Vi når ner till gräsrotsnivån, något som Skåneboll normalt sett inte gör.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close