IK PanternIshockeyMalmö RedhawksNyheter

Pantern piskade Redhawks

Hockeysäsongen i Malmö startade traditionsenligt med ett derby mellan Pantern och Malmö Redhawks. Men resultatet var allt annat än traditionellt. För första gången var det lillebror IK Pantern som vann, med 4-3 efter sudden.

Det kunde blivit seger redan inom ramen för ordinarie 60 minuter. Pantern gick loss till 3-1 i den tredje perioden, en ledning som Redhawks hämtade upp. Sedan kunde vändningen ha fullbordats när Rhett Rakhshani fick chansen att sätta dit en straff efter 61,17. Men Panternmålvakten Robin Jensen räddade.

Istället kunde Axel Wemmenborn avgöra för IKP assisterad av Sebastian Dyk, som bara minuten tidigare missat ett friläge.

– Jag tyckte att vi hade jättemånga chanser. Det var första matchen för säsongen, så det är klart att vi släppte till chanser också. Malmö Redhawks är bra och vi spelade också bra så jag tror att det måste ha varit en fartfylld och rolig match för publiken, konstaterade Sebastian Dyk.

Ändå var inte förutsättningarna de bästa.

– Det var varmt och mot slutet blev det snöigt på isen. Puckarna studsade lite som de ville. Samtidigt sviktade huvena lite när tröttheten kom. Men just då gäller det att hålla skärpan uppe. Framförallt i tre mot tre. Där är det så mycket ytor att du kommer att få läget förr eller senare. På mitt friläge hade jag ett riktigt dåligt avslut. Jag fick inte ner pucken ordentligt och den studsade hela vägen. Men sedan tog vi vara på chansen och det var skönt.

170817 Panterns Sebastian Dyk jublar efter ishockeymatchen mellan Pantern och Malmš Redhawks den 17 augusti 2017 i Malmš. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRN / kod LT / 35351
Panterns Sebastian Dyk fick vara med och vinna mot sin moderklubb.  Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

24-årige Sebastian Dyk är fostrad i Malmö Redhawks. Därför kändes det givetvis lite extra att möta moderklubben och dessutom vinna.

– Givetvis var det speciellt. Det är jättekul att Redhawks är uppe i SHL och lika kul att vi i Pantern gör det så bra i Allsvenskan. Malmö motiverar en hela tiden och någonstans vet du att gör du det bra kanske chansen kommer att få spela där igen. Titta bara på Händemark och Bryggman som gått hela vägen och gör det väldigt bra där. Mitt fokus ligger i Pantern och sedan har jag inte gett upp hoppet om att få spela i Redhawks igen.

– Jag tror dessutom att Malmö Redhawks har något riktigt starkt och stort på gång..

Räknat i antal chanser var dock IK Panterns seger förtjänt. Fast det gick inte att slappna av för en sekund. Då slog Redhawks till, som när 3-1 snabbt blev 3-3. Och det var spelare med Panternanknytning som gjorde att Redhawks kom ikapp. 3-2 gjorde Lars Bryggman och 3-3 satte Carl-Johan Lerby efter en snygg soloprestation.

Bland andra snurrade han upp Sebastian Dyk.

– Det var Lerby, den lille knatten, som slog till. Jag kom lite på mellanhand och hann inte fram riktigt och han gjorde en jättebra dragning. Hur snyggt mål som helst. Därför var det skönt att jag fick spela fram Axel där i slutet, poängterade Dyk.

Malmö Redhawks-coachen Peter Andersson var inte alltför nedstämd efter förlusten.

– Spelet med puck såg inte riktigt ut som det ska och förklaringen till det är rätt enkel, vi har inte tränat på det någonting alls utan på andra saker. Men det var bra att få gjort matchen och komma igång.

– Besvikelsen är väl att vi slarvar alldeles FÖR mycket med pucken och ger bort massvis med målchanser till Pantern. Vi kommer att jobba vidare enligt vår plan, det är inga konstigheter och på måndag börjar vi arbeta med spelet med puck, bygger vidare därifrån och sedan har vi CHL-matcher nästa helg.

Han hade dessutom en del beröm över till Pantern.

– De åker mycket skridsko. Idag mer än vi gjorde.

– Själva har vi sett bra ut när vi tränat, då har vi haft en jävla fart. Men idag blev vi väldigt mycket stillastående. Och några långa anfall blev det inte. Sådana får man inte när man inte rör sig och dessutom passar till motståndaren.

Panterncoachen Håkan Åhlund menade att hans lag ligger längre framme än förra säsongen.

– Strukturerna och linjerna ser ut att sitta där tidigare i år. Vi har fler spelare från i fjor som är kvar som vet hur vi ska spela och dom nya som varit på is i två veckor nu kittar in i bygget fortare. Sedan är vi givetvis långt ifrån färdiga.

Och han var nöjd med segern och insatsen.

– Vi ger dem inte en lugn stund och mot slutet var det två ganska trötta lag. Men går vi bara ner lite grann i koncentration slår Redhawks till. De har den kvalitén och det skiljer oss. Malmö kommer att bli riktigt starka i år!

Publikmässigt blev det en succé för arrangören IK Pantern. 3172 satt på läktaren i Isstadion.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close