Nyheter

Snart dags får årets match på Vångavallen: TFF-HIF

Tisdagen den 29 augisti spelas “årets match” på Vångavallen.
Då tar Trelleborgs FF emot Helsingborgs IF ett laddat Skånederby – där en kvalplats till Allsvenskan ligger i potten.
– Vi hoppas på fullsatt vilket skulle innebära 5530 personer och för spelarna kan jag tänka mig att detta är någonting man suktar efter, säger Hasse Mattisson i TFF.

Det är ont om Skånederbyn i elitfotbollen 2017. Faktum är matcherna mellan Trelleborg och Helsingborg är de enda derbyna. I Superettans premiäromgång vann HIF hemma mot TFF med 1-0 på Olympia inför 12766 åskådare – seriens överlägset bästa publiksiffra.
Efter en stark inledning på höstsäsongen har Trelleborgs FF etablerat sig som ett topplag. Brommapojkarna och Dalkurd tycks ha ryckt rejält gällande de två direktplatserna till Allsvenskan. Där bakom slåss fyra-fem lag om en kvalplats. Bland annat HIF och TFF.
Hasse Mattisson och övrig personal på Trelleborgs FF:s kansli har laddat inför den 29 augusti ett bra tag.
-I föreningen märks det väldigt väl att något stort är på gång. De aktiva och i alla nätverket ser så klart fram emot den här matchen lite extra. Många är glada för det som A-laget presterar och det är djäkligt kul. Jag har nämligen märkt att det inte alltid är lätt att få med Trelleborgare. Men laget spelar fin fotboll och ligger bra till i tabellen – då blir det respons.

I Trelleborg har man saknat en riktig stormatch.
2010, när TFF slutade femma i Allsvenskan, räknades 9049 personer in i en oktobermatch mot Malmö FF – som förlorades med 0-3.
2011, samma år som TFF åkte ur Allsvenskan, kom 9572 personer i premiören mot Malmö FF – som förlorades med 2-4.
Det riktiga publikrekordet är dock en annan Malmö FF-match, nämligen den i maj 2004. Då slutade det 1-1 inför 9843 åskådare. Vem som gjorde TFF:s mål? Kristian Haynes. Samme herre som bär kaptensbindeln 13 år senare (Fredrik Persson stod i mål, såklart).
Vem som hoppade in för MFF i den 55:e minuten? Just det. Hasse Mattisson.

3 aj 2004.Trelleborge Patrik Svensson och MFF: Hans Mattisson, duellerade matchen då det slogs publikrekord på Vångavallen.
3 maj 2004. Trelleborgs Patrik Svensson och MFF:s Hans Mattisson duellerade i matchen då det slogs publikrekord på Vångavallen.

– Vångavallen tar idag 5530 åskådare och vi hoppas såklart att det ska bli fullsatt för första gången på länge. Som spelare betyder sådana saker alltid lite extra. Det är sådana matcher man suktar efter att spela, säger Hasse och fortsätter.
– Jag tror att HIF har med sig ett stort bortafölje. Det ryktas om 1500-2000 personer bara därifrån. Intresset är väldigt stort och just nu finns det bara några hundra sittplatser kvar – sedan är det ståplats som gäller.

Hur förbereder ni inför derbyt i klubben?
– Det finns ett stort arrangemang och många i organisationen har rutin från Allsvenskan. Det är mycket nytt med säkerhetskrav som ökat så vi har en del att göra kring den biten. Klubben har jobbat med den här matchen länge och bland annat gjort ett utskick medlemmarna för att söka mer ideell hjälp. Vi ska smälla upp fler kiosker och sådär och då krävs mycket resurser.
– Marknadsmässigt har vi också en del grejer som vi gör samtidigt. Bland annat i ett VIP-tält innan matchen där det bli uppladdning med gamla TFF-spelare.
Det torde innebär en positiv boost för TFF:s ekonomi?
– Såklart blir det ett nyttigt tillskott. Tusen åskådare mer en enstaka match innebär alltid en stor intäkt – även med allt runt omkring.

Inför senaste hemmamatchen mot Norrby så gjorde dessutom en efterlängtad delikatess på publikplats comeback. De klassiska Vångavallen-grillspetten!
– Ja, herregud vilket tryck det var. Klubben har inte serverat det under fyra-fem år, men börjdade nu igen eftersom det fanns önskemål från publiken om det. Jag kunde dock inte ana att det skulle bli en sådan hysteri med de där grillspetten – som sålde slut direkt. Till HIF-matchen ska vi definitivt köpa in många många fler grillspett.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close