MotorNyheter

Ny plats på pallen för Joel Eriksson i Formel 3

Joel Eriksson fick med sig en pallplats från en helg med blandade resultat när Formel 3-EM slog läger på den snabba Zandvoort-banan i Nederländerna.

Eriksson, som vann fjolårets upplaga av storloppet Masters of Formula 3 på den holländska anläggningen, slutade tvåa i det första av helgens tre EM-race och tog sig därmed upp på pallen för nionde gången den här säsongen.

De två avslutande heaten gick dock tyngre för den 18-årige skåningen, som där fick nöja sig med två tolfteplatser efter att ha tvingats starta långt bak i fältet efter ett motigt tidskval.

– En mixad helg, som tyvärr inte gick som jag hade hoppats. Det började bra, men slutade sämre. Vi fick i alla fall med oss en pallplats, så det är alltid något – men på det stora hela är jag självklart inte nöjd, säger Joel Eriksson i ett pressmeddelande.

Eriksson inledde helgen starkt med tredje snabbaste tid i det första kvalet, mindre än en tiondel från pole position. Från andra startled tog han sig sedan snabbt förbi österrikaren Ferdinand Habsburg direkt i inledningen av Race 1, och korsade sedan mållinjen som tvåa bakom McLaren-junioren och titelrivalen Lando Norris (GBR).

I det andra kvalpasset, som formerar startuppställningen till Race 2 och Race 3, fick Eriksson det dock inte att stämma. En rödflaggssituation gjorde inte saken enklare, och när svenskens bästa tid dessutom i efterhand ströks på grund av fortkörning under gulflagg – ett öde som drabbade ytterligare nio förare – var läget tufft.

Eriksson tvingades inleda båda söndagens två heat från 13:e startruta, och med Zandvoort-banans erkänt begränsade omkörningsmöjligheter var uppförsbacken därifrån brant.

Loppen blev också som förutspått odramatiska, och Eriksson fick frustrerad finna sig i att helt enkelt ta plats i kön utan någon realistisk möjlighet att avancera.

I mål var Team Motopark-svensken till slut 12:a i båda racen, bara några sekunder från topp fem i ett tätt samlat mittfält.

joel-pa-z-ii

– Jag visste att kvalet skulle bli avgörande den här helgen, och det var också vårt stora fokus efter de problem vi haft den senaste tiden, fortsätter Eriksson. Därför kändes det väldigt bra när vi fick till det första kvalet och bara var en knapp tiondel från pole. Tyvärr, tyvärr misslyckades vi igen i det andra, och det är i princip omöjligt att köra om på den här banan. Jag hade mycket bättre fart, men kom inte om. Tråkigt, men vi kommer igen. Garanterat.

I F3-tabellen har Joel Eriksson nu poängmässigt tappat en del mark, men är fortsatt kvar som trea. Avståndet upp till nye EM-ledaren Lando Norris – som vann två av helgens race på Zandvoort – skrivs nu till 55 poäng.

Nästa deltävling för FIA F3 European Championship äger rum på tyska Nürburgring helgen den 8-10 september.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication.

RESULTAT (topp fem)

FIA F3 European Championship | Rd. 7
 Zandvoort, Nederländerna

Race 1
1: Lando Norris (GBR), 21 varv
2: Joel Eriksson (SWE), +8.974s
3: Maximilian Günther (GER), +11.653s
4: Ferdinand Habsburg (AUT), +12.493s
5: Callum Ilott (GBR), +13.002s

Race 2
1: Callum Ilott (GBR), 22 varv
2: Jake Hughes (GBR), +7.371s
3: Lando Norris (GBR), +8.742s
4: Harrison Newey (GBR), +14.993s
5: David Beckmann (GER), +15.650s

12: Joel Eriksson (SWE), +24.671s

Race 3
1: Lando Norris (GBR), 24 varv
2: Ferdinand Habsburg (AUT), +6.646s
3: Maximilian Günther (GER), +11.530s
4: Guan Yu Zhou (CHN), +15.058s
5: Jake Hughes (GBR), +31.078s

12: Joel Eriksson (SWE), +34.109s

 

POÄNGSTÄLLNING (topp fem)
Efter 21 av 30 race

1: Lando Norris (GBR), 313 p.
2: Maximilian Günther (GER), 302 p.
3: Joel Eriksson (SWE), 258 p.
4: Callum Ilott (GBR), 221 p.
5: Jehan Daruvala (IND), 140 p.

 

Relaterade artiklar

Close