skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

HIF:s supportergrupp kritisk till polisen

Innan och efter matchen mellan HIF-GAIS under söndagen var det oroligt mellan supportergrupperna i de båda lagen. Det kastades bangers mot varandra – samt sten på polisen där en polisman skadades och fick föras till sjukhus.
Nu går HIF:s supportergrupp kärnan ut med kritik mot polisen och hänvisar till ett videoklipp där polisen ”kör in i en folkmassa”.

I ett öpet brev, signerat Kärnans styrelse, står det:

”Med vilken värdighet kör du en bil in i en folkmassa? Det är ett beteende som måste fördömas oavsett sammanhang, men dess sammanhang måste också förstås.
Kärnan har ända sedan grundandet varit tydliga i ställningstagandet mot alla former av våld. Men vi kan inte bara se på utan att säga ifrån när Davids sten mot Goliat blir huvudrubriker i HD samtidigt polisens sadistiska beteende mot supportrar sällan eller aldrig tas upp.
Vi passar på att ta upp detta nu eftersom det finns en bra film på händelsen som alla därför kan bilda sig sin egen uppfattning från. Att ingen skadade sig allvarligt måste vem som helst som tittar på filmen med ett öppet sinne hålla med om är ren tur. Men det är inte bara konsekvenserna av en handling som betyder något utan också handlingens tanke.

Du tänker inte fel eftersom du kör en polisbil in i en folkmassa, du gör det eftersom du tänker fel. Och när detta sker, gång på gång, utan att heller några andra poliser reagerar då är det inte längre någonting som går att skylla på tjänstefel, då är det ett systemfel.
Sannolikt såg inte polismannen bakom ratten något fel i sitt beteende, han såg det som att han gjorde sitt jobb. Vad som betydde något var inte människorna han körde emot utan det mycket mer abstrakta syftet, ”att upprätthålla tryggheten”. Men varken för de personer som riskerar att bli påkörda av en polisbil eller genom det missnöje mot polisen som detta för med sig blir tillvaron tryggare.

Därför är det en av de viktigaste uppgifterna för alla som säger sig vilja bevaka ”fotbollsvåldet” att uppmärksamma, ifrågasätta och kritisera detta beteende något vi hoppas vara med att göra genom denna text och genom att sprida denna film.”

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close