Nyheter

IFK Simrishamn heta inför höstracet

IFK Simrishamn går, efter en trög vårsäsong, bättre än på länge.
Laget är med och slåss i toppen av sin division fyra-serie.
– Kval finns absolut inom räckhåll och det hade varit fantastiskt kul att ta tillbaka klubben till division tre. Senast IFK spelade där var när jag själv spelade i laget i slutet av 90-talet, säger tränare Marcus Svensson.

2017-säsongen inleddes darrigt av IFK Simrishamn. Fem poäng efter fem omgångar brukar inte vara något som kännetecknar ett topplag. Enda segern togs dessutom mot den ”givna” jumbon Öja.
– Jag var medveten om att det skulle bli svårt att få ihop alla bitar i början av säsongen. Vi hade många skador och stor spelarfrånvaro. Laget var splittrat, men efterhand fick vi tillbaka spelare och kunde sakta men säkert jobba med att säkerställa olika sekvenser i matcherna, säger Svensson.
– Dessutom är man på den här nivån beroende av att vissa nyckelspelare verkligen levererar. Vår skyttekung Jatto Camara, 18 mål på 16 matcher, kommer från Gambia och är ofta där under vinterhalvåret. Han hade en dip i början av säsongen, men kom sedan rätt på det.
Camara är en av seriens mest spännande spelare.
– Tveklöst är det så. Han har potential för att spela i betydligt högre sammanhang. Ibland kan han vara lite spretig, men jag vill aldrig hindra honom från att ta avslut. Det är en väldigt målsugen herre och det är viktigt att han känner självförtroende.
Har andra klubbar visat intresse för honom?
– Det finns alltid intressenter för den här typen av spelare. Och vi hindrar ingen om de vill gå. Klubbens målsättning är att spelarna ska kunna nå så långt som möjligt.

ifk-simrishamn-3

Men det är inte bara nyckelspelarna som levererat. Kollektivet har också hittat rätt – efter lite finjusteringar från Svenssons sisda.
– Vi gick in och ändrade en del detaljer formations- och taktikmässigt efter den tunga periden i våras. Laget blev kompaktare och spelarna tryggare i sina roller. Vi gick från högt 4-3-3 till ett mer 4-4-2-liknande spel som är enklare och tydligare sätt att spela. 4-3-3 lite svårare när man inte tränar tillsammans tillräckligt mycket. Men det är mest en lek med siffror och handlar om löpvägar.

ifk-simrishamn-2

Vad tror du om hösten?
– Nu har vi ett roligt läge där vi kommer underifrån med fin form – 19 poäng på sju matcher. Vi har bra harmoni i gruppen och fint flow.
Vilka är värst emot i toppen?
– Tomelilla är stabila och snart möter vi dem hemma, det blir ett häftigt derby. IFK Osby är ett bra lag som spelar fin och positiv fotboll. Hjärsås/Värestorp är bra, men har tappat sin nyckelspelare. Kval finns absolut inom räckhåll och det hade varit fantastiskt kul att ta tillbaka klubben till division tre. Senast IFK spelade där var när jag själv spelade i laget i slutet av 90-talet.

2003 och Marcus Svensson rev runt i IFK Malmös försvar i Superettan.
2003 och Marcus Svensson rev runt i IFK Malmös försvar i Superettan.

Marcus Svenssons fotbollskarriär tog honom till elitnivå.
– Jag spelade själv mittback och var väldigt defensiv som spelare – för att nu vara offensiv som tränare. Efter att ha gått till Helsingborg IF:s U-lag hamnade jag bland annat i IFK Malmö i Superettan och spelade även något år i USA.
– Hjärtat är ändå kvar i Simrishamn. Det var ju här det startade. När jag tog klubben hade de nyss klarat kval till division fem. Jag tycker att det är en förening som ska ligga högre upp.
Hur ser återväxten ut? Fotbllen på Österlen har ju det kämpigt på många sätt?
– Rätt bra. Föreningen har många duktiga ungdomsledare och många lag med stora grupper. Vi vill vara självförsörjande med spelare, men är inte där ännu. Det finns ett glapp på juniornivå, säger Marcus Svensson.
Som jobbar med fotbollen mer eller mindre hela tiden.
– Till vardags arbetar jag på MFF-akademin på Korsavadsskolan och är ansvarig för fotbollsbiten där som fotbollsinstruktör och lärare.
Har du funderingar på att bli tränare på högre nivå? Du har ju trots allt fått lite smak på elitfotboll som aktiv?
– Absolut. Jag vill träna på så hög nivå som möjligt. Just nu, med tanke på familjesituationen där jag har två barn på sex och åtta år samt heltidsarbete så är dagens uppdrag en rimlig nivå. Men jag kommer att förkovra mig när det finns tid och möjlighet och har en önskan om komma längre och utveckla mig själv.
Fotbollen på Österlen verkar ändå lite på gång, trots att många småklubbar dräneras på spelarmaterial? Satsningen i Österlens FF som etablerat sig i division två och ”ska” till ettan. Tomelilla toppar fyran med er tätt bakom?
– Ja, det blåser en del positiva vindar. Österlen står för en helt annan typ av satsning än den som görs i Simrishamn och om de skulle ta steget upp i ettan så krävs mycket pengar. IFK Simrishamn har inte de ambitionerna. Det är kul med Österlens satsning mot ettan och jag värdesätter den. Det innebär ett skyltförnster för spelarna i trakten. Vi hoppas stabilisera oss i division tre framöver. Därför är det viktigt att inte titta snett på varandra, säger Marcus Svensson.

Christoffer Ekmark

Foto: Kjell Andersson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close