skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Spännande cupkväll väntar

Under onsdagskvällen spelas många intressanta matcher i Svenska Cupen. Segraren går vidare till gruppspelet under vintern/våren 2018.
Mycket står alltså på spel.

Malmö FF reser upp till Trollhättan för att skaka av sig ett division två-lag. Magnus Pehrsson mönstrar en stark trupp och klubben vill naturligtvis undvika samma debacle som i fjor när man föll pladask mot Landskrona BoIS.

Övriga matcher:

Kristianstad FC – Halmstad BK, matchstart redan 17.30.

Formkurvan pekar aningen uppåt för KFC som nått säkrare mark i division ett – men utan att man för den skull har något med toppstriden att göra. I motsvarande match förra årets ställdes Kristianstad mot Ljungskile och vann då på straffar. Kristianstad kvalificerade sig för gruppspelet tidigare i år och besegrade då GAIS på bortaplan för att sedan förlora hemma mot AIK och Dalkurd.
Noterbart är att Halmstad BK har en bottenstid i Allsvenskan att fokusera på och en viktig bortamatch mot Elfsborg på söndag. Frågan är hur hårt klubben satsar på cupen?

Landskrona BoIS – IF Elfsborg, matchstart redan 17.30.

Efter att förra säsongen ha slagit ut Malmö FF i motsvarande match så svarade BoIS för ett starkt slutspel där man faktiskt hade grepp om förstaplatsen och ytterligare avancemang fram till sista kvarten i sista matchen borta mot Trelleborg.
Landskrona BoIS leder sin division ett-serie med en ynka poäng och fick svårast tänkbara motstånd. Flefaldiga cupmästarna Elfsborg hade dessutom en spion på plats i landskrona i 3-3-matchen mot Husqvarna.
– Även om jag hyser respekt för BoIS och den säsong laget gjort i division 1 så åker vi till Landskrona för att vinna matchen och ta oss vidare till gruppspelet. Det finns liksom inget annat att tala om, säger Elfsborgtränaren Magnus Haglund till BoIS hemsida.
– Jag har inte bestämt mig för hur startelvan ska se ut. Vi har tyvärr drabbats av en hel del skador i år men jag kommer att kunna ställa det för stunden bästa tänkbara laget på benen. Gamle BoIS-bekantingen Jon Jönsson finns med i truppen men om han startar det kan jag inte svara på ännu, förklarar Magnus Haglund.
– Någon risk att vi ska underskatta BoIS finns inte, det kan jag garantera.

Torns IF – IFK Värnamo, matchstart 18.00.

För femte gången på sex år har Torns IF chansen att ta sig vidare från denna andra omgång. Aldrig tidigare ha klubben lyckats. Närmast var klubben mot Landskrona BoIS, men åkte då ut efter straffar.
Tränare ”Kalle” Ringhov:
– Vi spelar som alltid vårt eget spel men vissa småjusteringar måste man alltid göra. Både vi och Värnamo är inne i ett hektiskt seriespel och det är nog så inspirerande eftersom vi tränar för att spela matcher. Jag hoppas vi kan stå upp på ett bra sätt. Prioritering är främst vårt passningsspel. Detta måste fungera. Detta har också fungerat de senaste matcherna men vi har inte varit effektiva när vi väl fått våra målchanser så detta måste vi förbättra.
– Tror inte på så mycket psykologi här utan det är bara att köra så lossnar det till slut. Det vi däremot måste vara klara över det är att hålla koncentrationen på topp i 93 minuter annars blir man straffad direkt och då speciellt i matcher där man möter ett motstånd av Värnamos kaliber.

I IFK Värnamo är det Chrstian Järdler som håller i rodret. Han uttalar sig även på Torns utmärkta hemsida.
Hur känns det att komma ner till Lund och möta Torns IF?
– Som skåning har jag spelat på många idrottsplatser i Skåne men faktiskt har jag aldrig mött Torn innan. Det ska bli kul att komma ner och se hur ni har det. Det är alltid roligt men svårt med de här kvalmatcherna eftersom det är på bortaplan och mot ett lag som har allt att vinna.
Känner du till laget?
– Jag känner inte till speciellt mycket om laget sen innan. Sen lottningen kom så har jag försökt att ta reda på en del genom att prata med andra tränare som har mött Torn, både i år och ifjor. Jag får en bild av att vi kommer att möta ett hårt arbetande lag, med en rak fotboll och aggressivt försvarsspel.
Hur satsar ni på Svenska cupen?
– Vi vill självklart vinna matchen för att ta oss in i Svenska Cupen nästa år. Det blir en bättre försäsong om vi får 3 cupmatcher i februari istället för träningsmatcher.

Oskarshamns AIK – Helsingborgs IF, matchstart 18.30

Som fyra i division ett södra verkar jakten på en kvalplats till ettan vara körd. laget kommer dock närmast från en 3-2 seger över Ängelholm och verkar således gilla att möta nordvästskånskt motstånd.
HIF kommer från 1-0-segern mot GAIS och vilar en del spelare inför tisdagens nyckelmatch borta mot Trelleborg. Att toppstriden i Superettan vger tyngre än ett avancemang i cupen är uppenbart.
– Det är en match där vi är fullt medvetna om att det finns kvalité och styrka i motståndarlaget. De gör en stark säsong och består av spelare som är i den åldern där man skaffat sig tillräckligt med erfarenhet för att klara av alla moment i spelet. De har kvar en ungdomlig entusiasm och kraft men samtidigt har de en kombination med tillräckligt mycket erfarenhet för att veta vad det handlar om. På deras konstgräs kommer detta bli en lurig historia men självklart har vi stor tro på vårt eget spel och vad vi ska göra, säger tränare Per-Ola Ljung till hif.se.
– Det var väldigt kort återhämtning här mellan matcherna. Vi får se hur vi lyckats hantera denna korta period mellan matcherna. Det var ett lite grann av ett mentalt läge i den senaste matchen som spelarna hanterade bra.

Lagkapten Peter Larsson kommer att stanna hemma och ta hand om sin rygg.
– Peter Larsson kommer att stanna hemma. Han fick en ganska ordentlig smäll, i kombination med en dålig landning i slutet av GAIS-matchen men det var inte värre än att han kunde bita ihop och slutföra matchen, vilket var viktigt. Vi har värderat att det är bättre att han stannar hemma och tar hand om den istället för att åka med och spela denna konstgräsmatchen, som både innehåller två långa resor i ett säte och en konstgräsmatch så han kommer att göra rehab istället, säger tränaren och ger sedan en skadeuppdatering.
– Abdu får inte spela. Eftersom han inte är vår spelare får han inte delta i cupen. Istället kommer Alex Engholm och Mattias Almeida Sundell in i truppen. Max Svenssons skada går framåt men inte så pass snabbt så att han kan vara med imorgon. Surprise var med och tränade idag men han är inte med i truppen.

Hittarps IK – Varbergs BoIS
, matchstart 18.30

Division två mot ett lag på elfte plats och i högsta grad inblandat i bottenstiden i Superettan. Ett formstarkt Hittarp har naturligtvis allt att vinna och det väntas mycket folk till Laröd.
Varbergs huvudtränare: Jörgen Wålemark.
– Vi har hört oss för om hur de har spelat i serien i år. Vi har bra koll på dem och ska göra allt för att gå vidare. Det är tufft matchande i dagsläget. Vi har inte bestämt laget ännu, men några spelare kommer att spela som inte spelade med mot Degerfors. Vi har så pass starka spelare i truppen så det ska inte märkas, säger han.

Lunds BK – Norrby IF, matchstart 18.30

Mycket upp och ner har det varit för Lunds BK denna säsong. Fortfarande lever hoppet om att nå en kvalplats till division ett och 8-0-segern (!) borta mot Vimmerby i helgen var om något ett formbesked.
Norrby IF är också ett berg-och-dalbane-lag. Efter 3-2-segern hemma mot Helsingborgs IF har laget nu två raka förluster och 1-8 i baken.
Roterar Norrby en aning i truppen, vilket de lär göra så har LBK alla chanser att gå vidare.

Assyriska IF – Trelleborgs FF
, matchstart 17.30 – på torsdag.

TFF har uppgraderats till svart bälte i bussåkande denna vecka. efter segern i Gefle väntar en ny trudelutt på E4:an, denna gång till Norrköping. Assyriska-laget där är ett bttenlag i sin division två-serie, men kommer samtidigt med tre raka segrar.
TFF har sex vinster på de sju senaste i Superettan – och samtidigt en nyckelmatch hemma mot Helsingborg om några dagar.

Högst troligt kan Trelleborg lufta många spelare i en annars skadedrabbad trupp som fått sparsamt med speltid den senaste tiden. Och ändå ta sig vidare…

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close