skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Tennis kan förbättra hälsan och livet

 

Du behöver knappast vara Roger Federer eller Serena Williams för att kunna briljera på tennisbanan. Det enda som behövs är ett par bra tennisskor, ett tennisrack anpassat till just dig, den magiska gula bollen och en värdig motståndare såklart. Därefter kan du ägna dig åt ett par timmar av hård fysisk träning som är mentalt utmanande, avkopplande och rolig på samma gång.

Regelbundet tennisspelande utgör inte bara en perfekt social aktivitet för att umgås med vänner och bekanta, på och utanför banan, utan medför även åtskilliga fördelar ur psykologisk- och hälsosynpunkt. Det är därför inte särskilt konstigt att det är en så pass populär sport och hobby hos människor i olika åldrar och yrkeskategorier. Exempel på mer eller mindre kända personer som finner njutning i att utöva tennis på sin fritid är Anna Wintour, chefredaktör för den amerikanska utgåvan av modetidningen Vogue, skådespelaren Brad Pitt och den professionella Celina Lin, som med jämna mellanrum sägs besöka tennisbanan för att koppla av.

Vilka är då fördelarna med tennis som uppfanns 1873 av den brittiska majoren Walter Clopton Wingfield och som under 1880-talet började få stor spridning, främst inom den engelsktalande världen?

Tennis är, förutom att vara en fysiskt krävande och intensiv aktivitet, en sport som i allra högsta grad även fordrar mental styrka. I samband med en god tennismatch måste hjärnan använda sin kreativa förmåga fullt ut. Motspelarens nästa ”move” bör företrädesvis kontinuerligt analyseras, och om möjligt förutspås, för att avgöra nästa drag. Tennisbollens såväl möjliga som faktiska rörelser måste observeras på ett strategiskt sätt. Dessutom måste sportens grundläggande kroppsdelar, såsom armar ben och höfter koordineras på ett kontrollerat sätt. Tennis är därmed en tänkande sport som förbättrar nervsignalerna till musklerna, hjärnans funktion, minnet, inlärningsförmågan och sociala färdigheter och beteenden.

Eftersom tennis är en sport vars utövande involverar hela kroppen, förbränner den även många kalorier och fett. Efter en rejäl omgång på tennisbanan har du förhoppningsvis använt den nedre delen av din kropp för att springa, med större eller mindre steg mot eller från nätet, för att slå tennisbollen i rätt vinkel och med rätt tajming. Genom hårda eller mjukare slag med din tennisracket har du därutöver troligen satt din bål, axlar och övre rygg i hårt arbete. Som en naturlig följd förbränner tennisutövare många kalorier och fett, vilket kan ge en slankare kroppshydda och bättre hälsa. En singelmatch på ca två timmar sägs kunna förbränna mellan 600 till 1320 kalorier.

Tennis är en aktivitet som kräver att du är i ständig rörelse, fysiskt och mentalt. Även när du som tennisutövare står stilla är kroppen i allra högsta grad aktiv och beredd att anta sin nästa utmaning på banan. De snabba rörelserna ökar hjärtfrekvensen och förbättrar den allmänna kardiovaskulära hälsan. Hjärtat blir helt enkelt starkare och kan pumpa runt syret på ett snabbare och effektivare sätt till musklerna. Därmed minskas risken väsentligt för att få hjärtrelaterade sjukdomar.

En sista fördel med att packa ner tennisracketen och bege dig mot banan ett par gånger i veckan, är de åtskilliga studier som visar att de som utövar tennis har mer energi, är mer positiva och optimistiska inför livet och har en i allmänhet bättre självkänsla och självförtroende. Som om det sistnämnda inte vore tillräckligt övertygande, uppvisar tennisspelare även färre tendenser till spänning, oro och ängslan. Att tennis är en idrott som kan börja utövas så tidigt som vid fyra års ålder och som du kan fortsätta med långt efter pensionsåldern, innebär att du som tennisutövare kan förvänta dig ett långt, hälsosamt och framförallt gott liv på och utanför banan.

Related Articles

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2