MotorNyheter

Gustav Malja tillbaka på Spa

För 12 månader sedan stod Gustav Malja för första gången på pallen i racingklassen allra närmast Formel 1. I helgen återvänder den unge Malmökillen till platsen där det skedde: klassiska Spa-Francorchamps i de tätt skogsklädda belgiska Ardennerna.

Efter ett månadslångt sommaruppehåll vaknar FIA F2 Championship, Formel 2, nu äntligen till liv igen. Precis som i F1-leden är det traditionsenligt på belgisk mark som säsongen återupptas efter semestern – och Malja har goda minnen från Spa-Francorchamps.

– Det ska bli skönt att komma igång med racingen igen i helgen. Det har varit ett långt uppehåll, och även om jag tränat på och spenderat en hel del tid med teamet är det ju ändå själva körningen man längtar efter. Spa är en av mina absoluta favoritbanor och jag tog min första pallplats på den här nivån där förra året, när jag blev tvåa i sprintracet. Dessutom var det där jag gjorde min debut i GP2 (nuvarande F2) året innan. Det känns bra att få återuppta säsongen just där, säger Gustav Malja i ett pressmeddelande.
 Malja, som direkt efter den senaste F2-deltävlingen i Ungern genomförde karriärens första Formel 1-test tillsammans med Sauber F1 Team, tog sig tidigare i år upp på pallen i Monaco. Att siktet är inställt på något liknande på Spa råder det ingen tvekan om.

2017 FIA Formula 2 Round 4. Baku City Circuit, Baku, Azerbaijan. Friday 23 June 2017. Gustav Malja (SWE, Racing Engineering) Photo: Zak Mauger/FIA Formula 2. ref: Digital Image _54I0010
 
– Jag vill verkligen få till ett bra resultat den här helgen och inleda den avslutande delen av säsongen starkt, fortsätter Malja. Vi har två tävlingar i rad nu, först Spa och sedan direkt vidare till Monza nästa helg. Det är många poäng som ska delas ut på kort tid, så saker och ting kan vända snabbt just nu. Jag fokuserar på mig själv och på det jag kan påverka. Känslan är positiv och Spa är en bana som jag normalt sett är snabb på.
 
Med sina 7.004 km är Spa-Francorchamps kalenderns längsta bana. Varvet inkluderar några av världens mest berömda och hårresande kurvor, där passager som Eau Rouge och Blanchimont tas i hastigheter på över 300 km/h. Det lynniga vädret i Ardennerregionen sätter ofta också sin egen utmanande prägel på tävlingarna i Belgien.
 
Gustav Malja ligger för närvarande på 11:e plats totalt i FIA F2 Championship, 21 poäng bakom tiondeplacerade Jordan King. Skåningen kommer från och med helgens tävlingar att ha en ny teamkamrat hos spanska Racing Engineering, som tillkännagivit att holländske McLaren-junioren Nyck de Vries ersätter schweizaren Louis Delétraz under resten av säsongen.

Helgens F2-tävlingar drar igång med fri träning och kval på fredag, följt – som vanligt – av ett race på lördag och ett på söndag. Båda loppen sänds direkt på Viasat Motor.

Foto: FIA F2 Championship & Mattias Persson / Motorsport Publication.

 

TIDSSCHEMA
(svensk tid)

FIA F2 Championship – Rd. 8
Spa-Francorchamps

Fredag 25 augusti
Fri träning: 11.55
Kval: 16.20

Lördag 26 augusti 
Race 1: 16.00

Söndag 27 augusti
Race 2: 10.15

TV-TIDER

Race 1 (lördag)
LIVE, Viasat Motor, 15.55
REPRIS, Viasat Motor, 00.25

Race 2 (söndag)
LIVE, Viasat Motor, 10.10
REPRIS, Viasat Motor, 16.30

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close