FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Eikrems biroll en bisak

Magnus Wolff Eikrem är en mycket duktig fotbollsspelare.

Förra året var han poängkung och en av Allsvenskans och MFF:s bästa spelare.

Men det var då.

I år har han varit bänkad och dagen före klassikermötet mot IFK Göteborg ställs allt på sin spets när han inte ens får en plats i truppen.

Det kan man gnälla över.

Nytt är det heller inte. Många har ju redan gjort det, i stort sett från dag 1.

Kritiken lär väl knappast minska heller. Oavsett hur bra det går och hur många matcher MFF vinner utan honom.

För mig är det rätt enkelt. Laget före jaget är ingen klyscha. Det är ett framgångsrecept.

Om Malmö FF nu hittat en metod att spela och en lag-mix som gett tio poängs serieledning när två tredjedelar av säsongen spelats, som kräver att enstaka stjärnspelare bänkas ska man givetvis göra det.

Vardar då? Internationellt är säsongen ett misslyckade. Men Vardar var bättre än i stort sett alla – inklusive jag – trodde och en av konsekvenserna av debaclet är att MFF redan inlett ett truppbygge där nästan halva truppen kommer att bytas ut och en av dem som har utgående kontrakt är just Eikrem. Det lär inte förlängas och han finns därför inte med i planerna för 2018 varken nationellt eller internationellt. I allt pratet om att han så sällan spelar glöms det dessutom bort att han faktiskt var med mot Vardar! Hemma gjorde han ett bra inhopp, borta spelade han 90 minuter och var en av dem som borde synts och klivit fram betydligt mer om det skulle gått vägen.

Ja, jag tycker att det är synd att MFF inte kan få användning av en så bra spelare!

Och ja, jag tycker att han borde spelat mer, eller åtminstone fått fler inhopp. Det som händer nu förminskar heller inte hans prestationer de tidigare säsongerna.

Fast det får ju finnas proportioner,

Dagen före Malmö FF-IFK Göteborg kan det faktum att en spelare hamnar utanför truppen bara vara en bisak. Om det går så bra som det gjort i Allsvenskan – titta i tabellen – blir det ju dessutom enkelt att slå fast att laget fungerat rätt bra utan honom. Då blir även där hans vara eller inte vara i truppen eller startelvan en bisak.

Det är heller inte så att MFF inte försökt hitta ett sätt och en position för att slussa in Eikrem i laget. Hela försäsongen och en bit in på våren pågick det jobbet. Tyvärr tror jag att en del i förklaringen till att det inte lyckades var att man alldeles för länge försökte med honom i en central mittfältsroll. Där förlorade man värdefull tid.

Men det är historia nu.

Det aktuella huvudproblemet är som jag ser det istället att ingen klubb hittills varit villig att köpa loss Magnus Wolff Eikrem för pengarna MFF begär för att släppa honom.

Det är där kritiken ska ligga.

Om prislappen innebär att Eikrem blir kvar i MFF hela hösten och tillbringar den med att sitta fast längst inne i frysboxen känns det inte rätt mot en spelare som tidigare gett så mycket till klubben.

Läget kommer knappast att ändras. Eikrem är ingen startspelare i MFF 2017 och kommer inte att bli det heller. Släpp honom till en bra klubb för det pris den är villig att betala och se det som ett tack för 2015 och 2016.

Argumentet att han behövs som backup gäller heller inte längre. Det – om inte annat – har ju den här uttagningen bekräftat.

ole1

Relaterade artiklar

Back to top button
Close