MotorNyheter

Gustav Malja nära pallplats i Ardennerna

Gustav Malja återupptog årets Formel 2-säsong med en fjärdeplats vid helgens tävlingar på belgiska Spa-Francorchamps, där vädret som så många gånger förr i Ardennerna bjöd fältet på en extra utmaning.

Malja inledde helgen starkt med fjärde bästa tid i ett regndrabbat tidskval på fredagen – skåningens bästa kvalinsats så här långt under 2017 – och förvaltade sedan utgångsläget väl i ett torrt Race 1 på lördagen där han tog målflagg som sexa.

Ett antal timmar efter målgång meddelade dock domarna att två förare – mästerskapsledande Charles Leclerc samt totaltvåan Oliver Rowland – diskvalificerats på tekniska grunder, och Malja flyttades följaktligen upp till fjärde plats i den slutliga resultatlistan. Därmed inkasserades 12 värdefulla poäng i Formel 2-tabellen, i vad som markerade Maljas bästa så kallade “feature race” (det första loppet för helgen) hittills i år. 21-åringen tog sig tidigare under säsongen upp på pallen i Monaco, men då i det kortare så kallade sprintracet (Race 2).

– Skönt att få starta om säsongen så här efter sommaruppehållet. Det var ett intressant kval i regnet, minst sagt, men jag hittade ett bra tempo. Det var vårt bästa kval i år, så vi går i rätt riktning. Det första racet var också positivt för oss och i slutändan var vi inte långt från pallen, säger Gustav Malja i ett pressmeddelande.

Utgången av lördagsracet gav Malja en femteplats på gridden till söndagens avslutande heat, där de åtta främsta från Race 1 startar i omvänd ordning. Dessvärre kompromissades Racing Engineering-chaufförens chanser av ett hastigt uppstått däckproblem, upptäckt bara minuter före start, när trycket i höger framdäck plötsligt sjönk drastiskt ute på gridden.

2017 FIA Formula 2 Round 8. Spa-Francorchamps, Spa, Belgium. Saturday 26 August 2017. Gustav Malja (SWE, Racing Engineering). Photo: Zak Mauger/FIA Formula 2. ref: Digital Image _56I2287

Istället för ett helt nytt däck tvingades Malja genomföra loppet på ett som tillryggalagt 17 varv (119 km) dagen innan – ett tufft utgångsläge i ett mästerskap där skillnaden mellan fräscht och gammalt gummi är dokumenterat stor.

Malja gjorde vad han kunde och försvarade länge en plats i topp åtta, men föll till slut tillbaka i resultatlistan och blev 11:a.

– Det var ett tråkigt sätt att avsluta helgen på, men det fanns ingenting jag kunde göra,avslutar Malja. Det är stor skillnad i fäste mellan ett nytt och gammalt däck i Formel 2, så tyvärr hade jag inte samma förutsättningar som de andra. Jag försökte stå emot så länge det gick, men det blev omöjligt. Med tanke på omständigheterna får vi ändå vara relativt nöjda även med sprintracet. Överlag har detta varit en positiv helg för oss, och jag ser fram emot att bygga vidare på detta om bara några dagar.

F2-fältet följer nu med resten av Formel 1-depån från Spa raka vägen till Monza-banan i Italien, där nästa deltävling körs redan kommande helg.

Foto: FIA Formula 2

RESULTAT

FIA F2 Championship – Rd. 8
Spa-Francorchamps

RACE 1
1: Artem Markelov (RUS), 25 varv
2: Luca Ghiotto (ITA), +5.985s
3: Antonio Fuoco (ITA), +6.374s
4: Gustav Malja (SWE), +19.912s
5: Nyck de Vries (NED), +21.149s

RACE 2
1: Sérgio Sette Câmara (BRA), 18 varv
2: Nyck de Vries (NED), +0.623s
3: Luca Ghiotto (ITA), +2.403s
4: Norman Nato (FRA), +3.109s
5: Charles Leclerc (MON), +3.820s

11: Gustav Malja (SWE), +9.629s

MÄSTERSKAPSTABELL

FIA F2 Championship
Efter 16/22 race

1: Charles Leclerc (MON), 218 p.
2: Oliver Rowland (GBR), 159 p.
3: Artem Markelov (RUS), 150 p.
4: Luca Ghiotto (ITA), 123 p.
5: Nicholas Latifi (CAN), 115 p.

12: Gustav Malja (SWE), 40 p.

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close