Nyheter

Williams läroår mot sitt slut

Rallycrossen når i helgen franska Lohéac där RX2 International Series körs. SM-ledaren William Nilsson kommer till start med planen att klättra i tabellen.
– Att ta så många poäng som möjligt, det är målet för mig rakt av. Nu börjar det dra ihop sig, både i RX2 och RallyX Nordic, säger 17 den-årige skåningen.

Den sjätte och därmed näst sista deltävlingen i RX2 International Series lurar runt hörnet. Tomelillapågen William Nilsson, som leder Svenska mästerskapet i Supercar Lites, ligger inför tävlingen i Frankrike på femte plats i RX2.
– Att ta så många poäng som möjligt, det är målet för mig rakt av. Nu börjar det dra ihop sig, både i RX2 och RallyX Nordic. Internationellt är jag bästa svensk så det känns jättebra. Innan säsongen sa jag att det skulle bli ett läroår och det försöker jag fortfarande se det som, även om målen höjs hela tiden och jag känner jag har mer potential.

För Nilsson blir det första gången på den franska banan Lohéac.
– Det är så jäkla skönt att få komma ut i Europa igen. Nu är det tight mellan tävlingarna och det gillar jag. Jag har sett fram emot Frankrike. Alla säger att banan är fräck och så är det oerhört kul med den massiva publiken, naturligtvis.

Med sina 17 år är Nilsson den yngsta föraren som kör full säsong i RX2 International Series. Förra veckan återvände han till skolbänken – där han går sista året på gymnasieprogrammet Samhälle media.
– Det är tufft att kombinera gymnasiearbete med motorsporten. I september blir det mycket borta från skolan, men jag har en bra deal med rektorn och lärarna. Min plan är att lägga så mycket som möjligt av vinter på skolarbeten, både ta ikapp det jag ligger efter i och jobba in uppgifterna vi kommer få i vår.
Han fortsätter:
– Det har funkat ganska bra hittills tycker jag och går jag ut med fullständig gymnasieexamen är jag nöjd. Såklart, i vissa ämnen hade jag velat ha lite högre betyg och det är svårt när man är borta så mycket. Men jag har gjort det här valet. Rallycrossen är min dröm.

X International Series
1. Cyril Raymond (FRA) 138 p
2. Dan Rooke (GBR) 124 p
3. Guillaume De Ridder (BEL) 89 p
4. Tanner Whitten (USA) 83 p
5. William Nilsson (SWE) 75 p
6. Simon Olofsson (SWE) 72 p
7. Glenn Haug (NOR) 63 p
8. Sondre Evjen (NOR) 59 p
9. Vasiliy Gryazin (LVA) 51 p
10. Andreas Bäckman (SWE) 49 p

Startlista
#6 William Nilsson (SWE)
#8 Simon Wågø Syversen (NOR)
#9 Glenn Haug (NOR)
#11 Tanner Whitten (USA)
#12 Anders Michalak (SWE)
#13 Cyril Raymond (FRA)
#19 Andreas Bäckman (SWE)
#26 Jessica Bäckman (SWE)
#40 Dan Rooke (GBR)
#51 Sandra Hultgren (SWE)
#52 Simon Olofsson (SWE)
#55 Vasiliy Gryazin (LVA)
#56 Thomas Holmen (NOR)
#69 Sondre Evjen (NOR)
#96 Guillaume De Ridder (BEL)

William Nilsson #6 / #66
Ålder: 17 år
Bor: Tomelilla, Skåne
Klubb: Kungliga Automobilklubben (KAK)
Team: JC Raceteknik
Tävlar i: RallyX Nordic, Svenska mästerskapet i Supercar Lites
Karriär: Rallycrossdebuterade i JRX 2013, började karriären med gokart som åttaåring.
Motorsportmeriter: Trea i Supercar Lites-SM och sexa i RallyX Nordic 2016. Körde även RX2-deltävlingen i Höljes samma år. SM-fyra i Supercar Lites 2015 och JRX-silver i EM 2013.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close