Nyheter

Guldpipan till Axnér (igen) – “Det är jag stolt över”

För andra gången tilldelas Tomas Axnér “guldpipan” från Elitdomarföreningen.
– För några år sedan tog jag ett aktivt beslut att inte lägga negativ energi på domarna och den linjen står jag kvar vid, säger Axnér.

Elitdomarföreningen delar sedan 20 år tillbaka ut sin utmärkelse Guldpipan till en tränare/ledare, en herrspelare och en damspelare. Mottagare är spelare/ledare som under säsongen varit ett föredöme i sitt uppträdande både på och utanför handbollsplan.
“En spelare /ledare som har ett gott samarbete och bra kommunikation med domarna och där igenom underlättar domarnas arbete i samband med match.

I samband med årsmötet har Elitdomarföreningen beslutat att tilldela Guldpipan för
2016/2017 till följande personer:
* Årets Guldpipa för ledare/tränare har tilldelats:
Tomas Axnér, Lugi HF

* Årets Guldpipa för herrspelare har tilldelats:
Leo Larsson, IFK Kristianstad

* Årets Guldpipa för damspelare har tilldelats:
Anna Lagerquist, Lugi HF.

För Tomas Axnér är det inget alibipris.
– Detta är en bekräftelse på att det jag bestämt mig för att göra faktiskt fungerar. Guldpipan är något jag är stolt över.
Beskriv ditt förhållningssätt till domarna?
– Jag tog ett aktivt beslut året innan jag fick den första guldpipan (2014) att inte lägga negativ energi på domarna . Jag insåg att domarna är lika tävlingsinriktade som spelarna/tränarna och vill döma de största matcherna. Man måste vara medveten om att de faktiskt gör sitt bästa och står för en medveten satsning.
– Sedan kan man oftast ha en dialog med dem efter matcher. Jag har ingen diabolisk eller konspiratorisk teori kring deras insatser. Tar man dialogen efteråt får man dessutom bra svar. Ibland kan vi titta på olika klipp och så förklarar de rakt upp och ner att de gjorde ett felbeslut och uppfattade situationen annorlunda när det hände.

Hur vill du beskriva domarnas arbetsmiljö i elitsammanhang – där det ofta är “en del i spelet” att försöka påverka dem?
– Jag tycker att det är för många gapar och skriker. En del uttalar sig i tidningar på dåligt sätt. Man måste komma ihåg att domarna inte är några parkeringsvakter. Det smittar av sig i miljön när alla gapar och skriker. Många handbollstränare kan dessutom inte alla regler.
– Internt har domarkåren ett system med kontrollanter och de är väldigt kritiska sinsemellan när de gör bedömningar.
Hur upplever du domarmiljön i ungdomslagen?
– Hmmm… jag vet inte riktigt. Många ungdomar dömer matcherna numera och det i sig är ganska bra. Tränarna har en enorm påverkan men brukar nog sköta sig. Då är nog föräldrar ett större problem.
– När jag pratar med ungdomar, försöker jag ta bort alibiursäkten med domaren. “Hur kan det vara domarens fel att man förlorar?” Jag vill inte heller i A-laget ha spelare som gapar och gnäller på domare och annat. Sådant stjäl fokus.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close