Nyheter

Inför Derbyt: Ny kavaj för Åberg?

Lars Åberg från Lund har en gul kavaj i garderoben, ni vet en så’n där som bara vinnaren av Svenskt Travderby får. Men den hänger i garderoben då den är på tok för stor, den var figursydd för Johan Dieden eftersom alla trodde att Mr Lavec skulle vinna Derbyt 1995.

Men på en regnblöt bana var Good as Gold och Mats Rånlund bara bäst och där stod ägaren Lars Åberg med en alldeles för stor kavaj.
– När jag blickar tillbaka är det ju Good as Gold jag i första hand kommer att tänka på, säger han.

På söndag har han chansen igen, då startar hans Cyber Lane från innerspåret med tränaren Johan Untersteiner i vagnen i Michelsens Bil Svenskt Travderby.
– Det är klart att jag hoppas, men mycket kan hända.
Cyber Lane har Lars fött upp själv och redan som 1,5 åring utmärkte Cyber Lane sig där han sprang i flocken på Brodda Stuteri.
– Men som uppfödare kan jag inte behålla alla hästar, så han var till salu.

Cyber Lane skulle säljas på Kolgjini Sales 2014, Lars var på plats och träffade en gammal bekant som väl egentligen inte var så travintresserad. De språkades vid och Lars nämnde att han skulle sälja Cyber Lane och att han ville ha minst en halv miljon för hästen.
Hästen kom upp i ringen, budgivningen gick lite halvtrögt – fram till att någon viftade till på 350 000 kronor. Hans Johnson, auktionisten, drämde klubban i sin karakteristiska käpp. Såld för 350 000 kronor.

Problemet var bara att det var Lars Åbergs kompis som bjudit för att hjälpa upp priset, men plötsligt stod kompisen där med en häst för 350 000 kronor för en häst han inte ville ha.
– Jag var ju tvungen att gå in och köpa tillbaka hästen, sen tog jag det som ett omen och har behållit honom.
Och Cyber Lane har blivit den stjärna som han skvallrade om på Brodda. Han började karriären med nio raka segrar, har nu elva segrar på fjorton starter och när han vann sitt uttagningslopp var han den som avslutade snabbast; 07/500 meter.
– Ändå var det bara körning sista 300, det är svårt att klocka men jag tror att han gick under 1.05 sista 300.

På söndag kommer Lars att stå på balkongen där ägarna till Derbyhästarna står och han lät inte vara speciellt nervös heller.
– Nej, jag brukar inte bli nervös speciellt ofta.
Men med fyra Derbyhästar bakom sig finns det förstås rutin. Eller vad sägs om hans Derbyfacit

1995 Good as Gold etta.
2010 Propeller galopperade.
2015 Flex Lane trea.
2016 Zoko Lane (uppfödare – inte ägare) fyra.

För tränaren Johan Untersteiner blir det också en spännande söndag. Han kvalade in tre hästar till Michelsens Bil Svenskt Travderby. Förutom Cyber Lane även Niky Flax och J H Mannerheim.
– Otroligt, sa Johan efter att han kvalat in sin tredje häst. Givetvis är jag fantastiskt nöjd och det har verkligen stämt på vägen

På söndag eftermiddag får han beskedet om det stämmer – och Lars Åberg kanske kan få en gul kavaj av mer passande storlek.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close