HandbollNyheter

Albana Arifi redo för comeback

Team Eslöv kommer i höst till spel i SHE med en bredare trupp än föregående säsong.
Två av lagets spelare kommer tillbaka från korsbansskador: Julia Sandell och Albana Arifi.
– Jag har längtat efter comebacken sjukt mycket och ska bara in och köra, säger en fast beslutsam Albana.

I en bortamatch mot Önnered i februari 2016 gick drog Albana Arifi iväg ett hoppskott. I landningen small det till. Inte med dödssmärta, utan sådär “lagom” obekvämt.
– Direkt tänkte jag “Fan nu sträckte jag baksidan på knävecket”. Jag försökte massera ut det, men smärtan släppte inte och jag kunde inte sträcka på benet.
– Efter matchen hade jag ingen svullnad. Sjukgymnast trodde att jag fått en smäll på korsbandet, men ortopeden sa att det var en muskelbristning. Så jag fortsatte att spela och träna.
Albana Arifi har länge tillhört de bästa i sin årgång och samlat på sig gott om U-landskamper. Senast i U20-VM i Moskva 2016 (nådde kvartsfinal).
– Efter VM kände jag att det var ostabilt i knät. Det började göra ont i gymmet och kunde inte satsa på plan.
Någonting i knät var trasigt. Läkarna kunde trots magnetröntgen inte enas om exakt vad, men en operation ansågs vara nödvändig och genomfördes i november.
– Först när jag vaknade upp efter operationen fick jag beskedet att främre korsbandet var av till två tredjedelar. Det hade nästan varit bättre om jag dragit av hela på en gång. Men jag fick i alla fall spela U20-VM.

Som vänsterhänt och trygg både på H9 och H6 blir Albana Arifi en viktig kugge i årets Team Eslöv.
Som vänsterhänt och trygg både på H9 och H6 blir Albana Arifi en viktig kugge i årets Team Eslöv.

Tiden fram tills nu har mest bestått av tung fysträning. Något som kanske gjort extra gott för Albana som är förhållandevis späd i jämförelse med många andra niometersspelare i SHE,
– Jag har alltid varit tunn. Som 14-15-åring var jag väldigt smal, men har efterhand lärt mig jobba med min kropp. Att vara smal betyder inte att man inte är stark.
– Hela året har jag spenderat i gymmet och det är klart att det har gjort nytta. Jag känner mig mycket starkare nu. Det är skillnad på fyra handbollspass i veckan till åtta gympass…
Hur har det påverkat dig att stå vid sidan?
– Vissa dagar har man storbölat för att man vill komma tillbaka på planen. Man har ju lagt 14 år av sitt liv för att göra det här. En skada som den här tar djävligt hårt på en.
Hur mår du nu?
– Bra. Både fysiskt och psykiskt. Jag vet exakt vad jag vill.
Vad vill du då?
– Det är väl självklart?
Är det? Många på elitnivå kanske är mer fokuserade på en civil karriär?
– Äsch. Jag vill bli så bra som möjligt i handboll och bli utlandsproffs. Helst utanför Danmark – det är mitt mål. Först Sverige,sedan Danmark och därefter ännu längre.

Hur långt framme är du rent fysiskt?
– Jag ska spela min första träningsmatch snart och har klarat alla stegen som man går igenom efter en sådan här skada. Rent fysiskt känns det kanon.
En del spelare som haft just korsbandsskador brukar tala om en mental tröskel som ska övervinnas innan man kan köra hundra procent i sina satsningar?
– Nej för fan. Jag ska bara in och köra.
Så när blir det riktig comeback i SHE?
– Först spelar laget två seriematcher, sedan har serien tre veckors uppehåll. Efter det hoppas jag kunna vara tillbaka på allvar.
Vart ska du spela då? Högersexa eller högernia?
– Där jag känner mig tryggast och gör mest mål. När jag känner att kantskotten sitter spelar jag gärna där. Men det är klart att man är med mer ispelet på nio meter och det är lite roligare.
Vad säger tränare Tomas Westerlund då?
– Att jag ska känna efter. Vi kommer ta det snacket när jag vet att jag är tillbaka till hundra procent. Rebecka Isaksson och Lina Wessberg på vänsternio respektive vänstersex är båda bar på sina positioner – sedan får vi se match för match vart jag kan bidra med mest.

Vad tror du inför säsongen för lagets del? Kval eller slutspel?
– Vi ska ta en match i taget.
Allvarligt. Kom med en värre klyscha…?
– Jo, men allvarligt! Vi ser inte att vi ska bli sexa eller sjua eller så. Jag kommer åtminstone personligen att ha kortsiktiga mål även om vi naturligtvis vill till slutspel. Frågan kommer upp så ofta, men det är svårt att gissa sig till någonting. Jag har ingen aning om vad Boden eller Önnered har för lag och vill inte spekulera.
Vilka vinner SM-guld då?
– H65 Höör skrällde i SM-finalen i våras. Vem trodde det? Jag tror faktiskt att de kan ta det igen. De är ett väldigt stabilt lag som även har en stabil och bra andrauppställning. Det tror jag att de kommer att vinna på i längden.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close