FotbollLandskrona BoISNyheter

Landskronaskola värvar Bosse Augustsson

Bosse Augustsson, 68, är tillbaka på skånsk mark. Efter fyra år i Sydafrika som ungdomstränare gör nu den skånske fotbollsprofilen comeback – på Öresundsgymnasiet i Landskrona.
Då riktas det samtidigt kritik från Landskrona BoIS om ett bristfälligt samarbete mellan skolan och klubben.

När Billy Magnusson, tidigare assisterande tränare i BoIS, hamnade i Halmstad BK och snabbt steg i graderna fanns det inte tid över till jobbet som fotbollsansvarig på Örestadsgymnasiet i Landskrona.
En ersättare behövdes och är nu utvald.
Bosse Augustsson.
Den skånska fotbollsproffilen, ursprungligen från Mala och med knappt 200 allsvenska matcher (över 100 av dem i landskrona BoIS) har sedan 2013 arbetat som chefstränare för sydafrikanska Kaizer Chiefs ungdomsakademi i Johannesburg.

– Det var många starka namn som sökte tjänsten, men vi är väldigt glada att det blev just Bosse till slut. Han har en stark kompetens med bland annat en pro-licens-utbildning som inte många andra har. Han har erfarenhet av fotboll nationellt, internationellt – och kan även den lokala fotbollen, säger Erik Åström, rektor på Öresundsgymnasiet
Vad går jobbet ut på?
– På skolan finns en nationell idrottsutbildning, ett idrottsgymnasium, som just nu erbjuder två sporter – fotboll och golf. Bosse kommer att ha det övergripande ansvaret för ungdomar i fotbollsprogrammet.
– Eleverna ingår alltså inte i något eget lag, utan reresenterar flera olika klubbar, främst i Landskrona men även i andra orter. Det ingår i Bosses arbetsuppgifter att tillsammans med två andra tränare ha kontakt med elevernas klubbar.
Men det finns inget samarbete med Landskrona BoIS?
– Nej, något sådant formellt samarbete finns inte.
Borde man inte ha det?
– Vi har det inte just nu. Däremot har vi en pågående dialog med dem om spelarna som går i vår skola.

Thomas Gustafsson, ungdomsansvarig i Landskrona BoIS, önskar dock att det hade fungerat bättre mellan klubben och kommunens skola.
– Vi från BoIS tycker det är trevligt att en gammal BoIS-bekant kommer tillbaka till Landskrona.
– När det gäller samarbete så kan man önska att det skulle kunna vara bättre mellan oss och kommunen. Vi skulle gärna vilja att kommunen rådfrågar oss vad vi tycker gällande skolan och allt annat arbete som kommunen kan dra nytta av från oss och idrotten i stan.
Utveckla?
– Just nu känns det som vi står utanför porten och knackar på för att få komma in men ingen öppnar. Vi hade vad jag förstått väldigt bra dialog med Billy eftersom han även var assisterande i A-laget och jag hoppas att vi och Bosse även kan ha en bra dialog som vi alla kan dra nytta av.
– Vi har ett positivt, och ser framgångar i det samarbete vi har tillsammans med LA School of Sport. LA School of Sport ger inte bara fotbollsspelare en chans till extra träning utan även andra idrotter. LA School of Sport tar till exempel hjälp av ett par av våra A-lagsspelare vid deras träningar, vilket uppskattas väldigt mycket från båda håll.

Varför är det viktigt med ett fungerande samarbete?
– Vi i BoIS arbetar för fullt för att börja om från grunden gällande vår ungdomsverksamhet med en svartvit tråd som innebär frågor som: “Hur utvecklar vi klubben sportsligt in i framtiden” och “Hur blir vi en framtida talangfabrik”. Här kommer skolan in som ett viktigt verktyg, därför behövs ett bra samarbete.
– Kommunen, skolan och idrottsklubbarna behöver samarbeta för att vi ska kunna få fram nya talanger som kan marknadsföra staden Landskrona. Kommunen får inte glömma att Landskrona och dess idrott har ett högt marknadsvärde ute i Sverige, säger Gustafsson.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close