FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Tack och på återseende Pawel

Det är svårt att inte gilla Pawel Cibicki.

Därför är det också väldigt lätt att hoppas att det går bra för honom i Leeds United. Helst så bra att att kan utvecklas ännu mer, få en framgångsrik karriär i utlandet och en gång komma tillbaka till MFF och bli en av de där återvändarna som verkligen gör skillnad.

Att han vill det är han noga med att betona och det finns ingen som helst anledning att tveka över att han menar allvar.

Det är svårt att bli mer Malmö och MFF än Pawel.

Rötterna sitter djupt i Hermodsdal/Nydala och även om han hann med ett par tidiga år i numera vilande Nydala IF och ett i sedan länge nedlagda FC Malmö gjorde han sin första säsong i Malmö FF redan som tolvåring 2006. Kommer en spelare så tidigt till en elitklubb tycker jag att det är självklart att säga att hen är fostrad i den. Jag räknar Pawel Cibicki som en egen MFF-produkt.

Givetvis ska det också vägas in i bedömningen av hur bra en övergångssumma är.

20 miljoner pratas det om och uppgifterna jag har säger det samma, eller 1,9 miljoner pund. Dock utan vidareförsäljningsklausul.

Försäljningen av Pawel Cibicki är ändå en riktigt bra affär för Malmö FF och givetvis är det bättre att sälja en egen spelare för 20 miljoner än en som köpts in för tio. Det glöms alldeles för ofta bort när man diskuterar värdet av att satsa rejält på ungdomsverksamheten och på goda träningsförutsättningar inte bara för A-laget. MFF har redan ökat stödet till MFF U. Jag tycker att klubben gott kan plussa på det stödet med ytterligare två-tre miljoner om året. I längden hade MFF fått igen pengarna och mer till.

Pawel-affären visar också tydligt att det för en ung spelare som senare vill ta chansen i ett stort fotbollsland INTE är ett hinder att förlänga kontraktet med MFF. Det är en rätt viktig signal.

En annan sak som är värd att lyftas fram är utlåningen till Jönköpings Södra.

Jag har skrivit det tidigare och gör det gärna igen; MFF har blivit mycket bättre på att låna ut spelare och använda sig av det viktiga verktyget.

Alldeles för länge – och ofta – var många av utlåningarna mest ett sätt att bli av med spelare man inte trodde på resten av kontraktstiden. Även om man sa något annat var det svårt att tro på det och man hade problem att hitta rätt klubbar på rätt nivå.

Där blev Pawel Cibicki en vågbrytare! Alla tjänade på den utlåningen. Om han stannat i MFF 2016 tror jag inte att han hade fått det nödvändiga lyftet. I J Södra fick han ett stort förtroende, inte minst från tränaren Jimmy Thelin som Pawel öst beröm över, en bra roll i anfallsspelet och chansen att få igång målskyttet. Jönköping Södra fick i sin tur en viktig kugge i succésäsongen förra året. I år går det mycket sämre och jag tror tyvärr inte att laget kommer att klara nytt kontrakt. Att Pawel återvände till MFF är inte hela förklaringen, men en del i den.

Pawel vann också på låneperioden, kanske mest av alla. I våras gjorde han en väldigt bra försäsong och starten på Allsvenskan var sensationell med bland annat kvitteringen mot IFK Göteborg i premiären och drömmålen mot Halmstads BK. Efter det har målskyttet tunnats ut. Men som Magnus Pehrsson nyligen påpekade, Pawel har frånsett den senaste omgångens match mot IFK Göteborg varit på planen i samtliga matcher. Det hade han inte varit om han inte gjort nytta.

För det är ju så att hans målskytte kommer i perioder. Många mål följs av torka och sedan startar det om igen. Jag hoppas och tror att Leeds United scoutat honom så väl att de vet att även månaderna när han inte gör mål får de alltid jobbet av honom. Pawel Cibicki är bra på att ta instruktioner, förstå vad han ska göra ute på planen, oavsett viken av de offensiva positionerna det handlar om, och sedan utföra det han ska.

Pawel är nämligen inte bara den kagiga Malmöiten som alltid säger vad han tycker och har bra självförtroende. Han har även jobbat sig fram och hela tiden konkurrerat ut och passerat spelare som egentligen var ännu större råtalanger. Precis som Franz Brorsson och Erdal Rakip har han faktiskt fått rätt lite – eller ingenting alls – gratis.

Förresten. Om ni inte redan gjort det passa på att lyssna när Pawel besökte vår podd Blått snack i januari. Det avsnittet kan ni lyssna på här.

 

ole1

Relaterade artiklar

Back to top button
Close