FotbollMalmö FFNyheter

Supporterhuset – en plats för alla MFF-intresserade

Supporterhuset i Malmö slog upp portarna 2016 och är en fysisk mötesplats för alla med ett MFF-intresse. Här träffas människor som, på ett eller annat sätt, har en sak gemensamt – ett intresse för Malmö FF. Henrik Larsson är verksamhetsansvarig på Supporterhuset och sköter den dagliga verksamheten.
– Att ett supporterhus möjliggjorts i Malmö beror på att det finns ett så pass stort engagemang kring Malmö FF, säger Henrik.

Supporterhuset i Malmö är det första i sitt slag i Sverige och i Norden. Liknande initiativ och lokaler finns att hitta inom den tyska supporterkulturen där man möts för att träffa likasinnade med samma intresse som en själv – att på något sätt stötta laget och klubben i sitt hjärta. Henrik Larsson är verksamhetsansvarig på Supporterhuset i Malmö sedan juni 2017.

Hur fick du tjänsten som verksamhetsansvarig på Supporterhuset?
– Jag såg att det annonserades ut en tjänst om att Supporterhuset i Malmö sökte en ny verksamhetsansvarig. Jag sökte tjänsten och fick jobbet.

– Min MFF-resa startade tidigt 2000-tal via sportradion. Jag jobbade extra med att dela ut reklam och lyssnade samtidigt på Sportextra i P4 på MFF:s matcher. Jag var då 13 år och fick inte lov att åka in från Bjärred till Malmö för att se på fotboll av min mamma, säger Henrik.

Tids nog gav hans mor med sig och 2005 köpte han sitt första årskort på Malmö Stadion. Han menar att det då, jämfört med idag, var rätt få engagerade kring Malmö FF:s supporterkultur och att det idag finns ett större intresse och engagemang kring Malmö FF. Det tror han är en av anledningarna till att det idag finns ett supporterhus i Malmö.

– Sedan Nya Stadion invigdes känns det som att fler och fler identifierar sig som MFF-supportrar, och det verkar inte finnas något tak. Nu är engagemanget kring MFF både bredare och större, och det känns som att det får ringar på vattnet. Att till exempel göra en flagga börjar åter kännas som en naturlig grej för engagerade supportrar att göra, en trend som äntligen börjar vända efter 10-15 års nedgång.

Under 2015 spikades det igenom att ett supporterhus skulle öppna i Malmö och under våren 2016 öppnade så lokalerna upp på Södra Förstadsgatan.

Vad är ett supporterhus?
– Supporterhuset är en fysisk mötesplats där människor kan träffas och umgås med varandra. En plats där man kan få utlopp för sitt engagemang på kreativa sätt. Sedan har vi även försäljning av kläder och ett café, säger Henrik.

Något av det första som händer när vi besöker Supporterhusets lokaler och de öppnar sin verksamhet för dagen, är att en ung tjej kommer och vill ha hjälp och material till att skapa sin egna flagga. I källaren finns allt material för den som vill vara med och själv skapa en flagga. Detta är något som är en av Supporterhusets kärnaktivitet och något som Henrik uppmuntrar.

kallaren

– Nu under hela sommaren har vi haft supermånga kids som helst som kommit hit och meckat flaggor och det är väldigt kul att se.

Allt kring Supporterhuset och det som ryms i deras lokaler är skapat av MFF-supportrar – för MFF-supportrar. Allt från klistermärken till motiv på tröjor och kläder är skapat av människor som brinner för Malmö FF och tycker om att uttrycka sig på ett kreativt sätt. En tröja med ett speciellt motiv har sålt särskilt bra i deras shop.

– Malmö Originals-tröjan säljer bra och det är inte bara supportrar till Malmö FF som kommer in och vill ha en. Den tröjan säljer vi till en väldigt bred skara, säger Henrik om tröjan.

originals

Som verksamhetsansvarig på Supporterhuset sköter han allt från att baka kakor till cafét, hjälpa folk att skapa sina egna flaggor och att driva olika projekt kring Malmö FF och supporterkulturen. Supporterhuset vill, och ska, vara inkluderande, öka engagemanget kring Malmö FF och verka för den goda supporterkulturen. Det innefattar mer än att skapa flaggor och sjunga högt på MFF:s matcher.

– Ett projekt vi driver är ”MFF för alla” där vi erbjuder biljetter till olika organisationer eller personer som inte annars hade haft möjlighet att kunna gå på MFF:s matcher. Om de blir beviljade biljetter kommer de hit så visar vi dem runt här på Supporterhuset så de får en känsla för vad som händer här, och sedan går vi på match med dem. På så sätt får vi in dem i MFF-familjen och Supporterhusetfamiljen.

– Ett annat exempel är att vi jobbar med Fryshuset och MFF genom att försöka hitta människor som varken har jobb eller pluggar i åldern 20–25. De försöker vi också skapa en kontaktyta med och försöka få in dem i MFF-sfären så att de kan hitta människor att börja nätverka med. Utöver det – alla som kommer hit välkomnar vi ju!

Kontakt mellan MFF och Supporterhuset finns.
– Vi har ju Pierre (Nordberg) som är SLO (Supporter Liaioson Officer) i MFF. Han sitter med i vår styrelse i Supporterhuset. Han sköter den mesta kontakten med MFF. Det är en väldigt god relation, säger Henrik om kontakten mellan Supporterhuset och MFF.

Direkta pengar och ekonomiskt stöd är inget som Malmö FF bistår med till Supporterhusets verksamhet.
– I början av projektet av Supporterhuset fanns det ett visst ekonomiskt stöd från Malmö FF. Direkta pengar får vi inte längre från Malmö FF:s kista. Indirekt ger de oss pengar genom att de ger oss arbete att utföra. Till exempel att montera upp- och ner stolar på stadion eller att, som vi gjorde i våras, sköta korvgrillningen på någon försäsongsmatch.

mffkakel

Hur får ni det att gå runt ekonomiskt?
– Mycket bärs upp av tröjförsäljningen. På det området måste vi bli bättre på att hitta alternativa inkomster, till exempel medlemsavgifter (i dagsläget kostar det 50 kronor att bli medlem) eller att söka bidrag från kommunen eller olika stiftelser och fonder. Vi är för dåliga på det och har inte heller den kompetensen internt just nu, men vi ska faktiskt ha två möten i början av september med människor som är duktiga på den biten. Men också att fixa och söka nya sponsorer och se hur vi kan jobba mer med sånt  . Förhoppningsvis kan vi få lite bättre styrning på den biten.

Hans egna visioner och tankar kring Supporterhusets framtid är tydliga. Supporterhuset ska växa och utöka sin verksamhet.
– Det ska växa och vi ska engagera ännu fler. Idag är vi cirka 300 medlemmar och ett dussin människor som arbetar runt Supporterhuset. Förhoppningen är att den siffran ska öka rejält, då måste man göra det mer attraktivt och bli mer relevant för ännu fler. Det måste bli naturligare för människor att bli medlem här och sedan få ut någonting utav medlemskapet i sitt dagliga supporterskap, mer än att man bara gillar oss och vår verksamhet. Kanske även att vi kan erbjuda någonting för de som kanske inte är superengagerade men ändå vill bli medlemmar. Det är något vi måste fila på.

– Vi måste även utveckla verksamheten här. Att göra det mysigare att hänga här, erbjuda ett bättre caféutbud, bättre förutsättningar för att göra flaggor och andra kreativa processer. På sikt vill vi till exempel att man ska kunna spela in podcasts här, skapa och klippa filmer, skapa fanzines, klistermärken och trycka t-shirtar. Allting där du skapar någonting vill vi ska kunna rymmas här.

Att det överhuvudtaget existerar ett supporterhus just i Malmö tror han beror på supporterskaran kring Malmö FF.
– Att ett supporterhus möjliggjorts i Malmö beror på att det finns en så pass bred supporterskara kring Malmö FF, säger Henrik.

Idag finns det ett supporterhus för Malmö FF i Malmö. Henriks förhoppningar är att det ska kunna bli ännu fler supporterhus i Malmö och runtom i Skåne som är MFF-relaterade.
– Vi har ju sjukt mycket kids som kommer hit från hela Skåne. Vi skulle vilja utveckla verksamheten så att det bli mer naturligt för kids att komma hit varje dag, här alltid finnas något att göra för våra medlemmar som vill vara kreativa.

242
Tidigare har han varit aktiv inom Malmö FF:s tifogrupp MT96 som, huvudsakligen, är den grupp som skapar stora läktararrangemang kring Malmö FF:s matcher. En förhoppning Henrik har är att Supporterhuset i framtiden ska kunna arbeta ännu närmre med MT96 och förlägga en del av deras arbete i Supporterhusets lokaler.
– Det är väldigt få som har tillgång till MT96:s nätverk, det är en rätt hög tröskel in. Så kände åtminstone jag innan jag började engagera mig i MT96. Vem ska man prata med och vem är jag att ställa frågan om jag får lov att vara med? Är jag ens värdig den frågan? Jag tror att det är lite så fortfarande. Det jag har märkt är att vissa av dem som kommer och är sjukt engagerade, kreativa och skulle vara perfekta för MT96. Man behöver nästan bli tillfrågad för att gå med i MT96 och det är svårt att bli det. Jag har ju en liten fot in i MT96 med min bakgrund och det hade varit perfekt att få in människor i MFF-kulturen genom Supporterhuset.

– Mitt engagemang i MT96 kulminerade kring 2010 då det var jubileumsår (Malmö FF fyllde 100 år). Då hade vi nästan ett tifo per match, 13 tifon på 15 hemmamatcher. Plus ett som vi spikade ihop över en natt då hemmamatchen mot Gefle blev framflyttad på grund av regn. Sedan 2012 har jag lugnat ner mitt engagemang lite, fram till i juni i år då jag började jobba här.

Det måste varit väldigt mycket arbete med tifo det året?
– Ja, det var det. Men å andra sidan var det var svinfett! Jag är nog en av få som råkat ut för en tiforelaterad förslitningsskada. Under 2010 skötte jag mestadels symaskinen och drog i så mycket tyg med vänsterhanden att jag till slut fick ont i den. Jag kan känna av det än idag i handen om jag anstränger handen på samma sätt eller får en smäll, då får jag ont.

Under hösten 2016 och våren 2017 arrangerade Supporterhuset en del föreläsningar. Bland de olika föreläsarna hittar man en del stora namn från MFF-världen. Bland andra har Stefan Schwarz, Staffan Tapper och Daniel Andersson varit och föreläst på Supporterhuset. Utöver stora namn från MFF har man också lyckats få dit en del andra stora namn från den svenska fotbollsvärlden, bland andra har Erik Niva och Olof Lundh varit och gästföreläst på Supporterhusets olika arrangemang. Detta är något de planerar att fortsätta med under hösten 2017 och våren 2018.

– Nu under den allsvenska säsongen träffar de flesta sitt MFF-umgänge en gång i veckan eller åtminstone en gång varannan vecka, vid hemmamatch och bortamatch. Men efter säsongen är det ju stendött i fem månader. Det är då föreläsningarna här på Supporterhuset börjar så att man kan samlas en gång i veckan kring MFF ändå. Det kommer tillbaka till hösten igen.

Vill du avslöja någon föreläsare redan nu?
– Nja, vi håller lite på det, avslutar Henrik.

Supporterhusets lokaler finns på Södra Förstadsgatan 79D i Malmö.

Rasmus Hansson   

Relaterade artiklar

Back to top button
Close