Nyheter

Intakt Eslövs AI ska fortsätta dominera

Med samma trupp som förra säsongen satsar Eslövs AI på det åttonde raka SM-guldet och nya internationella framgångar. Säsongen får dessutom en rivstart. Inom loppet av fem dagar är det premiär både i Pingisligan och Champions League.

Måndagen den 25 september möter EAI Söderhamn på hemmaplan.

Fredagen den 29 september åker laget till Tyskland för bortamatch mot FC Saarbrücken.

– Rätt skönt att premiären i Pingisligan är hemma. Resorna kan ofta ta ganska hårt, säger tränaren Peter Andersson.

Han betonar dock att det inte kommer att bli lätt för konkurrenterna. Samma lag innebär nämligen i praktiken ett något bättre lag.

Xu Hui och Robert Svensson (bilden, Foto: Bildbyrån) – som gör sin tionde säsong i Eslövs AI – har varit med i evigheter, men enligt Peter Andersson syns det inga ålderskrämpor.

– De sista åren tycker jag varit bland de bästa i Robbans karriär. Framförallt har han en förmåga att kliva fram när det gäller som mest, vilket han gjorde förra säsongen, och han har blivit en mycket smartare bordtennisspelare. Mot slutet av karriären måste man prioritera det fysiska. Det går att träna lite mindre ren pingis, men när det gäller fysträningen fungerar det absolut inte att slarva. Istället blir det ännu viktigare att hålla sig i trim. Mindre pingis och mer fysik är receptet och det följer Robban.

– Hui är fortfarande seriens bäste kinesiske spelare, i särklass. Han är dessutom redan på plats. Det har han varit ett bra tag och när serien startar kommer han att ha fått massvis med nyttig och bra träning. Överhuvudtaget har vi lyft träningsnivån ett snäpp varje år de senaste åren, med hjälp av akademin, att ha fler duktiga spelare på plats i Eslöv och till exempel sparring med landslaget, säger Peter Andersson.

Störst kliv framåt bör dock stortalangen Truls Möregårdh ha tagit. Han debuterade i Pingisligan redan som 14-åring i januari 2016, men har tidigare mest varit med i truppen för att se och lära. Nu ska han vara mogen att ta ett större ansvar. Och spela mer.

– Truls har redan höjt sig! Givetvis är det så att han, i ett lugnt tempo, ska matchas in mer och mer i laget. Han kommer bara att bli bättre.

För att få spela krävs det dock att han konkurrerar ut den ungerske landslagsmannen Daniel Koshiba. Den tvekampen bidrar givetvis till att ytterligare vässa laget.

I det inledande Champions League-gruppspelet kommer Eslövs AI förutom FC Saarbrücken att möta Chartres ASTT från Frankrike och UMMC från Ryssland. En hyfsad lottning som kunde varit mycket värre eftersom EAI som vanligt hamnade i den lägsta seedningsgruppen. Detta trots att Eslövslaget bara var ett par bollar från att vinna hela Champions League i finalen 2015-16 och nådde kvartsfinalen 2016-17.

Framgångarna har inte lyft lagets seedning ett enda dugg och när lotterna drogs i år var Eslövs AI seedat som nummer 14. Förklaringen är att man i princip inte tar någon hänsyn till de faktiska prestationerna de senaste åren utan låter världsrankingen på spelarna fälla avgörandet. Högt rankade spelare ger en bra seedningsgrupp. Om man som Eslövs AI har högklassiga spelare som inte ställer upp i de stora individuella och rankinggrundande tävlingarna – som Xu Hui och Robert Svensson – är det hopplöst att avancera till en högre seedningsgrupp. Därför hade EAI lite tur när man slapp lag som Orenburg, Pontoise och Düsseldorf. UMMC slog Eslövs AI ut ifjor och Chartres besegrade man i semifinalen året innan.

– Helt okej motstånd. Givetvis stentufft, men så är det i Champions League. Med tanke på vad vi presterat tidigare känns det dock surt att hela tiden hamna i den lägsta seedningsgruppen, säger Peter Andersson.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close