FotbollNyheter

Vittsjö en snabb nystart för Anders Johansson

Tidigt i maj fick Anders Johansson lämna sitt uppdrag som assisterande tränare i AFC Eskilstuna.

“Okej, då tar jag för första gången på 23 år ledigt från fotbollen och tar det lugnt ett tag”, tänkte han.

Då ringde Vittsjö GIK.

Och inte tusan kunde han ta ledigt. Nu är han fullt engagerad med att hjälpa Vittsjötränaren Thomas Mårtensson och tillsammans har de fått en bra start efter sommaruppehållet i Damallsvenskan.

– När Erika Nilsson (sportchefen) och Thomas Mårtensson ringde var jag tveksam. Men de tjatade och rätt snabbt tyckte jag att det där med ledigheten inte behövdes. Kul också att vara tillbaka i damfotbollen för första gången sedan 2009, säger Anders Johansson och berättar att Vittsjö GIK egentligen inledde det där tjatet redan före säsongen.

– Då var jag dock fortfarande kontrakterad av Djurgårdens herrar och mitt avtal som assisterande tränare där hängde lite i luften. När sedan AFC Eskilstuna hörde av sig och ville att jag skulle assistera Per Olsson tyckte jag att det lät lockande med en annorlunda allsvensk nykomling i en ny stad.

Efter ett tag fick dock både Per Olsson och Anders Johansson lämna Eskilstunalaget när resultaten uteblev.

Eftersom Anders Johansson bor kvar i Stockholm har Vittsjö GIK sytt ihop en annorlunda lösning där han åtminstone delvis sköter sitt uppdrag på distans. Han sköter matchanalysen och scoutingen av motståndarna hemma i den egna lägenheten. När det drar ihop sig till match åker han ner till Skåne.

– Inför varje match tar jag tåget ner och är med på de två avslutande träningarna och bor på hotell i Hässleholm. Det är en perfekt lösning. Tåget tar cirka fyra timmar, Thomas Mårtensson hämtar mig på stationen och sedan kör vi matchförberedelserna tillsammans, berättar Anders Johansson.

Han betonar att han är positivt överraskad både av laget och Vittsjö.

– Vittsjö GIK är ett bra lag. Inte med lika många svenska A-landslagsspelare som MFF och de övriga lagen jag tidigare tränat i Damallsvenskan, men här finns ett härligt engagemang i klubben och i byn plus åtskilliga unga spelare som kan utvecklas och bli riktigt bra. I år tycker jag att vi är ett lag för en placering 6-8. På sikt kan det bli bättre. Det finns många eldsjälar i klubben och Thomas har gjort ett gott jobb under lång tid.

Jämför Damallsvenskan 2009 och 2017. Vad har hänt?

– Spelarna har utvecklats tekniskt. Är inte helt säker på att samma gäller taktiken. Än har jag bara varit med i ett par omgångar, men det känns som matcherna är mer öppna, på gott och ont. Dessutom har nog bottenlagen blivit mer konkurrenskraftiga. Fast jag håller fortfarande på att lära mig mer om spelarna och lagen. Den kunskapen hade jag tappat efter 2009 och det tar lite tid att komma ifatt.

– En reflektion kan jag däremot göra när det gäller antalet matcher. Jag tycker att det är synd att det fortfarande spelas för få i Damallsvenskan. 22 är för lite och det är märkligt att andraserien, Elitettan, kan ha fler matcher än landets högsta serie. De har ju 26. Det här måste Elitfotboll Dam ta tag i och driva på. Idealet är att komma upp i 30 matcher som på herrsidan och det var jag, Jörgen Pettersson och Andree Jeglertz med och föreslog redan för många år sedan. Trist att inget hänt. Spelar man från april till oktober räcker inte 22 matcher, det blir alldeles för mycket uppehåll. Om det sedan löses med fler lag eller tio lag som möts tre gånger kan vara öppet för diskussion, men jag tycker att något måste göras, säger Anders Johansson.

Ole Törner

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close