FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

En symbolisk MFF-dag med Mackan och lärlingarna

Egentligen var det meningen att MFF skulle väntat ytterligare ett par dagar till början av nästa vecka med att bekräfta Markus Rosenbergs kontraktsförlängning.

Men sedan kom man fram till att det redan var såpass känt att det var lika bra att inte hålla på det. Därför kom nyheten samma dag som det blev officiellt att klubben skrivit lärlingskontrakt med sex U19-spelare,

Svårt för lärlingarna att få uppmärksamhet då.

För även om stora delar av glädjen över kontraktsförlängningen tagits ut i förskott är det givetvis ett stort ögonblick i MFF-historien. Det räcker faktiskt med att titta på de ovationsartade hyllningarna på sociala medier för att inse. Eller ännu hellre, titta på Markus Rosenbergs kvalitet som spelare, ledargestalt och kapten. MFF är fortfarande ett bra lag utan honom, men varje minut han kan vara med tillför något och ger ett lyft. Enda undantaget i år är bortamatchen mot FK Vardar då han inte skulle spelat. Det var för tidigt efter skadeuppehållet.

Men med det sagt tycker jag faktiskt att det var perfekt tajming att de två nyheterna blev officiella samma dag. Symbolvärdet är givetvis väldigt stort när man inom loppet av några timmar först kan berätta att en 34-årig ikon med Stadionområdet som ett andra barndomshem förlängt och sedan tillkännage att man gjort klart med ett halvdussin nya lärlingar från de egna leden.

Det slår fast just vilken sorts förening MFF ska vara.

En klubb som satsar stort internationellt och nationellt med tunga nyförvärv utifrån.

Men samtidigt en plats där någon av huvudrollerna alltid ska reserveras för högklassiga återvändare med ett himmelsblått pulserande hjärta och där det finns utrymme för talangerna som hela tiden fostras i U17 och U19.

Sex nya lärlingar samma dag är ett nytt rekord!

Inte minst för att man i april lyfte upp Samuel Adrian och Pavle Vagic. Därför har MFF 2017 gjort plats för åtta nya lärlingar i en trupp där det redan fanns två (Teddy Bergqvist och Dennis Hadzikadunic, som skrev lärlingskontrakt hösten 2016). Och om inte Mattias Andersson stuckit till Juventus hade det garanterat funnits en A-truppströja för honom också.

Rätt få föreningar på MFF:s nivå gör så.

Ännu färre gör det med 457 miljoner i eget kapital.

Det är inget nytt. MFF har nästan alltid valt den vägen. Men många i MFF är stolta över att klubbens nuvarande ledning – både den sportsliga och den ekonomiska – inte bara upprätthåller utan snarare förstärker den traditionen.

Trots alla pengarna.

Men som jag antydde redan igår. Det är först när Malmö FF gör både ock, satsar eget OCH vågar använda pengarna, som man kan ta det sista steget och uppfylla målsättningen att etablera sig som Skandinaviens ledande fotbollsförening.

…………………………

Efter att ha sett nästan alla U19-matcherna och många av U17-matcherna på hemmaplan i år kan jag inte säga att jag är överraskad av att det blir Hugo Andersson, Felix Konstandeliasz, Anton Kralj, Mathias Nilsson, Laorent Shabani och Jakob Tånnander som får lärlingskontrakt från och med nästa år.

Jo, två saker hade jag knappast kunnat gissa:

1.) Att man skulle flytta upp så många.

Går det att ha upp mot tio lärlingar samtidigt på A-lagsträningarna? Efter att ha pratat med Daniel Andersson om den saken inser jag att svaret MFF ger på den frågan är ja. Truppen slimmas just för att man ska få plats med extra många unga från de egna leden och man bedömer att kvalitén på spelarna är tillräckligt hög för att tempot och annat inte ska bli lidande.

Några av spelarna kommer dock att lånas ut. Anton Kralj (Gefle IF) och Jakob Tånnander (Österlen FF) är det redan liksom Teddy Bergqvist (Åtvidabergs FF), vars lärlingskontrakt går ut.

Det lär bli 3-4 utlåningar även nästa säsong. Och då är det naturligare att låna ut spelarna som redan varit i A-truppen ett tag än de årsfärska lärlingarna. Om man flyttar upp någon och sedan lånar ut direkt tappar man nämligen den positiva effekten och boosten spelaren får det första året med A-lagsträning.

Samuel Adrian och Pavle Vagic hade inte fått utvecklingen de visade i våras om de lånats ut. 2018 kan det dock vara just en utlåning de behöver för att ta nästa kliv.

2.) Jag trodde inte att det skulle bli två målvakter, Jakob Tånnander och Mathias Nilsson.

Just nu har MFF – inkluderat Nilsson och Tånnander, som alltså blir A-truppspelare först nästa år – sex målvakter i seniortruppen: Johan Dahlin, Fredrik Andersson, Marko Johansson, Sixten Mohlin (!), Jakob Tånnander och Mathias Nilsson.

Det kommer man inte ha när säsongen kör igång. Då kommer det att vara tre på plats.

Så här tror jag att det blir: Marko Johansson skriver nytt kontrakt med MFF och lånas omedelbart ut igen, helst till Trelleborgs FF, MFF löser Sixten Mohlin från hans sista år på femårskontraktet och antingen Tånnander eller Nilsson lånas ut.

ole1

Relaterade artiklar

Back to top button
Close