FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Hur pass bra är dagens MFF egentligen i motgång?

Det sämsta MFF kan göra just nu är att prata om att det trots förlusten mot Örebro SK ändå ser bra ut i tabelltoppen och i den fortsatta jakten på guldet.

Försprånget finns där, det ser fortfarande bra ut rent poängmässigt. Men problemet verkar ju vara att MFF inte kan hantera läget. Ingen i MFF, varken spelare eller ledare, har sagt ett ljud om att seriesegern skulle vara klar och jobbet gjort. Felet är bara att både spelet och resultaten den senaste tiden sett ut exakt som det brukar göra när ett lag tror det.

Bara en poäng på de tre senaste matcherna är inte i närheten av godkänt.

Kvalitén på spelet mot Djurgårdens IF, AFC Eskilstuna och idag mot Örebro SK har varit undermålig, mot AFC ramlade den ur betygsskalan.

Det är NU det är befogat att gnälla.

Jag köper inte snacket om att det inte var bra att skaffa det stora försprånget. Klart att det var, förmågan att avgöra mot slutet av matcherna var en styrka och tabellen ljög inte. MFF var bättre än konkurrenterna.

Men den senaste månaden har man inte varit det.

MFF:s räddning – hittills – har varit att nästan alla de övriga topplagen också har sviktat.

Efter 1-3 mot AFC Eskilstuna, 2-2 mot IFK Göteborg och 1-2 mot Örebro SK tycker jag att man måste ställa frågan hur pass bra dagens MFF egentligen är i motgång? För sanningen är ju att laget egentligen inte blivit prövat i den detaljen, förrän nu. Och vid ett enstaka tillfälle i match två i Champions League-kvalet mot FK Vardar. Då vek man ner sig. Gör man det nu också?

För länge var tillvaron i år egentligen rätt bekväm för MFF.

På de nio första omgångarna hade MFF tabellraden 6-3-0. Den starten gav en trygghet som man länge kunnat leva på – och om man rätt snabbt vänder den negativa trenden fortfarande kan.

Alltför många fattar heller inte skillnaden på att prestera bra och spela bra.

MFF har rätt ofta under säsongen presterat bra, det vill säga vunnit, utan att spelet levt upp till de i Malmö alltid befogat höga förväntningarna. Så har det inte varit i till exempel de senaste bortamatcherna mot AFC och Örebro SK. Då har inget varit bra.

Visst, Erdal Rakips långskott i början av den andra halvleken idag och Kingsley Sarfos snygga frispark kunde förändrat mycket. Fast Malmö FF ska inte leva på sådana marginaler. Det är tröstnappar för förlorarlag.

För att vända det här måste MFF nog:

…se till att komma ur situationen att den stora serieledningen snarast blivit en press än en styrka. Det ÄR svårt att hålla koncentrationen och motivationen 100 procent på topp och inte bli bekväm. Brommapojkarna och Dalkurd har just nu samma problem på en lägre nivå i Superettan. Men bra lag och spelare löser det och där faller ett tungt ansvar på den sportsliga ledningen.

…kanske överväga om man just nu ska lita mest på spelarna som skaffat försprånget eller nyförvärven som bör ha kommit in med ny energi och hunger. Det var inte fel att starta med Alexander Jeremejeff och Markus Rosenberg, men Carlos Strandberg fick för få minuter.

…våga ifrågasätta även de allra heligaste korna. Markus Rosenberg är en fantastisk spelare, hans återkomst till MFF har lyft laget och gett honom en ikonstatus och kontraktsförlängningen var en tidig och välkommen julklapp till MFF-supportrarna. Men hur bra var han idag mot Örebro SK? Är det som syns nu början på en period mot slutet av karriären där han har en nivå i de stora matcherna, men svårt att komma upp i den i de övriga och är det i så fall inte något både MFF och Rosenberg måste jobba med? Jag kan ha fel, men frågan måste ställas.

…hitta en nivå i signalerna utåt. Jag älskade också Magnus Pehrssons uttalade för ett tag sedan i C More när han på frågan om det stora försprånget pratade om att målet var att det skulle bli större. Det var Malmöitiskt och säkert precis vad Pehrsson trodde att folk ville höra. Men det kanske var dumt också? Inte minst i kombination med allt snack om poängrekord och annat. Och där är jag själv i hög grad – som äkta Malmöit – skyldig.

För varje dag växer faran att MFF satt sig i en situation där SM-guldet kan säkras, men att många ändå inte kommer att vara nöjda med säsongen.

Och det är faktisk ingen enkel situation att leverera i, varken spel- eller prestationsmässigt.

ole1

Relaterade artiklar

Back to top button
Close