Nyheter

Stefan Nilsson från Trelleborg besviken fyra på VM

Det blev final för Stefan Nilsson i skeettävlingen på VM i Moskva och väl där var det nära, nära medalj. Men det bar sig inte hela vägen, utan han slutade till slut fyra. Finalplatsen var hans tredje raka på internationella mästerskap.

När herrarnas skeet skulle avslutas på lerduve-VM i Moskva så lyckades Stefan Nilsson, Trelleborgs JSK, fortsätta med sitt fina skytte i grundomgången sedan tidigare dagar. Med dagens 49 träff av 50 fick han totalt 122 träff i grundomgången och med det tog han sig raka vägen till sin första VM-final. En skytt gick till final på 123 träff och övriga finalister hade 122. De fem sköt sedan isär om placering in till final, en särskjutning Nilsson vann och som gjorde att han sköt som tvåa i finalen.

När finalen startade fick Stefan en bra början med 14 raka träffar. Men på femte stationen kom en dubbelbom för Nilsson och snart därefter följde ytterligare någon bom. Så pass att han låg risigt till när det var dags för eliminering av en andra skytt i finalen. Men, Nilsson hade tur – ryssen Zemlin bommade nämligen och eliminerade därmed ut sig själv. Nu var de fyra skyttar kvar i finalen och Trelleborgsskytten satte några klockrena träffar innan en till dubbelbom smet in. Och den blev kostsamt. Motståndarna träffade nämligen de det behövde för att hålla sig kvar i tävlingen och Stefan fick därmed nöja sig med den ack så snöpliga fjärdeplatsen.
– Det är ju alltid en jädra pissplacering, fjärde plats. Det är vad det är, säger en besviken Stefan Nilsson i ett pressmeddelande. Jag hade ju en bra chans och så skjuter jag till och med två dubbelbom i finalen, så det stör jag mig ju lite på.

Med ganska svagt aftonljus och det rosa flashpulvret hängande i luften efter tidigare träffade duvor säger Stefan att det stundtals var lite knepigt att se duvorna som skulle skjutas. Ett problem som fler hade och som förklarar att det blev rätt många bommar överlag ett tag. För Stefan bidrog också den första dubbelbommen till ytterligare bommar, säger han:
– Det var väl dubbelbommen som ställde till det, för jag blev mer osäker. Första halvan av finalen var ju väldigt bra, men sedan tappade jag lite… Jag fick väl som en chock och blev tveksam efter dubbelbommen. För jag tyckte att jag hade bra koll på dubblén och fick den ändå inte. Så jag började fundera för mycket och tappade lite av flytet i skyttet.

Och vad säger du om andra dubbelbommen mot slutet?
– Det var också en sådan grej att man går in och är lite osäker i ett avgörande läge och då gör man inte det man har tränat på. Det är små detaljer men som får stort utslag.

Även om fjärdeplatsen svider just nu kan Stefan Nilsson ändå se positivt på vissa delar av sitt VM:
– Ja, positivt är grundomgången. Den genomförde jag helt perfekt i princip utom på sexan i sistaserien, men första fyra serierna var nästan perfekt genomförda. Det var bara lite smågrejer som gjorde att jag inte sköt fullt på dem. Så det tar jag med mig. Och det var nytt personligt rekord på tävling med nya bössan och det får jag ta med mig att jag gör på ett VM. Just nu fokuserar man ju inte på det utan mest på den tråkiga fjärdeplatsen, men skyttet överlag kändes positivt så det blir gott att ha med sig inför nästa säsong när vi ska jaga kvotplatser till OS.

Sportchef Jonas Edman förstår Stefans besvikelse över fjärdeplatsen, men att placeringen ändå är bra:
– Fyra är ju precis den platsen man inte vill hamna på, säger Edman. Men jag tänker så här – Stefan var sexa på OS i fjol, fyra på VM nu och trea på EM i somras. Tre mästerskap på raken och i final alla tre. Det är ett tecken på en enorm stabilitet och enormt bra lägstanivå, och det visar ju vilken hög kapacitet han har. Sedan är det klart att han är besviken när han låg så bra till i början och hade avgörandet i sina egna händer, men fyra är bra ändå, man kan inte säga något annat.

– Det är ju klart att det är roligt att visa vilken kapacitet jag har i mitt skytte. Och ju mer finaler man skjuter desto lättare blir det nästa gång. Grundomgången är ju egentligen bara en transportsträcka till finalen, och ju mer finaler man är i desto starkare blir man, så är det ju, säger Stefan Nilsson.

Georgios Achilleos från Cypern blev dagens bronsmedaljör, och på silverplats slutade tyske Vincent Haaga. Än en gång blev det italienskt högst på pallen genom Gabriele Rossetti, fjolårets OS-guldmedaljör som dessutom tog EM-silver i somras.
– Rossetti skjuter ju som en gud. Det är bara att lyfta på hatten, säger Jonas Edman.


Henrik Jansson, Torsby JSK, slutade på totalt 119 träff av 125 och plats 27 i resultatlistan (på samma antal träff som 22:an). 119 träff var tre ifrån finalplats.
– Henrik fick ju en trög start med 22 i första serien i torsdags, men sedan har han gjort det väldigt bra. Han är besviken i dag dock, för han hade bestämt sig för att skjuta 50 men det blev 49. Han har en stabilitet och kapacitet som är bra, men det är ju en lång väg hem när man börjar lite svagt i förstaserien. Då har man kniven mot strupen hela vägen, säger Jonas Edman.

För Oppundaskytten Gustav Pettersson blev det 23+22 träff i dag. Han stannade på totalt 114 duvor och placering 69.
– Det här är ju hans seniorpremiär i stora sammanhang och det slinker iväg några för många duvor för att han ska vara helt nöjd. Och det blir kostsamt när det slinker iväg för många i varje serie. Men jag tycker att det är helt okej ändå för att vara premiär, han har bra skalle och jag tror mycket på honom för framtiden, säger Jonas Edman.

I lagtävlingen slutade Sverige på åttonde plats av 24 lag. Svenska laget hade 355 poäng totalt och det var sex ifrån pallen där Italien blev guldmedaljörer, Ryssland tog silvret och Tjeckien bronset.
– Det är en okej placering och jag tycker inte att man begära så mycket mer. På papperet kan vi ju egentligen toppa laget lite till, och ändå räcker det så pass långt som en åttondeplacering, och det tycker jag är helt okej, säger Jonas Edman.

Foto: Skyttesport.se

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close