HandbollNyheterYstads IF

Så ser läget ut hos YIF dam

Ystad IF vill ha sitt damlag i eliten så fort som möjligt.
Som nykomlingar i division ett hoppas tränare Pierre Gaum att laget ska anpassa sig till den nya nivån med en gång.

Till stora delar är det samma trupp som vann division två som som tar sig an det nya äventyret. Från de egna leden har fyra stycken spelare födda år 2000 tillkommit: Alicia Fransson, Emilia Persson, Sanna Svensson och Emma Petersson.
Vänster/mittnian Emilia Andersson kommer från det nedlagda division ett-laget i Åhus och från KFUM Lundagård har vänsterhänta Patrizia Larsson plockats in. Från Lundagård kommer även niometerspjäsen Emma Persson Wik.
Räcker det?
– Ja, det tycker jag, säger Gaum.
Klubben har höga målsättningar…?
– Jo, men… Vi hade en bra trupp redan förra året och ville förstärka den med rutin från högre sammanhang.
– Vi har haft spelare på provträning, men vi är nöjda med.

Hur ser det ut kring målvaktssituationen?
– Numera ser det stabilt ut. Jessica Pilman som stod majoriteten av matcherna i fjor valde att sluta på grund av jobbet och allmän motivationsbrist. Vi jagade målvakter ett tag, men flera tackade nej av massa olika skäl. Ett tag senare omvärderade Pilman sin situation och valde att komma tillbaka. Bakom henne har vi två unga tjejer med mycket utveckling i sig.
Hur mycket mer utveckling finns det i grundtruppen?
– Många kan ta flera steg ytterligare. Vi har ett par nyckelspelare och flera truppspelare med bra balans. Vi ledare har på känn att de kommer att göra jobb.

Beskriv utmaningen i ett gå från division två till division ett?
– Skillnaden är stor. Tempot är snabbare. Spelet är rakare. Det handlar om att vi är förberedda på den biten och just därför har vi träningsmatchat mot division ett-lag för att tjejerna ska förstå skillnaden.
Tränar du dem annorlunda?
– Lite grand. Jag driver upp tempot där det går. Mest är det finjusteringar. Mycket handlar om att göra allt snabbare, springa mer både med och utan boll. Det tar sin tid, men vi ligger bra på det.

Pierre "Gummi" Gaum tränar YIF dam tillsammans med assisterande Björn Söder och lagledare Michelle Fyhr Seifert samt målvaktstränare Magnus Söderman.
Pierre “Gummi” Gaum tränar YIF dam tillsammans med assisterande Björn Grön, lagledare Michelle Fyhr Seifert samt målvaktstränare Magnus Söderman.

Hur ser du på division ett-serien där fem av tolv lag är farmarlag till elitklubbar och därmed inte kan gå upp (om det inte bildar en ny förening)?
– Aranäs ska vara favoriter. De missade en kvalplats i fjor, till Drott, och har inte tappat någonting nämnvärt. De har dessutom sett bra ut under sensommaren. Vill vi vara med i toppen finns det en del lag vi “måste” slå. Det gäller att hitta vår nivå match efter match efter match. Under försäsongen har vi hamnat i för djupa svackor ibland – sådant håller inte nu..
Tippa YIF på en placering?
– Svårt att säga. Övre halvan till jul.
Jag tolkar det som “kvalplats”. Ok…?
– Nja. Ring igen vid jul så kanske vi får revidera målsättningen. Mycket beror på farmarlagen till elitlagen. Får man möta dem i “fel” match eller period så kan det skilja mycket i deras kvalitet beroende på hur många A-lagsspelare som kommer från exempelvis Sävehof.

Ystads IF inleder borta mot Farmen den 1 oktober för att sedan spela hemmapremiären mot Karlskrona den 7 oktober.
– Damlaget i YIF får allt mer uppmärksamhet. Fler och fler i klubben blir mer och mer medvetna, liksom alla på stan. Jag hoppas på ett ännu bättre publiksnitt den här säsongen.

Om KFUM Lundagård som spelar i samma serie kan ni läsa här: https://www.skanesport.se/2017/08/11/efter-spelarflykten-nystart-lundagard/

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close