Nyheter

Skånsk brottning i parterr

Antalet skånska klubbar som dragit sig ur seriespelet i herrbrottning har länge gått neråt. Sedan 80-talets glansdagar, då över 40 skånska klubbar deltog i seriespelet, har senaste decenniet antalet klubbar sjunkit och nu är det endast åtta klubbar kvar. BK Trim från Bjärnum är nästa skånska klubb att dra sig ur seriespelet.

Så sent som 2002 fanns det 24 aktiva klubbar i seriespelet i seniorbrottning för herrar. 2012 var antalet aktiva skånska klubbar i seriespelet nere i 13 stycken. Inför kommande säsong är deltagandet rekordlågt och endast åtta skånska klubbar som ställer upp. En del av dessa klubbar kommer från nordöstra Skåne.

– Vi har två som har flyttat som har varit ordinarie i laget. Det har varit jobb varje år med att få ihop ett lag, vi har fått ta in folk utifrån för att få ihop lag. Tappar man två av de ordinarie får man det tufft, det var tufft att få ihop lag som det var innan dem försvann. Det krävs nästan dubbel uppsättning lag när man ska delta i ett seriespel, säger Nicklas Olsson från BK Trim.

Att så många klubbar dragit sig ur seriespelet under en längre tid tror han, och andra inom nordskånska brottningsklubbar, beror på en rad olika faktorer. Bristande engagemang, konkurrens från andra sporter och att det är en individuell idrott är några av anledningarna.

– Folk vill inte ställa upp, de vill gärna komma hit och träna och så men inte mer. Sen tror jag också att många vill testa på andra sporter idag, som MMA (Mixed Martial Arts) till exempel. Jag tror dessutom att ungdomar är lite för lata idag. Brottning är en individuell sport och det är en sport som gör ont att utöva, säger Nicklas Olsson i BK Trim.

– Intresset för seniorbrottningen har minskat successivt och de som var framstående hos oss gick till andra klubbar runtomkring. Det finns många enklare idrotter för ungdomar att välja idag, brottning erbjuder den mest allsidiga träning du kan få men det är en tuff sport. Utöver det finns det också en del brottare som gått över till andra idrotter, exempelvis MMA. säger Bo Andersson, vice ordförande i Tyringe AoBK.

– Det finns nog inte ett enkelt svar på varför det ser ut som det gör just nu. Idag satsar vi hela vår verksamhet på ungdomar, både tjejer och killar. Tyvärr har ju hela seriebrottningen minskat för herrar. När vi drog oss ur för cirka tio år sedan var det helt enkelt för att vi inte hade tillräckligt med folk. Vi har ju många som vill prova på och starta upp med brottningen, men vi har väldigt svårt att behålla dem och få dem att fortsätta. Brottningen är tuff, det är en väldig utmaning då du är ensam på mattan mot en motståndare. Det är en individuell sport och du utelämnar dig själv väldigt mycket. Du kan inte skylla på någon annan om det inte går bra för dig, säger Rikard Jönsson, tränare i BK Viking från Broby.

Trots den nedåtgående trenden inom den skånska brottningen har ändå klubbarna vissa förhoppningar om framtiden.

– Det är klart att vi någon gång vill komma tillbaka till seriespelet i brottning, det är en ambition man alltid har. Det krävs att vi samlar ihop de ungdomar som finns här idag och sen får man se över inom en femårsperiod om det är möjligt att ha ett herrlag i seriespelet. Men vi krigar vidare! Har man varit med i över 50 år så kör man väl på ett tag till, säger Bo Andersson, Tyringe AoBK.

– Samtidigt som intresset för herrbrottningen minskar så ökar det på damsidan. Det som brottningssverige lever på idag är att antalet tjejer som brottas faktiskt ökar och det är ju kul. Det får vi hoppas håller i ett tag till, säger Rikard Olsson i BK Viking.

– Jag tror säkert vi kan komma tillbaka till seriespelet snart. Vi håller på och tränar som vanligt och får vi ihop lite mer folk så kommer vi förhoppningsvis tillbaka till seriespelet, berättar Nicklas Olsson, BK Trim.

Rasmus Hansson

Foto: Lennart Månsson, Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close