FotbollMalmö FFNyheter

MFF-mittbacken blev kapten i Örgryte

När Johan Hammar fick chansen att spela regelbunden A-lagsfotboll tog han den. Efter flytten till Örgryte IS har han startat i alla matcher och blivit lagkapten.

– Jag kände ett förtroende direkt. När jag skulle börja här satte jag mig ner med Marcus Lantz, som var tränare då, och han sa att han trodde stenhårt på mig. Nu har vi ju bytt tränare, men jag upplever inte att det är någon skillnad där, säger den 23-årige mittbacken.

– Dessutom blev ju Fredrik Björck ny assisterande tränare. Han är lite av en mentor.

Att Johan Hammar trivs i ÖIS går inte att ta miste på.

– Det är en trygg klubb som haft det tufft, som mest för ett par år sedan med konkursen och alla problemen man hade då. Men nu är det stabilt och det kände jag redan förra säsongen. När Fredrik Björck blev skadad fick jag även bli kapten och det är ett ansvar jag försöker att leva upp till.

– På sikt vill klubben tillbaka till Allsvenskan och även om publiksiffrorna kunde varit bättre är det mycket snack om ÖIS på stan. Vi är ett Ullevi-lag, har en jättefin träningsanläggning och är en en klassisk klubb, den traditionellt stor utmanaren till IFK Göteborg.

Ganska snabbt fann sig familjen med flickvännen Stacy och 16 månader gamla dottern Leonore tillrätta i Göteborg.

– Göteborg är en trevlig stad och hela familjen trivs. Nu ska Leonore börja på dagis också.

Hur det blir nästa år vet dock Johan Hammar inte. Kontraktet med ÖIS går ut vid årsskiftet och någonstans i bakhuvudet finns ambitionen att på nytt spela i Allsvenskan, där det blev sju matcher för MFF 2014 och ett inhopp året före.

– Allsvenskan med Örgryte hade givetvis känts väldigt bra för mig, men man vet aldrig vad som händer. Jag har utvecklats som spelare. Huvudspelet som jag alltid haft som ett plus, har blivit ännu vassare precis som fysiken. När jag fått spela matcher har dock egentligen allt blivit bättre, inte minst positionsspelet. I MFF var det svårt att få den där regelbundna nyttiga matchningen, U21-serien är så väldigt blandad. Ena veckan möter man ett bra lag med många A-lagsspelare, nästa kan det vara något helt annat i båda lagen

Johan Hammar kom till Malmö FF från Bunkeflo IF som tioåring och gick, som så många andra blivande A-lagsspelare, på idrottsgrundskolan på Stadionområdet. Efter sex år tog han chansen att lämna MFF:s U17 för England och Everton. En kort period var han utlånad till Stockport innan han återvände till Malmö och MFF. Innan han sedan skrev på för Örgryte avverkade han en tid utlånad till Fredrikstad FK i Norge.

– Jag trivdes mycket bra i England. Fast min bästa tid är nu i ÖIS, betonar Johan Hammar och berättar att han upplever att han har stor nytta av uppväxten i Malmö och åren i MFF.

– Det finns en kaxighet i Malmö som är svår att beskriva och sätta fingret på exakt vad den innebär. Givetvis finns det vinnarskallar i Örgryte och andra ställen också, men från Malmö har man med sig en attityd att aldrig vilja förlora och en inställning att det inte finns någon som helst anledning att göra det heller. Är man från Malmö vill man bara vinna.

Därför hämtar Johan Hammar en hel del inspiration från MFF-kaptenen Markus Rosenberg i sin egen kaptensroll.

– Mackan är en jättebra kapten och en naturlig ledare. Alla lyssnar på honom och hans stil ute på planen är fantastisk. Han ger alltid 100 procent i alla lägen och det syns verkligen på honom att han gör det. Därför tycker jag att det viktigaste för en kapten är hur han uppträder ute på planen, säger Johan Hammar.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close