HandbollLUGINyheter

Wallinius genombrott – “Han har gjort jobbet i gymmet”

LUGI:s 32-28 mot HIF Karlskrona var en kontrollerad och taktfast promenad i parken.
En klassisk inmåttning där 18-årige Karl Wallinius fick sitt riktiga genombrott (sju mål).
– Det här var en perfekt match för honom att växa in i det. Tanken är att fasa in honom sakta men säkert, säger tränare Tomas Axnér.

LUGI hade Karlskrona under kontroll i 60 minuter och fick med sig de två poängen utan större svårigheter. Det var som att se en bestämd äldre man hålla en golden retriver i koppel. Ibland längde husse på snöret, men drog till snöret så fort vovven började ta sig friheter.
Mest glädjande för alla vinröda entusiaster var att laget visade upp en ungdomlig bredd och ett kvitto på att det finns stor utvecklingspotential.
– Ett tag spelade vi med två 98:or och en 99:a på nio meter, Alfred Jönsson, Karl Wallinius och Carl Möllerström. Idag gick det utmärkt, men när vi möter IFK Kristianstad borta i nästa omgång får jag tänka om. Då måste man ha lite mer hår på bröstet.
– Vi har förresten två riktigt bra 00:or på V9-positionen, två riktiga bönstjälkar. Flera bra 01:or, jag är jättenöjd med vad som kommer i 02-kullen och 03-kullen…, säger Axnér innan presskåren avbryter honom.

Karl Wallinius charmade publiken med sina högerarmsskott och sin listighet. Egenskaper som Axnér känt till länge, men valt att lufta först nu av naturliga anledningar.
– Wallinius har tränat med LUGI:s A-lag i tre säsonger – det första året utan att ens få en teoretisk chans i A.laget eftersom han var för ung då. Tanken är att fasa in honom sakta men säkert på samma sätt som jag gjorde med Simon Jeppsson.

Offensivt gick det bra – men försvarsmässigt hade Wallinius det bitvis jobbigt. Karlskrona satte hård press på LUGI:s vänstersida där karl fick spela tvåa.
– Man måste vara fysiskt klar för att klara av spel i Handbollsligan och där finns det en del kvar att jobba på.
Såklart. Karl är trots allt bara 18 år…

– Han har verkligen gjort jobbet i gymmet och sådant är väldigt kul att se.
– Är det mig ni pratar om, frågar Hampus Jildenbäck naivt och håller upp bröstkorgen och när han kraschar genom presskonferensen i arenans katakomber.

För Wallinius själv var det naturligtvis en debut värd att minnas.
– När första bollen gick i mål var det stor lättnad. Målvakten gick i rätt hörn – ändå gick bollen in. Sedan flöt det bara på. Jag spelade kanske i fyra matcher förra säsongen, men några av målen jag gjorde var just mot Karlskrona…
LUGI är moderklubben för den reslige ynglingen som har fötter pråmar. Storlek 50!
– Ärligt talat har jag inte ens haft tankarna på att spela i någon annan klubb. LUGI satsar ju på sina egna spelare.
Många vill sätta stämpeln på dig som Simon Jepssons ersättare. Känn ingen press…
– Jag har alltid sett upp till Simon och följt honom på träningar och i matcher. Det blir svårt att ersätta honom. Jag är några centimeter kortare och några kilon lättare, men just kilona kan jag ju göra någonting åt. Simon gjorde många svåra val i tuffa situationer.

Axnér berömmer din träningsvillighet i gymmet. Vad tar du i bänkpress?
– 110 kilo. För två år sedan kanske det var 80.
Vilka är dina närmsta mål?
– Att bli en tvåvägsspelare – och att bli bättre i just försvaret. Gustaf Hallén i Karlskrona hade lekstuga med mig idag…
Och om fem år?
– Då vill jag gärna spela i ett häftigt publiklag i en stor klubb – Veszprém kanske?

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close